Fajitas med Joline’s godaste vitlökssås
Tiden är kommen. Det där jag tänkt bort, skjutit framför mig och inte velat prata om utan mest tänka och bearbeta tyst för mig själv… Joline är 19år nu, alltid funnits vid min sida och av naturliga skäl halkade hon in på Barks efter hon gick ut transportgymnasium på SYAB och fått lastbilskort. Att förklara […]
Fajitas med Joline’s godaste vitlökssås
Tiden är kommen. Det där jag tänkt bort, skjutit framför mig och inte velat prata om utan mest tänkt och bearbeta tyst för mig själv… Joline är 19år nu. Alltid funnits vid min sida och av naturliga skäl halkade hon in på Barks efter hon gick ut transportgymnasium på SYAB och fått lastbilskort. Att förklara i ett blogginlägg det jag nu ska försöka är inte lätt men jag provar…

Hon har hittat STORA kärleken! Jag är naturligtvis jätteglad för hennes skull och önskar henne allt gott, all lärdom och kunskap det medför av det steg hon nu bestämt sig för att ta.

I slutet av november flyttar hon 120mil ifrån oss… Till Skellefteå.

Där blir det lite ångest i mamma-hjärtat. MEN. Livet är till för att levas och jag vill att hon prövar sina vingar, lever livet, älskar och hittar ett jobb hon kommer trivas med.

Avståndet är det som gör mest ont….😞

Ja, det finns FaceTime och sånt men det är inte samma sak när det gäller ens barn.

När jag ska vinka av henne på tåget den25/11 så kommer det bli väldigt…….. Väldigt jobbigt med blandande känslor, tårar och tankar. Just den situationen kan jag inte föreställa mig eller ja kontroll över så jag försöker att inte tänka.

Igår i alla fall när vi kom hem från jobbet hade hon lagat middag till oss. Fajitas med kycklinggyros, krispiga grönsaker och såser som tillbehör. Sååå gott!

Efter middagen satt vi kvar vid köksbordet och pysslade med lera och bara pratade strunt. Å där kom tankarna igen… Hon flyttar snart hemifrån o vi kommer aldrig sitta såhär igen och pyssla som vi alltid gjort sen hon var liten… Alla påskfjädrar, pepparkakshus, födelsedagstårtor, midsommar-kransar… Allt spelas upp som en dimma och jag blir ledsen och känner bara ren o skär sorg som jag ändå bearbetat ett tag.

Ska de va så svårt? Avståndet är det absolut värsta att inte få SE henne varje dag…

Nu till hennes vitlökssås, för den var något av det lilla extra som jag tycker ni ska prova.

4 port extra sås

Det här behöver du :

2,5 dl gräddfil

3 finrivna vitlöksklyftor


2 msk pressad citronjuice

1 tsk malen chilipulver

Nymalen peppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar. Montera på tortillabröd med stekt kycklinggyros. sallad, gurka, majs, rödlök, tomatsalsa, riven ost, och vitlökssås.

Budapesttårta och Joline 16år
Igår fyllde Joline 16år. Hipp, hipp, hurra!!😃 Jag minns när jag började blogga, då hade hon inte fyllt 2år ens. Tiden springer verkligen iväg och snart är hon 18år, har jobb och körkort??!! Vi hade en supermysig kväll igår med familj och släkt på besök. Morgonen startade tidigt i ottan med kaffe och ostfralla med […]
Vit chokladbräck med saffran och mandel

Julgodis är bland de roligaste jag vet att göra! Stämningen dagarna innan jul, alla tända ljus, julmusiken i bakgrunden och huset städat, bara att njuta och koppla av och göra det man tycker om. Jag rullade köttbullar igår och Joline gjorde sin favorit, chokladbräck. Riktig goda med smak av saffran och mandel. Idag pysslas det också i köket. Janssons frestelse och brysselkål är förberedd, jag har bara förkokat dom små brysselkålarna och ska steka dom imorgon tillsammans med rimmat sidfläsk och valnötter, kan bli riktigt gott tror jag. Nu ska ni få receptet på dessa bräck iallafall för snart ska vi fortsätta stöka i köket och koka fudge och knäck. Uppesittarkväll och Bingolotto väntar sedan till kvällen. God jul på er allihop och var rädda om varann!

 

Ca 30 bitar

Det här behöver du :

200 gram vit choklad

1 dl mandelspån

2 tsk saffransarom

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda hälften med saffransarom och bred ut ett lager på bakplåtspapper. Strö över hälften av mandelspånet. Bred på resten av den vita chokladen och toppa med mandelspån överst. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt i mindre bitar. Förvara torrt.

Nyttig chokladmousse med avokado och banan

image

Hej på er! Nu har jag testat ännu ett gott recept på sötsaker. Då jag tycker om att experimentera och testa nya, nyttiga recept i köket så var detta ett måste för mig som är galen i choklad. Jag kikade runt och hittade ett recept på chokladmousse med avokado på Åse’s blogg 56kilo. Hon lägger upp goda, nyttiga LCHF-recept som är värda att prova.

Jag ökade dock mängden kakao och la till banan i receptet. Detta är något man måste testa. Jag personligen tyckte detta var godare än vanlig chokladmousse och vem kan motstå en len, nyttig och god dessert med mycket chokladsmak? /Joline

 
Det här behöver du:

2 mogna avokado

1 banan

1 – 2 dl kakao av fin kvalitè

2 msk honung

0,5 dl mjölk

 
GÖR SÅHÄR:

Kör avokado och banan i matbredare med kniv tills det blir helt slätt utan klumpar. Tillsätt sedan kakao, honung och mjölk och mixa len. Om du inte vill ha en lika stark chokladsmak så minska endast mängden kakao.

Hemkunskapsläxa


Joline bakade pizza i helgen då dom fått en hemläxa från hemkunskapen i skolan. 
Det är inte första gången så hon har rutinerna inne. Degen gjorde hon med hälften vetemjöl och hälften durumvete. Ca 12 gram jäst till två runda pizzor för en tunn o fin botten som fick jäsa ca 1 timme. Därefter förbakade hon bottnen i ca 5-8 min på 225 grader innan hon la på pålägger och gräddade dem färdiga. 
Tomatsåsen kallrörde hon ihop med finkrossade tomater (Mutti, Kung Markatta eller annan tomatkonserv av hög kvalité) torkad oregano, en skvätt vatten och olivolja. Kryddade upp den med salt o peppar, tomatpuré o en gnutta socker. 


Pålägget med mozzarella och pepperoni blev väldigt gott och hela familjen gav tummen upp. Bra jobbat! 😛 

Joline bakar hundkex!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.002773241200719312,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline är omtänksam och bakar goda, hemmagjorda hundkex till Kean – vilken han äääälskar! 😛 Kan säga att dom blev väldigt goda… Fördelen med just att baka egna hundkex till träning etc är ju att man vet vad de innehåller. När jag var aktiv inom SBK gjorde jag ofta eget hundgodis till belöning. Att skiva upp blodpudding och sen skära i tärningar och torka i ugnen är också himla praktiskt och betydligt mer behagligt att ha i jackfickan än rå blodpudding! Kalla kokta makaroner är också populärt. Prova gärna att baka dessa och tipsa om era egna bästa belönings-godis ni som har hundar!

Dessa kex gick verkligen hem hos Kean. Det gick åt några vid fotograferingen också som ni kan se! 😛

 

ca 100 st
Det här behöver du : 

2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

½ dl riven ost (gouda)

½ dl potatismospulver

1 tsk rapsolja

1 ägg

6 dl vetemjöl

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten och buljongtärningen. Låt svalna till fingervarmt. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät deg. Eventuellt, ta lite mer mjöl vid utkavling. Lägg upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta ca ½ cm tjock. Tryck ut med pepparkaksformar den figur du vill ha. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 225 grader ca 10 minuter. När du gräddat bägge plåtarna sätt över alla kex på samma plåt och ställ in i ugnen över natten och låt torka. Förvara i plåtburk i rumstemperatur.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01416914065810637,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Snabba bananplättar med bara 3 ingredienser

bananplättar_enkelet_billigt_nyttigt_recept_banan

Ytterligare ett tips från Joline! – FRUKOST!

 

Blanda ihop dessa tre ingredienser och stek som  plättar. Servera med blåbär, skivad banan och lite honung. Woooilaa! 😛 Hon har gjort det igen! Supergott, enkelt och lite nyttigare än vanliga plättar.

 

Det här behöver du :

1,5 dl havregryn

1 banan

2 ägg

GÖR SÅHÄR : 

 

Blanda ingredienserna i en skål. Mixa med stavmixer. Klicka ut smeten i het stekpanna och stek på bägge sidor tills de rest sig något och fått fin färg. Servera med banan, blåbär och flytande honung.

Energismoothie med grönkål, spenat och blåbär

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01168544689682527,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Joline är en sån energibomb just nu och har hållit igång hela sommaren med sin träning, boxning och gymmet. Hon älskar att experimentera i köket och hitta på den ena nyttiga frukosten, smoothisen, mellanmålet efter det andra och det är superkul tycker jag! Här har hon gjort en grym vitaminkick fylld av nyttigheter. Ser kanske inte så galet god ut för ögat men det gör gott i kropp och knopp! Grönkål, spenat, blåbär och lite sötma av honung. Den som inte blir pigg av detta??! Ja, då vette tusan… 😛

 

Skolstart! Here we come! En vecka till sen börjar barnen skolan här på ön!
Det roliga med alla Jolines recept är att hon själv sitter och söker inspiration och googlar och laborerar med egna ingredienser och hux flux blir man bjuden till köket att prova något nytt hon mixat ihop.

 

2 port

Det här behöver du : 

2 dl fryst grönkål

2 dl fryst spenat

2 dl frysta blåbär

3 dl vatten

2 msk honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en tillbringare, mixa slät. Söta med honung efter smak.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05895189841720061,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Jolines hälsobröd

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.02426119247940584,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline har denna sommar tagit mer och mer plats i köket. Hon gillar att experimentera och baka lite nyttigare kakor, bröd, snacks och bakverk. Självklart är filmjölkslimpan ett gott och nyttigt alternativ där man kan laborera med smaker och olika mjölsorter och det är ju så enkla att röra ihop utan jäsning, bara skjuts in i ugnen. Hon fick ett grundrecept av mig och gav sig på uppgifter med bravur. Det blev riktigt gott och hon kallar den för hennes hälsolimpa. Inte illa för att vara första gången på egen hand!

 

Nästa gång ska hon experimentera mer med olika frön i bröden. Använd gärna krossade linfrön, chiafrön, solrosfrön, pumpa, quinoa mm. Det söta i brödet får hon utav den torkade frukten men kan även bytas ut mot lingonsylt, sirap, honung etc. Kryddor som kummin, anis, pomerans och kanel är också väldigt gott att blanda i. Vill man ersätta lite av den ”blöta” ingrediensen – filmjölk kan man använda finriven morot, rödbeta, zucchini eller potatis. Ett himla gott bröd att experimentera med. 😛

 

2 limpor i form

Det här behöver du :

ca 16 – 18 dl valfria mjölsorter

(Här användes 8 dl vetemjöl special med fullkorn, 4 dl havregryn och 6 dl grahamsmjöl)

2 msk bikarbonat

2 tsk salt

1 liter filmjölk, yoghurt eller A-fil

1 dl torkad frukt (aprikoser, fikon, russin)

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda dom väl i en stor bunke tillsammans den torkade frukten, finhackad i mindre bitar. Tillsätt 1 liter filmjölk eller yoghurt. Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar. Blöt händerna lätt och stryk över bröden så de får en slät yta. Toppa med frön, kärnor etc. Bröden behöver inte jäsas.  Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Låt svalna på galler.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.05623607710003853,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}