Fritt från gluten, ägg och mjölk
Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.
Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.
Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.
Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.
Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.
Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.
Jag skapade det här receptet till ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Den har efter att ha varit slutsåld sen i våras nu kommit i ny utgåva med mjuka pärmar till ett lägre pris.
Beställ den i länken ovan som går till Adlibris för bara 129 kr, samma pris på kokboken hittar du här hos Bokus.
Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins
2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjölk
1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g
1 dl kikärtsmjöl
1 dl krossade chiafrön
2 msk kokosolja
2 msk tahini
1 msk bakpulver
ca ½-1 tsk salt
Till garnering:
2 msk svarta sesamfrön
Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.
Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.
Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt, strö över lite svarta sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.
Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.