All dessa dagar
Idag firas både ostkakan och alla pappor, så här får du två av mina godaste tips på glutenfria ostkakor.
Båda passar fint till uppvaktningen av Far på hans dag, den första är riktigt god även som en liten kvällsrätt med löjrom, gräddfil och hackad rödlök om man utesluter kardemumman.
Har du inte kommit på vad du ska ge din pappa än så skriv ut ett presentkort på någon av mina kokböcker, du hittar dem i länkarna nedan
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Mandelostkaka ca 6-8 port
3 ägg
1 dl riven ost
1 dl keso
1 dl flagad mandel
50 g smör
2 msk pofiber
1-2 krm nymald kardemumma
Ev lite valfri sötning
Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.
Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.
Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.
Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.
Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.
Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.
Ostkaka med keso 4 port
4 ägg
2 dl keso
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
Salt efter behag
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
ev 1-2 rivna bittermandlar eller lite bittermandelolja
Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.
Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.
Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet citronskal eller 0,5 g stött saffran istället för kardemumma och bittermandel.