Den bästa korvgrytan
Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.
Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.
Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.
För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.
Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.
Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.
Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.
Korv Stroganoff 4-5 port
500 g falukorv
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde
2 gula lökar
1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver
1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 msk Dijonsenap
2 tsk paprikapulver
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.
Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.
Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.
Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.
Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.
Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.
Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.
Smaka av och krydda med salt och peppar.
Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.
Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.
Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.
Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.