Stekt fisk med äggsås

Fisk med äggsås

Fisk med mättande tillbehör

Vi har försökt oss på att äta mer av fisk under vintern, mat som är riktigt bra om man vill hålla sig frisk.

Det nyttiga fiskfettet är väldigt bra att få i sig på naturlig väg.

De flesta äter alldeles för lite av Omega-3 i förhållande till Omega-6 idag, med värk och inflammationer som följd.

Läs mer om Omega-3 och vikten av balansen mellan de olika fettsyrorna här hos Dr Nisse Simonson.

Jag har blivit påmind senaste dagarna om hur jobbigt det kan vara med ledvärk.

Datoranvändande är inte så bra för mig, statisk arbete påverkar mina leder negativt.

Sen jag slutade med Facebook vid nyår och nu bara skriver på den här bloggen så har jag mått mycket bättre i min dåliga skuldra och axel.

Men nu med korrekturläsningen av Low Carb High Fat Barbecue, så har förstås tiden framför datorn ökat avsevärt.

Så idag får du ännu ett snabbskrivet recept som jag haft publicerat på min Paleo-blogg tidigare.

Cipura

Stekt fisk med äggsås 2 port

2 portionsfiskar à 300 gram, urtagna och fjällade vid behov

3 msk smör

1 citron

Salt och peppar

Skölj fisken väl och torka med hushållspapper. Skär några snitt genom skinnet så går stekningen snabbare och fisken riskerar inte att bli torr.

Pressa citron både in och utvändigt och krydda väl. Gnid in kryddorna så det kommer ner i skårorna.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fiskarna 2-3 minuter på hög värme innan de försiktigt vänds.

Dra ner temperaturen och låt steka färdigt ca 3-4 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Du kan testa att den är klar genom att dra lite i ryggfenan, lossnar den lätt är fisken klar.

Jag använde guldsparid, cipura på turkiska. Den liknar abborre i smaken.

Servera den stekta fisken med äggsås och stekt zucchini.

Äggsås med mandel

Äggsås med dill och mandel 2 port

2 mjukkokta ägg

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl grovhackade mandlar

½ ekologisk citron, rivet skal och saft

Salt och peppar

Skala och skär äggen i mindre bitar. Blanda majonnäs med dill, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar.

Vänd ner de hackade mandlarna och äggen. Kyl en stund innan servering.

Cipura/Guldsparid

Cipura/Guldsparid

Intresserad skolklass på besök vid fiskdisken i Saluhallen...

Intresserad skolklass på besök vid fiskdisken i Saluhallen…

Turkisk fiskebåt

Turkisk fiskebåt…

Fiskebåtar i hamnen i Alanya...

Fiskebåtar i Alanyas hamn…


Omega 3 och andra fettsyror

10358746_10152963737402383_296183170709868369_nDe flesta av oss vet att omega 3 är antiinflammatorisk och omega 6 mer driver inflammation och att balansen mellan dem är superviktig.
Idag äter vi 20 gånger mer omega 6 än omega 3!
Vi bör komma ner till i alla fall lika delar, så som vi haft det innan industriproduktionen av ”mat” kom igång.
Allra helst bör vi får i oss mer omega 3 än omega 6. När man äter en LCHF så är den oftast relativt snål på omega 6 (om man utesluter spannmål helt), men det räcker oftast ändå inte att komma ner i en lägre nivå av just omega 6. Detta på grund av att den mesta köttproduktionen är så vansinnigt felaktig, även den odlade laxen är omega 6 stinn…

Är du intresserad av fettsyror så rekommenderar jag läsning hos ArcticMed, där har jag för flera år sedan gjort en fettsyre analys, riktigt intressant faktiskt att få lite mer svart på vitt hur det är ställt med fettsyrorna i blodet.
Du kan faktiskt korrigera dina nivåer på bara 100 dagar!

Är du sedan intresserad av riktigt bra tillskott av Omega 3 så är det just deras olja vi i familjen tar och har så gjort dagligen i nu säkert 5 år. Här ser ni den nya laddningen med flaskor :D

 

Sill och ägg, en tallrik fylld med Omega-3

Silltallrik

Njutbar silltallrik

I sommar har jag ätit en hel del fisk, skaldjur och ägg. Det har ju varit så varmt och då passar en kall tallrik lika bra som frukost, lunch eller som en lättare middag. Jag kompletterar med en vällagrad ost och smör, gärna också en sallad med örter och pumpakärnor.

Omega-3 är bland det nyttigaste vi kan få i oss, för lite av det fettet gör att vi kan få problem med värk i leder. Här kan du läsa en vetenskaplig undersökning om det på Medicallink.se

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få alltför mycket omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål. Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de omega-3.

Sill och kräftor

Griskött är tyvärr inget bra alternativ för oss som har problem med lederna, då den höga omega-6-halten kan orsaka inflammation och allergier. Här kan du läsa mer om det hos Kostdoktorn.

Se upp med ett alltför stort intag av billigt griskött från djurfabrikerna, det innehåller extra hög halt av omega-6 och även andra ämnen som inte är bra för oss. Välj hellre kött från en lokal uppfödare som låtit sina grisar gå ute och böka fritt eller om du har möjlighet, köp vildsvinskött.

Testa en silltallrik med kokta ägg istället för den så vanliga bacon/ägg-måltiden. Även om den färdigköpta sillen ibland innehåller en hel del kolhydrater enligt innehållsförteckningen på burken, så är det mesta kvar i spadet.

Här hade jag köpt en sillsort som jag inte provat förr, Skärgårdssill. Den innehåller bara 8-10 g kolhydrater, beroende på märke. Det märks också på smaken, den är inte alls så söt som många sillinläggningar.

Vill du lägga in din egen sill så hittar du mitt recept Här. Du kan använda sötningsmedel om du föredrar, men då är jag osäker på hur lång hållbarheten blir. Ät upp sillen inom en vecka så är du säker på att den är bra. Här på Matmedmera finns ett riktigt fint recept på en polsk inlagd sill, helt utan socker.

På bilden nedan har jag kompletterat silltallriken med en riktigt god, jämtländsk salami. Gjord på nötkött från gräsbetande djur från Sveom i Kaxås, jag köpte den på Gårdsbutiken på Frösön.

De fina äggen i inlägget är just såna som jag skriver om. De kommer från Sota Ägg och Höns i Ytterån, där springer hönsen fritt ute på gården som ligger i skogen. Bättre liv än så kan en höna inte ha det.

Sill och ägg

 


Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Nu har forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie lyckats visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.”

Sedan kunde man ju undra att varför blanda in ”rött kött”??  Det har inte med kött å göra alls (i alla fall inte rätt uppfött kött) det har just med allt övrigt som rabblas. Sedan kunde man ju önska att vårt kött kunde födas upp rätt så det inte innehöll så mycket omega 6 så som det gör…
När nu folk i allämnhet läser och hör om denna undersökning som hoppas jag att fler och fler lägger ihop 2 och 2 och faktiskt får det till 4 och 3 eller 5….
Hoppas många begrundar meningen:  En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Fettsyror – omega 3-6-7-9 mfl

IMAG1287Vill du veta allt om dessa fettsyror och kanske också göra en fettsyreanalys av ditt blod för att se om du har rätt nivåer och ratio dem emellan?
Då ska du lusläsa här: ARCTIC-MED

I länken kan du läsa om varenda fettsyra och var man hittar den i sin kost, bra info så man kan undvika den eller leta upp den om den är hälsosam för oss.

Efter jag och min man gjorde en fettanalys för 2 år sedan av vårt blod insåg vi att även om vi äter allt nötkött gräsbetat och ytterst lite gris och mest torsk om vi äter fisk, och inga växtoljor,  att våra nivåer av omega 3 är toklåga och för att komma upp i en hög nivå av omega 3 behövde vi ( alla behöver det) äta 100 gram markill (i tomatsås) 5 dagar i veckan och frågan vi fick ställa oss var – gör vi det eller kan vi det?
Vi kom fort fram till att det blir inte hållbart och därför tar vi nu tillskott av omega 3 varje dag.

Det tillskott vi valt att ta är ArcticMed omega 3 olja i flaska, om du känner att du också vill börja ta olja så bör man alltid ta en korrigeringsdos på 12 ml varje dag under 100 dagar eller 4 mån sedan en underhållsdos på 7-10 ml varje dag. Med koden Mariann får du 10% rabatt på ditt första inköp hos ArcticMed.

Bloggar etiketter: , ,

Problemet med den Norska odlade laxen

som ju är det endaste vi kan få tag på är att den är felutfodrad (föga förvånande) och denna felutfodring skapar ohälsa i oss som äter den.
Den utfodras med växtoljor vilket gör att den numera innehåller mer omega 6 än förut. Föralldel innehåller den givetvis långkedjad omega 3 också men kvoten är liten och ratiot blir fel.
Vi vet ju exakt vilka halter av omega 3  o omega 6 och vilka mineraler etc en vildlax innehåller,hur svårt kan det då vara att se till att även den odlade laxen innehåller samma?
Det är ju ändå mat den är tänkt att vara. Det är väl ändå tänkt att den ska ge oss optimal näring för att hålla våra kroppar friska?
Eller håller den också på att förvandlas till tom bukfylla, som allt annat vi äter?

En annan sak vi också ska fundera över angående laxen är miljögifterna den innehåller.
Svd skriver 22/7:
“Fettsyran omega-3 har sagts vara bra mot allt från hjärt- och kärlsjukdomar till diabetes. Men ny forskning visar att omega-3 från lax till och med kan öka risken för fetma och typ 2-diabetes. Orsaken är de miljögifter som finns i laxen.”

Foodmonitor skriver:
“Miljögifterna kommer från fiskfödan och lagras i fettvävnaden hos fisken. Därför finns de i högre koncentrationer i fet fisk jämfört med magrare sorter. En sammanställning från Texas school of public health visar att lax innehåller nästan alla miljögifter medan mjölk, kött och ägg var i det närmaste förskonade, skriver Svenska Dagbladet.”

Så man matar alltså laxen med miljögifter och omega 6, varför?

Den största frågan blir väl också varför gör inte Livsmedelsverket något åt saken. Utan säger via en troligtvis inhyrd lakej:
“Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition på Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro:

– Vi vet att fet fisk lagrar miljögifter men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa, säger han till Svenska Dagbladet.”

Näe, vi ska mumsa på och bara bli sjukare, det finns väl alltid något piller att tillverka som vi sedan kan köpa…

 

 

Bloggar etiketter: , ,