Turkisk favorit
Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.
Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.
Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.
Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.
Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.
Kycklingschnitzel 2 port
2 kycklingschnitzlar à 150 g
2 msk torkad timjan
1 msk chiliflingor
1 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.
Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.
Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.
Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port
1 välmogen avokado
½ dl majonnäs
½ finhackad röd paprika
2 msk hackad persilja
1 finhackad vitlöksklyfta
1-2 krm chiliflingor
Äppelcidervinäger
Havssalt
Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.
Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.
Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.