TV-recept och en fin recension
Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags.
Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.
Hallontårtan finns här på bloggen, den är en nykomponerad och säsongsanpassad variant av raw chokladkaka med lingontopping.
Det är så bra att inleda dagen med en liten hutt med citron, ingefära och gurkmeja.
En dryck som både är riktigt god och samtidigt kan hjälpa till att stärka vårt immunförsvar, något som är särskilt viktigt i dessa eländiga virustider.
Det finns flera olika småflaskor med ingefärsshots att köpa i butikerna för rätt höga priser har jag sett.
Shoten är både enkel och billig att göra själv därhemma och då vet du att det är bara är fina, ekologiska råvaror i den, om du handlar och blandar till själv.
Ingefärsshot med gurkmeja ca 6–8 shots
2 pressade citroner
2 ekologiska, torkade aprikoser
1 dl vatten
½ dl färskriven ingefära
1 msk färskriven gurkmeja eller 1 tsk ekologiskt gurkmejapulver
½ krm svartpeppar
Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg allt i en matberedare.
Mixa slätt och smaka av om du vill ha lite mer sötma, tillsätt då några till aprikoser.
Häll upp på shotglas och servera till frukosten, det ger en härlig start på dagen och driver bacillerna på flykten.
Tips: Tänk på att C-vitaminet är ett väldigt flyktigt vitamin, så gör inga stora satser åt gången.
Jag har valt att söta min shot med aprikoser, men du kan använda honung, lönnsirap eller någon annan sötning om du vill.
Är du riktigt hardcore på kolhydraterna, drick då din shot helt utan sötning, det är också väldigt gott när man väl vant sig av vid de söta smakerna.
Jag silar inte min shot för det finns en hel del bra fibrer i den, men det är förstås en smaksak.
Du må tro att jag blev glad igår morse när jag fick se den bokrecension på Instagram som kommer här nedan, av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 Västernorrland (tidigare i Go’kväll), skrev de här fantastiskt fina orden om kokboken på sin sida @agneta_norrgard och delade några vackra bilder hon tagit av boken.
”Boktipset!
”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” av Birgitta Höglund är så mycket mer än en kokbok. Den är lockande och bjuder på många kloka tips om både kost och hälsa som är bra igångstartare. Boken är vacker, enkel och mycket användbar och blev snabbt en favorit i vårt kök.
Oavsett vilken kost du äter eller hur van du är i köket är denna årstid ett utmärkt tillfälle att äta så hälsosamt och närodlat det är möjligt. Nu när marken står i blomning, bären börjar mogna och odlingslådor och fält bågnar av grönsaker, är det perfekt att läsa på och prova sig fram bland naturens skatter.
Kocken och hälsoinspiratören Birgitta Höglund har en rad böcker bakom sig och delar här frikostigt med sig om ätbara växter som du kan plocka alldeles gratis. Jag gillar formatet, det strukturerade upplägget, de vackra bilderna och de enkla recepten, som ofta har få ingredienser som är lätta att kommer över.
Vi får öppet och ärligt ta del av författarens egna hälsoresa och det är både fascinerande och lättbegriplig läsning, som jag har egen erfarenhet av. Recepten är vegetariska, socker- och glutenfria och anpassade om du vill äta mjölkfritt. Rätterna går utmärkt att kombinera med t ex kötträtter eller ingå i en buffé om man så önskar.
Den 9 juli gästade Höglund ”Nyhetsmorgon” på tv4. Missade du programmet då, kan jag rekommendera dig att titta i efterhand. Klippet hittar du i TV4-appen eller på webben.
”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” är mycket välskriven och ger bra och nyttig grundläggande fakta. Sund och naturlig kunskap som vi alla behöver ta del av och påminnas om så de ej glöms bort.
Rekommenderas varmt!”
Boken är utgiven av Bladh by Bladh”