Hemkokt tomatsås med sting
Chilisås och ketchup är i matfabrikanternas fall långt från LCHF och Paleo.
De flesta sorter har en sockerhalt på upp till 25%, så det är riktiga sockerbomber som serveras till maten.
Jag har testat flera olika hemgjorda varianter, här hittar du en kryddig ketchup och här en chilisås från min kokbok Grillmat LCHF.
Jag tillhörde dem som formligen dränkte pastan och korven med Heinz ketchup och chilisås på den tiden då kolhydraterna hade den största platsen på min tallrik.
Nu när jag inte längre äter spaghetti så vill jag inte heller ha butikernas sockrade sorter, tycker inte alls om smaken.
Men till hamburgare eller som smaksättare av en gryta tycker jag det är gott med den karakteristiska, lite syrliga och kryddiga ketchupsmaken.
Så då är det ju bara att experimentera fram en kryddning som passar mina pånyttfödda smaklökar bättre.
Jag hittade riktigt goda ekologiska tomater på saluhallen häromdagen.
De har en fantastisk smak när de fått mogna i medelhavssolen.
Eftersom de är odlade utan kemikalier håller de sig inte så länge. Alltså ett helt perfekt läge att koka ihop en ny laddning smakrik tomatsås.
Här kan du läsa lite mer antioxidanten lykopen som tomaterna innehåller en hög halt av.
Just att koka tomaterna gör att vi tillgodogör oss dessa nyttiga ämnen ännu bättre.
Kryddorna i såsen innehåller också många bra ämnen, så på det här hemkokta viset är ketchupen rena hälsokosten.
Chilisås
½ kg tomater
2 msk kokosolja
½ dl starkt kaffe
1-2 msk äppelcidervinäger
2 tsk chiliflingor
2 tsk paprikapulver
1 tsk Worchestershiresauce
1 tsk mald koriander
ca 1 tsk salt
½ tsk mald nejlika
1-2 krm vitlökspulver
1 krm mald ingefära
Skär tomaterna i små tärningar. Jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser. Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.
Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då. Mixa så chilisåsen blir nästan slät.
Häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt. Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara den i frys och ta fram eftersom.
I morgon får du recept på själva hamburgaren med ett hamburgerbröd bakat enligt LCHF/Paleo.