Festkyckling
Idag bjuder jag på en riktigt smakrik kycklingrätt, som passar både när du vill förgylla vardagsmaten lite extra eller till en finare söndagsmiddag.
Skär gärna ut brösten från en hel kyckling till den här rätten, så du får med skinnet, det gör rätten betydligt saftigare än med de skinnfria bröst som säljs i butikerna.
Resten av kycklingen kan du koka till buljong och använda det kokta köttet till exempel i en kycklingpaj.
Rimmat kycklingbröst 2 port
2 kycklingbröst à ca 150 g
2 tsk salt
1 tsk chiliflingor
Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna.
Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.
Låt stå 8-10 timmar, vänd påsen en gång under tiden.
Bryn brösten väl i smör på båda sidor.
Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15 minuter, beroende på tjockleken.
Använder du termometer ska kycklingbrösten vara uppe i 70º.
Du kan också låta dem steka färdigt i stekpannan i ca 10 minuter på låg temperatur med lock, vänd ett par gånger under tiden.
Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.
Guacamole med mynta 2 port
1 avokado
1 msk majonnäs eller crème fraiche
1-2 tsk finhackad mynta
1 riven vitlöksklyfta
Lite pressad citron
Flingsalt
Dela avokadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.
Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.
Fetaostsmör 2-3 port
100 g smör
50 g fetaost
Ev lite flingsalt
Låt smöret stå framme och mjukna.
Mosa fetaosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.
Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.
Servera smöret och guacamolen till det stekta kycklingbröstet.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken