Kokostoppar

kokostoppar_recept
Hej-hallå fina bloggisar! ♥ Idag har jag varit hemma hos mamma hela dagen och lagat mat i hennes kök! Ni som följer mig på instagram (@Kryddburken) har sett vad jag lagat. Recepten kommer såklart upp här på kryddburken också så fort jag laddat in bilderna från telefonen. Vill tacka för alla tips ni kom med i föregående inlägg om min mamma och även alla mail som kommit, svar kommer snart ska bara försöka få tiden att räcka till också. ;-)

Sålänge så bjuder jag på ett busenkelt recept på småkaka som är lätt att röra ihop, bara fyra ingredienser, ingen elvisp behövs och resultatet blir gudagott. Helt perfekt att frysa in inför kommande födelsedagar… Det är ju någon här i familjen som fyller jämt snart så jag håller på att bunkra upp. :-P

Höga, fina kokostoppar, krispiga på utsidan och mjuka, lena inuti. Fullkomligt smälter i munnen. Missa inte mitt tips om hur dom blir höga och toppiga! ;-)

25 st
Det här behöver du :
50 gram smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 gram kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg & socker vädligt slarvigt med en träsked. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut!
Detta + att smeten inte ska vispas är det hemliga knepet för höga, fina kokostoppar! ;-)

Klicka ut små toppar med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar!
Grädda i 175 grader ca 12 min.

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Fruktsallad och glass

glass_dessert_efterrätt_fruktsallad
Äntligen fredag och vi laddar upp med frukt och glass som tidigare helg! Det är ju sååå gott! :-P Jag hittade faktiskt riktigt söta och mogna jordgubbar på Citygross förra veckan. STORA jordgubbar men väldigt smakrika och söta så dom fick åka med i fruktsalladen och så massor med granatäppelkärnor. Det blir saftig, exotiskt och supergott. OCH snyggt dessutom! ;-)

Vill man ge hela efterrätten ett extra lyft så ringla lite ljus sirap över glassen… Ja, sen är du i himlen! :-P

Önskar er alla en mysig fredagskväll. Här ska vi snart muffla ner oss i soffan allihopa framför ”Fångarna på fortet” med varsin skål fruktsallad! ♥

I denna fruktsallad : 
3 små päron
3 gula plommon
2 kiwi
2 apelsiner
2 äpplen
300 gram jordgubbar
300 gram röda vindruvor
2 granatäpplen (kärnorna)
Vaniljglass
Ljus sirap

fruktsallad

fruktsallad_glass_granatäpple_kiwi_plommon_jordgubbar

fruktsallad_granatäpple_glass

Asiatiska kycklingspett med nudlar

nudlar_kycklingspett
Gokväll i stugorna! :-P För det är verkligen stugvärme som gäller igen, det sprakar i brasan i köket och stora snöflingor singlar ner därute och lagom blåsigt också förstås. Mycket växlande väder, önskar bara att om nu snön måste komma igen så kan den väl få ligga kvar och att det fryser på några minusgrader så man slipper detta leriga blaskväder?!?

Det är INTE roligt med hund som rejsar i trehundra på gården och fullkomligt älskar att sladda just i LERAN… Många tassar att torka blir det på en dag. Funderar stark på att införskaffa honom ett par gummistövlar… ;-)

Dagens recept är GOTT! Sådär in i nordens, bombens dögott! Heta kryddiga kycklingspett och mina favoritnudlar med lite extra ”spice”. Simpelt och gott!

Marinad : 
1 dl rapsolja
2 msk kinesisk soya
3 msk sweet chilisås
2 msk flytande honung
1 msk pressad citronsaft
1 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Skär kycklingen i strimlor och låt vänd runt i marinaden ordentligt. Låt stå ca 30 minuter. Trä upp strimlorna på spett och stek i panna på hög värme så de får fin färg. Slå på lite vatten i pannan och marinaden som är kvar. När all vätska kokat in är kycklingspetten klara.

Servera med nudlar som du smaksätter med soya, sweet chilisås, finhackad chili och koriander.

marinad_asiatiska_kycklingspett
Marianden till kycklingen.

kycklingspett_asiatiska
Låt kycklingen marinera ca 30 minuter, trä sedan upp på spett.

kycklingspett_nudlar
Stek på hög värme i panna så de får fin färg. Späd sedan med en skvätt vatten och marinaden som är kvar. När vätskan kokat in är dom klara!

nudlar_kyckling_asiatisk_recept_kycklingspett
Servera med nudlar.

heta_kycklingspett
Blir det kycklingspett över är dom jättegoda att äta kalla också med en dippsås.

nudlar_kycklingspett_asiatisk
Nissin Demae Ramen är dom absolut godaste portionsnudlarna som finns! Här med extra krydda av soyasås, sweet chilisås, chili och koriander.

kycklingspett_recept_marinad
Smaklig spis! :-P

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! :-P

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P