Den vackraste bakboken
Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken.
Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär.
Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.
Vi är författare på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag blev väldigt glad när jag fick veta att hennes härliga bilder och recept skulle komma i bokform.
Jag fick ett dedicerat exemplar häromveckan och idag delar Annelie med sig av ett recept som passar mina läsare då det är helt utan socker och gluten.
Boken inleds med några kapitel om Annelies livslånga kärlek till bakning och hur man lyckas med glutenfria bakverk.
Sen följer fyra kapitel med bakning för de olika årstiderna, alla recept har bilder med färgmatchande blomster och vacker hantverkskeramik.
Många av bokens recept är glutenfria eller bakade med ursprungliga sorters spannmål och örter som dinkel, havre, teff, durra och bovete.
Sockerhalten är även den på en lägre nivå än i de flesta bakböcker.
Annelie använder sig ofta av kokossocker, lönnsirap, honung och dadlar istället för det vita, raffinerade sockret, men här kan du ju själv avgöra om du hellre använder sötningsmedel.
Hon har precis som jag upptäckt att hon mår bättre utan gluten och vitt socker, men har hittat ett sätt att skapa bröd och kakor som ska passa alla som vill ha ett bättre alternativ till det som finns på butikshyllorna.
Här hittar du Blomster & Bakverk på Adlibris och här på Bokus, den finns också ute i den vanliga bokhandeln.
KOKOSTOPPAR helt utan socker 10 st
25 g smör, smält
70 g (2 dl) kokosflingor
1 ägg
FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING
1 krm vaniljpulver
1 krm (ca en halv påse) saffran
Rivet skal från citron, lime eller apelsin
1 krm stött kardemumma
Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda med kokosflingor, ägg och någon smaksättning.
Ta hjälp av en stor gaffel eller sked. Ta lite smet i handen och kläm till. Om den inte är formbar kan du ha i lite mer kokos.
Låt smeten stå och svälla en stund så att den sätter sig. Forma nu smeten.
Jag fyller ett matskedsmått med råge, klämmer sedan smeten mellan händerna till en boll och lägger på bakplåtspappersklädd plåt.
Först när alla är gjorda formar jag dem till små toppar.
Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.
Extra gott blir det att doppa topparna i smält choklad av valfri sort.
Här nedan ser du några exempel på kaffebröd och matbröd från boken, som ser väldigt lockande ut att baka nu när höstmörkret kommer krypande.
Det här är en av de absolut vackraste kokböcker jag sett och jag har sett rätt många genom åren.
Tack och lycka till med din bakbok, Annelie, hoppas den hittar hem till många bakglada runt landet