Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?
Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?
Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?
Nån kant av en bit ost?
Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?
Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.
Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.
6 port
Det här behöver du :
250 gram cellentani pasta
640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)
1/2 zucchini
1 gul lök
2 dl mjölk
2 dl creme fraiche
300 gram philadelphiaost
1,5 dl sweet chilisås
2 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Riven ost
Chiliflakes
GÖR SÅHÄR :
Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.
Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.
Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.
Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.
Kokar sedan upp såsen i samma panna.
Vänder ner allt i en ugnsfast form.
Och slår på såsen.
Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.
Efter 20 minuter i ugnen är den klar.
Smaklig måltid!