Möra revben i skysås – en billig husman!

tjocka_revben_sås
Brrr… Nu är hösten verkligen här på ön i form av blåst och storm. Det yr barr, löv och kvistar över gårdar och vägar och stuprören kring taken fylls på och behöver rensas. Vi har börjat elda i pannan i köket, det behövs verkligen då vi har stengolv överallt så raggsockar på och ”inte-nudda-golv” är det som gäller när man sitter vid datorn! 😉
Det är härligt med hösten då man kan laga goda långkok och grytor som doftar ljuvligt i hela huset. Kalops och Boeuf bourgignon, sååå gott! En riktig favorit i repris kör vi däremot idag, dessa supermöra tjocka revben i skysås. Har ni inte provat att långlaga revben tidigare så gör det!


Vem kan leva utan rejäl husmanskost? 😛
Bland det godaste jag vet och dessutom en billig köttdetalj som blir otroligt smakrik när man tillagar dem med benen i ett långkok som här. Jag brukar följa detta recept där du kan se bilder steg-för-steg >> har bara gjort några små justeringar.

 

 

Det här behöver du : 
3 kg tjocka revben
Smör
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
3 msk oxfond

 

Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

 

Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av med salt och peppar. Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

 

Bacon & pastasallad

baconsallad_pasta_sallad_kall_pastasallad
Oj vad veckan går fort, för att inte tala om tiden! 😛 Om två dagar fyller Joline 13 år och förberedelserna är i full igång. Imorgon blir det en shoppingtur till Kalmar för lite presentinköp och andra ärenden och tills på lördag så har hon givetvis fått önska middag och vad hon vill ha för tårta. Ni kanske kan gissa?
Hennes önskelista innehåller bland annat sackosäck, handväska, eos lipbalm, puder, kajal, toning, munkjacka, doftljus, presentkort på H&M, prydnadskuddar och piercing… Ja, så nog är hon tonåring allt! 😛

 

Veckan som gått har varit full av aktiviteter både hemma och i skolan. I måndags började hennes boxning på PoT, följt av skoljoggen, teater och orientering så denna sallad önskade hon ha med sig som lunch på utedagen. I vanliga fall brukar hon vilja ha kycklingsallad med den här gången blev det bacon! Gjorde en rejäl omgång så vi hade både till middag och lunchlådor.

 

Jag blandade den varma pastan med frysta gröna ärtor och majs. Dressade med olivolja, lite citron och svartpeppar. Sen hackade jag i tomat, gurka och knaperstekt bacon. Det blev galet gott och så perfekt att äta kall ju.

 

Vill man lyxa till det så rör man enkelt ihop en rhode island-dressing och har till men salladen är supergod även utan.

 

Rhode island-dressing : 
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
3 msk ketchup
2 tsk tomatpuré
Salt & peppar
Några droppar D´Elidaas chilisås

 

steka_bacon_ugn
Lägg bacon på en ugnsplåt och stekt dom i ugnen tills dom blir härligt knapriga. Låt svalna och toppa salladen med.

 

pasta_orecchiette_sallad_pastasallad
Pastan fick bli favoriten från Barilla. Små öron – orecchiette!

 

pastasallad_bacon_matlådor_lunch_kall_mat
Prova denna sallad! Sååå galet god. 😛

Fläskpannkaka med brynt fläsk och galet många ägg

fläskpannkaka_recept_sidfläsk_pannakka_låmgpamma
Hej i stugorna! 😛 Mår ni bra?
Här hemma undkom vi inte förkylningarna i samband med skolstarten så mer eller mindre hela helgen har vi legat nerbäddade med feber och snoriga näsor. Nu börjar det dock ordna upp sig och jag ska snart iväg till jobbet. Gillar ni fläskpannkaka? Vem gör inte…? 😉 Jag brukar alltid göra ett par formar eller en stor i långpanna när jag ändå gör, det är perfekt att frysa in eller ta med som matlåda.

 

Jag använder rimmat sidfläsk som jag först bryner i ugnen och sedan slår på smeten och gräddar igen. Antalet ägg är också viktiga för en hög fint pannkaka som inte ”pyser ihop” när man tar ut den. Till en stor långpanna med höga kanter använder jag 12 st ägg och får då en härligt tjock och mer matig fläskpannkaka. Till dessa två ugnsformar har jag sex ägg. Det blir otrolig skillnad och väldigt mycket godare.

 

2 gratängform
Det här behöver du : 
400 gram rimmat sidfläsk
5 dl vetemjöl
6 – 7 dl mjölk
6 ägg
Salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär fläsket i bitar och bryn i ugnen tills de fått fin färg och blivit lite knapriga. Vispa ihop mjölet med mjölken till en slät smet och knäck därefter i äggen samt nåt kryddmått salt. Slå smeten i formarna och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 40 min.

 

ugnspannkaka_fläskpannkaka

sidfläsk_läskpannkaka_husmanskost
Smaklig måltid!

Fläskskav i höstig gräddsås med pasta

fläskskav_fläskskavspanna_fläskgryta_skav_pastapanna_recept
Gomorron!
Idag bjuder jag på en galet god fläskskavs-panna med riktiga höstsmaker. En gräddig sås med mörk oxfond, soya och timjan känns helt rätt nu när hösten börjar närmar sig. När man gör skav av köttet i tunna skivor går det fort att tillaga en sån här gryta. Fläskskav är väl inte det vanligaste utan snarare renskav, älgskav eller viltskav men jag brukar göra på fläskkött när jag fått en bit över som hamnat i frysen. Köttet ska vara lite halvfruset så är det superlätt att skära tunna, tunna skivor. 😉

 

En mustig gräddsås till skav tycker jag ska innehålla en mustig fond eller buljong, lite sötma från en god vinbärsgelé eller lingonsylt samt goda kryddor krydda som rosmarin, timjan eller enbär. Det blir supergott! Nån matsked messmör i såsen är också en riktig höjdare. Prova det om ni inte gjort det tidigare. Nu iväg till skola och jobb, ha en fin dag allihopa! ❤

 

4 – 6 port
Det här behöver du :
250 gram valfri pasta
ca 300 gram fläskkött (filé, bog, karré, kotlett etc.)
1 gul lök
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soya
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk svartvinbärsgelé
maizenamjöl + vatten till redning
Salt o svartpeppar
2 tsk torkad timjan

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd en bit fläskkött, spelar inte så stort roll vilket. Här hade jag en bit fläskytterfilé i frysen. Det är bra om köttet är lite fruset så går det lättare att skära i tunna skivor som skav. Fräs på i het stekpanna med smör samt den hackade löken. Tillsätt oxfond och soya och vänd runt. Slå i grädde och vatten och låt koka ca 10 minuter. Koka pastan under tiden. Vispa ner 2 matskedar svartvinbärsgelé. Om du vill ha såsen lite tjockare, red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och torkad timjan. Vänd ner pastan och servera.

 

fläskkött_skav_fläskfile_snabb_vardagsmat_gryta
Fläskköttet med lök, oxfond och soya. Härliga dofter! 😛

 

köttgryta_snabb_fläskkött_fläskfile_fläskytterfile
Tillsätt sedan grädde och vatten och låt koka ca 10 min.

 

fläskfilegryta_pasta_panna_middag_vardagsmat_recept
Vispa ner två matskedar god svartvinbärsgelé och smaka med salt, peppar och torkad timjan.

 

pastapanna_fläskklött_gräddsås
Vänd ner pastan och servera.

 

fläskkött_fläskfile_fläskytterfile_gryta_panna_middagstips_pasta_gräddig_sås
Smaklig målti

Bland bruksanvisningar och IKEA-pizza!

ikea_pizza
Gokväll! Oj va skönt det var att sätta sig en stund och vila… Hela dan har vi hållit på med Jolines rum. Rensat städat och slängt ut det gamla skrivbordet, byrån och sängbordet. Allt var ganska slitet och efter fjolårets födelsedagspresent – sminkbordet som hon fick av mormor Mia har jag haft i bakhuvudet att byta ut de gamla möblerna mot nya vita som skulle matcha sminkbordet och den nya spegeln med belysning.

 

En garderob har hon varit i behov av länge. En STOR garderob kan tilläggas. Det ligger kläder ÖVERALLT utspritt i hennes rum, på stolar, i sängen, under sängen, på golvet, i hörnen och ja typ överallt. Men nu ska de bli ordning på tonårs-fasonerna. En stor garderob med en dubbeldörr för att hänga kläder och ställa skor och en med hyllplan.

 

Nytt, mindre och enklare skrivbord då det numera mest är dator och läxor gäller. Stol, fönsterlampor, ny matta och kuddar. Sängen fick nytt madrass-skydd och dra-på-lakan i svart. Överkast! Ja – det är sååå överskattat när sängen ändå aldrig bäddas!! Det ligger fint hopvikt i min garderob. Haha!

 

Att skruva ihop stol + garderob + skrivbord tog totalt 5 timmar. Joline och jag hjälptes åt med allt och Nicke kom lagom hem då skrivbordet skulle färdigställas så vi fick hjälp med det sista. Det blev kanonfint och jag är sååå nöjd! Joline med förstås! 😛

Ja, middagen efter denna svettiga skruv-dag blev kort och gott IKEA´s pizza från frysdisken. Pimpad med extra ost och skinka, annars är den inte god… Men det dög alldeles ypperligt denna dag!

joline_tonårsrum_ikea_makeover tonårsrum_makeover_rum_ungdomsrum makeover_tonårsrum_ikea_joline_öland
Lite suddiga bilder men man ser dock i stora drag hur det blev.

 

Jolines rum har fått sig ett par makeovers sen vi byggde huset. Från barnrum till flickrum och nu till tonårsrum! 😛
Klicka HÄR för att se hur det såg ut innan.

 

 

Varma toast med ny fyllning

toast_tostjärn_varma_fyllning_lök_majonäs_gurka
Häromkvällen gjorde vi supergoda varma toast i mackjärnet. Hade inte så mycket pålägg mer än ost i kylskåpet så jag hittade på en fyllning med bland annat lök, inlagd gurka, jalapeno, chilisås och majonäs. Jädrans så gott det blev och till och med vegetariskt! 😉 En god cheddar/hamburgerost ska det naturligtvis också vara så fyllningen blir så där krämigt god och kladdig!
Såhär gjorde jag;

 

Räcker till 8 toast
Det här behöver du : 
4 msk majonäs
1 finhackad gul lök
2 msk finhackad inlagd gurka
1 msk finhackad jalapeno
1 msk söt senap
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka lök, gurka och jalapeno. Blanda ihop med övriga ingredienser, smaka av. Lägg på som fyllning på toasten tillsammans med två skivor cheddarost. Grädda i mackjärnet.

 

fyllning_toast_varma_smörgåsar
Fyllningen är godare än den ser ut. Faktiskt! 😛

 

varma_toast_fyllning_ostfyllning_lök_majonäs
Toasten är klara!

 

tallrikar_muggar_burger_hot_dogs_retor
Hittade en cool retro-servis i plast på Bödasågens Allhandel för ett par veckor sen. Älskar såna här fynd och det blir genast lite roligare att servera mat american-style! :-)

 

Falukorv man inte får glömma bort!
falukorv_i_ugn_ugnsbakad_korv_falu_recept_husmanskost
Hej på er o välkommen måndag o ny vecka! Jag vet att det har varit ganska tyst från mig på ett tag nu… Helgen har rusat fram o bloggen har fått bli lidande tyvärr men så är det! Huset däremot har fått sig en rejäl uppfräschning på utsidan, vi har skurat, högtryckstvättat, målat och fått i ordning på altanen med sommarmöbler och fix! Jättefint har det blivit! Och välbehövligt efter ett par år där grönmossan har fått växa hejvilt.
Vi har även städat och pysslat i mammas hus också som nu återigen är till salu och visning på torsdag så jaaa… Man kan inte hinna med allt!! 😛
Själv håller jag på bli sjuk också, första sommarförkylningen med pollenallergi, soleksem och blåsor – allt på en gång så jag är inte på topp men de brukar släppa när jag vant mig vid solen ett par veckor! 😉
Men jag hoppar in här med ett recept – den godaste falukorv i ugn med både tomatkross, grädde, goda kryddor, bostongurka och ketchup och senap.
Klassikern som verkligen inte får glömmas bort! 😉
Det här behöver du : 
1 falukorvsring
1 burk finkrossade tomater
2 msk kalvfond
Johnny´s senap
Ketchup
Bostongurka
2 msk oregano
Salt och peppar
2 dl lagrad riven ost
2 dl grädde
GÖR SÅHÄR : 
Skär upp falukorven med snitt längs över. Lägg i en ugnsfast form. Slå på krossade tomater och kalvfond jämt fördelat. Ringla över senap och ketchup samt bostongurka. Salta och peppra. Riv över ost och slå på grädde och in i ugnen ca 45 min i 175 grader. Servera med hemmagjort potatismos.
Falukorv man inte får glömma bort!
falukorv_i_ugn_ugnsbakad_korv_falu_recept_husmanskost
Hej på er o välkommen måndag o ny vecka! Jag vet att det har varit ganska tyst från mig på ett tag nu… Helgen har rusat fram o bloggen har fått bli lidande tyvärr men så är det! Huset däremot har fått sig en rejäl uppfräschning på utsidan, vi har skurat, högtryckstvättat, målat och fått i ordning på altanen med sommarmöbler och fix! Jättefint har det blivit! Och välbehövligt efter ett par år där grönmossan har fått växa hejvilt.
Vi har även städat och pysslat i mammas hus också som nu återigen är till salu och visning på torsdag så jaaa… Man kan inte hinna med allt!! 😛
Själv håller jag på bli sjuk också, första sommarförkylningen med pollenallergi, soleksem och blåsor – allt på en gång så jag är inte på topp men de brukar släppa när jag vant mig vid solen ett par veckor! 😉
Men jag hoppar in här med ett recept – den godaste falukorv i ugn med både tomatkross, grädde, goda kryddor, bostongurka och ketchup och senap.
Klassikern som verkligen inte får glömmas bort! 😉
Det här behöver du : 
1 falukorvsring
1 burk finkrossade tomater
2 msk kalvfond
Johnny´s senap
Ketchup
Bostongurka
2 msk oregano
Salt och peppar
2 dl lagrad riven ost
2 dl grädde
GÖR SÅHÄR : 
Skär upp falukorven med snitt längs över. Lägg i en ugnsfast form. Slå på krossade tomater och kalvfond jämt fördelat. Ringla över senap och ketchup samt bostongurka. Salta och peppra. Riv över ost och slå på grädde och in i ugnen ca 45 min i 175 grader. Servera med hemmagjort potatismos.
Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉