Äntligen fredag och vi laddar upp med frukt och glass som tidigare helg! Det är ju sååå gott! Jag hittade faktiskt riktigt söta och mogna jordgubbar på Citygross förra veckan. STORA jordgubbar men väldigt smakrika och söta så dom fick åka med i fruktsalladen och så massor med granatäppelkärnor. Det blir saftig, exotiskt och supergott. OCH snyggt dessutom!
Vill man ge hela efterrätten ett extra lyft så ringla lite ljus sirap över glassen… Ja, sen är du i himlen!
Önskar er alla en mysig fredagskväll. Här ska vi snart muffla ner oss i soffan allihopa framför ”Fångarna på fortet” med varsin skål fruktsallad! ♥
I denna fruktsallad :
3 små päron
3 gula plommon
2 kiwi
2 apelsiner
2 äpplen
300 gram jordgubbar
300 gram röda vindruvor
2 granatäpplen (kärnorna)
Vaniljglass
Ljus sirap
Syrlig glögg
Här vid Medelhavet finns de godaste solmogna frukter man kan tänka sig.
Kan även tänka mig att Lucia själv njöt av alla citrusfrukter och granatäpplen på sin tid i Italien.
Att värma dryck med kryddor är en tradition med gamla anor i Sverige, den kom från början just från Medelhavet och de gamla grekerna och romarna.
Här en text om glöggens historia som jag lånat från Spritmuseum på Djurgården:
”Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden
Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland.
Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.
Hälsobringande dryck
Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet.
Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.
Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.”
Så passa på att njut av en riktigt hälsosam dryck nu i juletid.
Vill du ha tips på fler sorter, så hittar du här min blåbärsglögg och här en äppelglögg.
Jag inspirerades till det här receptet av Jill Wallentin Wollberg och hennes fina kokbok Jills mat.
Vill du ha något gott att tugga på till glöggen så hittar du här mina fröpepparkakor.
Jag önskar dig en glad, ljus och trevlig Lucia i denna den mörkaste av årstider.
Granatäppelglögg 4 små muggar
1 granatäpple
1 blodgrape
1 citron
10 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 cm färsk ingefära i skivor
Eventuellt lite sötning
Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.
Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.
Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.
Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.
Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.
Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.
Lucka 14
Vitaminrik näringsdryck
December är inte bara en månad med många trevliga möten, glöggfika och julbord som hör till.
Ett mindre trevligt sällskap brukar vara de förkylningar som dyker upp i all stress och möten med snoriga vänner.
Jag åkte själv på en envis förkylning när vi kom hit till Alanya, hostan höll i sig i två veckor.
Har därför hittat på en riktigt god och lenande dryck som innehåller massor av C-vitamin, antioxidanter och den välgörande kokosoljan.
Vi har börjat dricka den här drycken varje dag innan vår långpromenad, den ger väldigt mycket energi inför en 2-timmarstur.
Jag har ju svårt att få ner kokosolja i dryck annars, fetkaffe smakar inte gott tycker jag.
Men så här med citron, kanel och riven ingefära passade kokossmaken alldeles perfekt.
Jag har också varierat drycken med ½ pressat granatäpple eller grapefrukt.
Klicka på länkarna härovan så kan du läsa mer om ingrediensernas innehåll av antioxidanter och andra värdefulla ämnen.
Här hittar du MBC, Magic Bullet Coffee, som är originalnamnet på fetkaffet.
Slutligen finns här min mycket näringsrika variant, MCB, Magic Chicken Bouillion.
Det är en dryck som ger betydligt mer näring än det feta kaffet, gjord på hemkokt buljong med örter.
Den salta smaken harmonierar mycket fint med kokosoljan.
En perfekt dryck när man är lite krasslig och inte orkar laga riktig mat.
Värmande näringsdryck 1 port
2 dl hett vatten
½ pressad citron
1 msk kokosolja
1 tsk riven ingefära
½ tsk kanel
Blanda alla ingredienser i en mugg, drick långsamt och njut :)
Lucka 3
Gör en äggröra och servera med brieost och granatäpplekärnor!
Gör så här
1. Lägg groddar på ett fat.
2. Vispa ihop ägg, grädden, salt och peppar i en skål.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äggröran hastigt i några sekunder och lägg upp på groddarna.
4. Rosta pinjenötterna i stekpannan i någon minut och lägg pinjenötterna och granatäppelkärnor över äggröran.
5. Servera och njut!
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia