Medelhavsmat
Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.
Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.
Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.
Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.
Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.
Köttbullar med tomatsås 4 port
600 g färs av nöt eller lamm
2 ägg
6 soltorkade tomater
1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde
1 gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
1-2 msk torkad oregano
1-2 msk torkad mynta
1 msk fiberhusk
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
Salt
Chiliflingor
Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.
Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.
Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.
Gräddig tomatsås 4 port
4 tomater
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl grädde eller kokosgrädde
½ dl hackad, färsk timjan
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Chiliflingor
Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.
Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.
Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.
Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.
Här hittar du alla mina kokböcker om du uppskattar mina recept, de finns på nätbokhandlarna, annars kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken