Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.