Krämig köttfärs- och blomkålsgratäng

4-5 pers

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
1-2 hackade gula lökar
1  blomkålshuvud
3-4 dl grädde
0,5 dl tomatpuré
1-2 dl riven god fet ost
salt och peppar

Gör så här:
Fräs färsen i rikligt med smör ( salt o peppar) och lägg den hackade löken att fräs med mot slutet.
Lägg upp ganska tunnt skivade blomkål i botten i en ugnsfast form lägg lite smörklickar.
Bred sedan färsfräset över blomkålsskivorna.

Koka upp grädden med tomatpuren, salta och peppra lite. Lägg sedan i osten att smälta ner.

Häll ostsåsen över blomkål och färsen. Ställ in i ugnen i ca 25-30 min till den fått lagom färg och blomkålen är något mjuka.

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Chili con carne

En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.

LCHF Chili con carne
Portioner: 4

Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver

Gör så här

Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.

Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.

Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.

När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.

Saftiga köttfärsbiffar i krämig sås med rödvin


Här kommer favoritbiffarna nummer ett, (ja förutom Nickes biffar han gör över öppna elden ute). Stora, saftiga, smakrika för att inte tala om såsen… ;-)  Perfekt söndagsmiddag med kokt potatis, broccoli och vinbärsgelé till! Anledningen till att jag har två ägg i smeten är att dom ”jäser” upp, blir runda och fina och så vansinnigt saftiga! Jag steker dom bara lätt så de får fin färg på bägge sidorna, sen får dom koka färdigt i skysås med en skvätt rödvin och creme fraiche! Tokgott blir de!!

14 st biffar
Det här behöver du : 

1 kg blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning

Såsen : 
6 dl köttbuljong (alt. vatten + fond/tärning)
1½ dl rött vin
2 tsk muschroom soya
2 tsk vinbärsgelé
1 burk creme fraiche (2dl)
Salt & peppar
Persilja

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna. Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna, lägg upp på fat vid sidan om allt efter hand. Vispa ur pannan med köttbuljong och resten av ingredienserna till såsen, lägg i biffarna och sänk värmen. På med lock och låt småputtra ca 15 min. Smaka av med salt & peppar. Toppa med finhackad persilja.




Gott som tusan!