Brrr… Nu är hösten verkligen här på ön i form av blåst och storm. Det yr barr, löv och kvistar över gårdar och vägar och stuprören kring taken fylls på och behöver rensas. Vi har börjat elda i pannan i köket, det behövs verkligen då vi har stengolv överallt så raggsockar på och ”inte-nudda-golv” är det som gäller när man sitter vid datorn!
Det är härligt med hösten då man kan laga goda långkok och grytor som doftar ljuvligt i hela huset. Kalops och Boeuf bourgignon, sååå gott! En riktig favorit i repris kör vi däremot idag, dessa supermöra tjocka revben i skysås. Har ni inte provat att långlaga revben tidigare så gör det!
Vem kan leva utan rejäl husmanskost?
Bland det godaste jag vet och dessutom en billig köttdetalj som blir otroligt smakrik när man tillagar dem med benen i ett långkok som här. Jag brukar följa detta recept där du kan se bilder steg-för-steg >> har bara gjort några små justeringar.
Det här behöver du :
3 kg tjocka revben
Smör
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
3 msk oxfond
Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av med salt och peppar. Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.