En fröjdefull jul
God Jul önskar Tomten och jag alla som följt med i vår lilla Adventskalender under 24 dagar.
Med hjälp av mina och bloggvännernas recept och bilder har målet varit att skapa lite känsla av julefrid i dessa besvärliga Coronatider.
Den här julen blir ju så annorlunda för oss alla, en pandemi av det här slaget är inget vi någonsin upplevt förut.
Då är det extra viktigt att stå fast vid fina gamla traditioner, till det hör i allra högsta grad julmaten.
Mat är för mig en stor källa till njutning och glädje, jag hoppas att jag lyckats inspirera dig att göra varje måltid till en högtidsstund.
Tycker du om min typ av mat så ta gärna del av lite tankar om min matfilosofi i det här inlägget.
I länkarna nedan kan du läsa mer och beställa mina kokböcker, till dig själv eller som en nyårsgåva till någon när och kär.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Idag får du tips på två goda frukostar som passar riktigt bra under juldagarna.
Nu tar jag lite ledigt från skrivandet härinne, vi ses igen på Nyårsdagen då jag har lite nytt och fräscht att dela med mig av.
Julkramar från mig, Lennart och Tomten
Julig chiapudding ca 4 port
4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
½ dl chiafrön
1 tsk kanel
1 tsk gurkmejamix
½ pkt saffran
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i flera mindre glas till en julig brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.
Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Bovetegröt med julsmak
2 dl krossat bovete
2 dl kokande vatten
3 dl mjölk/kokosmjölk
1 dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör/kokosolja
2 msk sesamfrön
ca 1 tsk salt
ev 1 tsk valfri sötning
1 kanelstång
Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.
Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.
Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.
Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.