Lördagsgodis på mitt sätt
Den här lilla kakan är en av mina favoriter från slutsålda kokboken ”Baka med frukt & grönt”.
Det är en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.
Bakboken var den andra av mina åtta kokböcker som jag fotograferade själv, ett väldigt roligt jobb.
Bilden på kokoskakan tog jag en tidig sommarmorgon ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm.
Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st
1 dl torkade tranbär
1 dl kokossmör
2 msk smält kokosolja
Ca 1 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 80-90%
½ dl rostade hasselnötter
Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.
Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.
Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.
Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.
Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.
Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.
Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.
Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.
Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.
Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.
Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så hittar du recept inne hos Paleoskafferiet.
Även i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” hittar du en del gofika utan gluten och vitt socker.
Här ser du en lakritspuck som ekologiska, glutenfria café Gott & Reco i Falun bidragit med till den kokboken.