Smörstekta bananer i sirap med vaniljglass

sockerstekta_bananer_banan_dessert_glass
Då var det fredag igen och helgen står på tur! Har ni något roligt ni ska hitta på?
Här hemma så är dottern iväg med en kompis på fritidsgården ikväll, sen ska hon sova över och imorgon ska dom vara med på nåt häst-jippo-arrangemang och hjälpa till. Det ser dom fram emot! 😉

 

Max har precis kommit till oss och för vår del så blir det bilträff i Emmaboda imorgon ”End of summer meet”. Ska bli superkul! Lilla raggar-ungen Joline har inte missat många bilträffar men den här blir den första på väldigt länge som hon inte är med på.

 

 

På Emmaboda flygfält trängs bilentusiaster, raggare, marknadsknallar, bilklubbar, tävlingsdeltagare och åskådare och det är alltid galet mycket folk men så himla kul att komma dit! I år firar dom dessutom 30-års jubileum och det är verkligen en upplevelse. Nästan 2 kilometer lång marknad dessutom. Förra året var jag inte med då jag hade brutit foten men i år ska det allt bli ”trampa marknad” och titta på bilar. Vädret ser också ut att bli toppen, 20 grader och sol, 10% risk för regn så det är helt okej. 😛

 

Det är denna bilträffen som avslutar sommaren och sen åker bilarna in i garaget för lite vintervila.
Är det nån av er läsare som ska dit så tveka inte att komma fram och häsla o prata lite! 😉

 

Ja, kvällens recept blir nånting jag tycker ni ska laga till i helgen. Smörstekta bananer med sirap och vaniljglass… Kan det bli bättre?! 😉

 

4 port
Det här behöver du : 
50 gram smör
4 – 5 bananer
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme. Skala bananerna, halvera och skär i bitar så som du vill ha dom. Lägg ner i stekpannan. Låt bananerna få en gyllenbrun färg. Ringla över sirap och ”ös” smöret/sirapen över bananerna. Toppa med mandelspån. Servera med vaniljglass.

 

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

 

Har du en glassmaskin och vill göra en riktigt hederlig gammaldags vaniljglass så har jag ett gott recept HÄR!

 

stekta_bananer_sockerstekta

dessert_bananer_stekta_banan

Kladdkaka med mandel och flingsalt

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka
Jag gjorde en kladdkaka häromdan med mandel och flingsalt och jag måste då säga att godare kladdkaka har jag inte ätit! 😛 Den blev perfekt i konsistens och smak, sådär tung och kladdig och smaken med mandelspån och flingsalt blev bara sååå god!

 

Idag är det äntligen fredag och vi har en fin helg framför oss. Joline & Kean sover än och jag sitter med kaffekoppen och klurar på vad vi ska ha till middag ikväll. Nicke är på roadtrip med sin bror i dom småländska skogarna och ska besöka svärmors gamla hemtrakter. Tänk om det bara hade varit 2 timmars bilresa till mina hemtrakter i norr, men det är det inte… 😉 Hoppas dom får en fin dag i alla fall och kan uppleva gamla minnen.

 

Här kommer receptet på denna vansinnigt goda kladdkaka! Kanske världens godaste till och med… 😛

 

Det här behöver du : 
150 gram smör
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelspån
1 tsk flingsalt

 

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra åt sidan och låt svalna något. Rör i övriga ingredienser till en slät smet. Häll i form, smord och bröad. Jag använde en rektangulär ugnsform ca 15 * 30 cm med bara bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader ca 12 – 15 min. Det ska ”dallra” lite i mitten när du tar ut den, inte för mycket, men lite. Låt svalna i kylskåp över natten så blir den sådär härligt kladdig och tung. 😉

 

kladdkaka_flingsalt_mandel

kladdkaka_recept_godaste

recept_godaste_kladdkaka

Körsbärs-tider och tips på recept!

körsbär_recept_tips
Dagens skörd! 😛
Stora, fina körsbär bara att frossa i och vi har inte ens plockat av en fjärdedel av träden hemma hos mamma så mer kommer det att bli! De mörkröda är lite surare och passar otroligt bra till sylt, pajer och i kakor. De gulröda är sötare och allra godast att äta som dom är men också lite mjukare så dom kokar jag ofta kräm på.

 

Här kommer några tips på vad ni kan göra mer era körsbär i sommar!

 

körsbärspaj pannacotta_körsbärspannacotta
Små körsbärspajer, recept HÄR!

Körsbärspannacotta, recept HÄR!

 

clafoutis körsbärskräm
Clafoutis, recept HÄR!

Körsbärskräm, recept HÄR!

 

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt rulltårtsbakelser_jordgubbar
Körsbärsmuffins med cream cheese-frosting, recept HÄR!

Rulltårts-bakelser med jordgubbar och körsbär, recept HÄR!

 

Nektarin o jordgubbssallad med melon & mynta

jordgubbssallad_melon_nektariner_myntadressing
En läcker och somrig fruktsallad med fräscha jordgubbar och nektariner tillsammans med honungsmelon-kulor är något som verkligen inte sitter fel en varm sommardag! 😛
Den svalkande dressingen med mynta sätter pricken över i:et och det blir en gudomligt god och fräsch sallad.

Mynta-dressing : 
1 knippe färsk,finhackad mynta
1 dl creme fraiche
3 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka myntan och rör ihop med övriga ingredienser. Servera till fruktsallad. Här valde jag jordgubbar och nektariner som jag skar i mindre bitar och honungsmelon som jag tog ut kulor ur med ett kuljärn.

fruktsallad_mynta_dressing_melon_jordgubbssallad_nektariner

Nektarin o jordgubbssallad med melon & mynta

jordgubbssallad_melon_nektariner_myntadressing
En läcker och somrig fruktsallad med fräscha jordgubbar och nektariner tillsammans med honungsmelon-kulor är något som verkligen inte sitter fel en varm sommardag! 😛
Den svalkande dressingen med mynta sätter pricken över i:et och det blir en gudomligt god och fräsch sallad.

Mynta-dressing : 
1 knippe färsk,finhackad mynta
1 dl creme fraiche
3 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka myntan och rör ihop med övriga ingredienser. Servera till fruktsallad. Här valde jag jordgubbar och nektariner som jag skar i mindre bitar och honungsmelon som jag tog ut kulor ur med ett kuljärn.

fruktsallad_mynta_dressing_melon_jordgubbssallad_nektariner

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara två ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara tre ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk