Favoritgratäng
Idag bjuder jag på en av mina personliga favoriträtter, en lasagneliknande köttfärsgratäng.
Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne, men för 15 år sen uteslöt jag gluten ur min mat och började hitta på olika varianter med grönsaker istället för pasta.
Den jag tycker bäst om är en med aubergine istället för lasagneplattor, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.
Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.
Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en tjock mjölksås redd med mjöl.
Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.
Jag blandar även i gröna blad i den här gratängen för ännu mer näring.
Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.
Köttfärsgratäng ca 3 port
300 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
3 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk balsamvinäger
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
Att varva med:
1 aubergine
Några nävar bladspenat
3 msk smör
Salt
Osttäcke:
3 ägg
50 g riven halloumi
2 dl grädde
Salt och peppar
Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.
Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och spenat i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.
Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.
Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på spenaten och resten av köttfärssåsen.
Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.
Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till gratängen.
Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – E-bok
Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok