Smakrik gratäng
Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.
Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.
Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.
Köttfärssås
500 g köttfärs
2 gula lökar
2 tomater
1 stor morot
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
50 g smör
Salt och svartpeppar
Till lasagnen:
1 kg zucchini
Ostsås
Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.
Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.
Rör i timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.
Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.
Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.
Ostsås
100 g gräddost eller lagrad ost
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
Salt och peppar
Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.
Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.
Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.
Avsluta med zucchini och ostsås. Grädda i 175° i 45 min.
Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken