Fritera nyttigare pommes med 1 msk olja i Actifry

pommes_fritös_actifry_recept
För en tid sen fick jag hem en Actifry att prova. En smidig köksmaskin med många funktioner. Mest känd är den nog för att ”fritera nyttigare”. Med bara 1 msk olja istället för fettdrypande fritöser som både ryker och luktar gatukök.

Självklart blev jag nyfiken om den skulle imponera på mig så först ut i testet blev såklart pommes. Jag skar egna lite tjockare stavar av 3 bakpotatisar och behöll skalet på. 1 msk olja över och sen på med locket.

30 minuter senare fick vi såhär fina pommes. Går inte att jämföra om man skulle ha kört dom på en plåt i ugnen. Dom blev otroligt fina i konsistensen. Mjuka och ”mosiga” inuti och frasig, krispig yta. Helt perfekta! :-P

Förutom pommes kan man ”fritera” och tillaga allt möjligt tänkbart såsom grytor, woker, kyckling och grönsaker, fisk, kött mm. Ett fiffigt tillbehör är en metallkorg som kan sättas i istället för den roterande armen med vilken du kan tillaga panerade rätter såsom chili cheese, kroketter, schnitzel, fish n´chips mm.

Skulle du vilja vinna en egen Actifry?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Lämna då en kommentar här nedan om varför just du behöver en sån här och vad du skulle laga i den! ;-)
Till och med lördag 5:e juli kan du vara med och tävla. Vinnaren presenteras här på kryddburken under söndagen.

Actifry är värd ca 1990 kronor och är superenkel att använda:

  1. Du lägger i det du vill tillaga, ex. kött, grönsaker eller potatis
  2. Ställer in tid
  3. Du går och hittar på något kul under tillagningstiden
  4. Den plingar till när maten är klar

actifry

actifry_pommes

actifry_fritera

actifry_recept_pommes_fritera

Rösta på Finaste sommartårtan – 50 st TÅRTBILDER

20140603-094055-34855177.jpg
(Denna tårta är inte med i tävlingen)
Nu är samtliga tårtbidrag publicerade för omröstningen!! Hurra så många fina, goda, vackra och söta tårtor ni har bakat. Hela 50 st i år!! Heja va bra ni är! :-P

Så sätt er nu och bläddra och bara njut av alla vackra skapelser…
RÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD! Vinnaren presenteras fredag 18 juli. 

Lämna din röst här i kommentarsfältet med det nummer på tårtan som du tycker ska vinna årets ”Finaste sommartårta”!
Sprid gärna tävlingen vidare på er blogg, till vänner och bekanta och sociala medier så det blir många röster.
Till och med söndag den 13:e juli har ni på er att lämna er röst.
Vinnaren får, förutom äran ett hemligt paket på posten! :-P

helena_sandgren
1

sophie_persson
2

martina_petersson
3

wilmer_ristarp
4

Sandra
5

ida_andersson
6

linda_k
7

nina_karlsson
8

josefin_holmqvist
9

jannie_hamberg
10

therese_tjärnström
11

petra_j
12

marina_nordström
13

linda_filipsson
14

emma_kallin
15

daniela_lindström
16

jennie_skoglund
17

tara_kanber
18

sofia_jäderen
19

matildas_kafferep
20

annamaria_lindblom
21

michaela_lingserius
22

katarina_zorica
23

frida_karlsson
24

yummie_tummie
25

sirja_nikkanen
26

hannah_sjölin
27

viktoria_wariaro
28

therese_turesson
29

jessica_mörlund
30

jenny_ahlberg
31

emma_jacobsson
32

caroline_järnemark
33

magda
34

josefine_gehlin
35

patricia_jacobsson
36

madeleine_åberg
37

frida_johansson
38

therese_sirsjö
39

emmelie
40

Malin_hvitfeldt.jpeg
41

johanna_wirkola
42

anna_johansson
43

soffi
44

malinbua
45

sara_jonsson
46

anna_frostrosor
47

anna_ilin
48

isabella_sandberg
49

sandras_gosaker
50

Tävling – finaste sommartårtan 2014!

20140603-094055-34855177.jpg
En tradition här på Kryddburken är den årliga tävlingen om finaste sommartårtan! :-P

Du har gott om tid på dig då tävlingen är öppen till och med 30:e juni.

Skicka din bild på finaste sommartårtan till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”.

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren!

TÄVLINGSREGLER :

Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
EN bild/bidrag per person
Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
(har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
Senast söndag 30:e juni

Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, Facebook, Twitter, Instagram etc.

Tidigare tårt-tävlingar;
År 2011 – se alla tårtbilder HÄR
År 2012 – se alla tårtbilder HÄR
År 2013 – se alla tårtbilder HÄR

Vinnare av jultävlingen – Hackman stekpanna

Rotisser
Vinnaren är utsedd! Hackmans stekpanna har fått en ny ägare. :-P Jag hoppas den kommer till stor nytta och användning!

STORT GRATTIS - Maria Sundberg
Med kommentaren; 
”Bestick. Kok och stekkärl. Knivar och redskap.
Stekpannan skulle vara underbar att få testa. Har slitit ut ett flertal.Allt från dyra till billiga Ikea varianter, den här lät mkt intressant. Tror den skulle passa mig för den verkar slitstark.”

Kontakta mig på kryddburken@telia.com
med dina adressuppgifter så skickas stekpannan på posten.

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

Kryddburken är nominerad!

matbloggspriset_logo_text_004
Jag börjar med att säga stort, varmt tack till alla er som nominerat Kryddburken i ”Folkets val”. 

Nu är jag en av de 10 finalisterna man kan rösta på och i år tycker jag personligen att hela upplägget med matbloggspriset fått ett rejält godhjärtat lyft då röstningen även bidrar till att hjälpa människor i nöd.

Varje sms som kostar 10kr går till Stockholms stadsmission vilket jag tycker är är en riktigt bra anledning att lägga sin röst och skicka iväg ett sms på den blogg man gillar bäst. 

Jag har sagt det förr och säger det igen. Det arbete och det engagemang som ligger bakom Matbloggspriset är värd en stor hyllning och arbetet blir bara finare och mer utvecklat från år till år. Stort tack till er som står bakom arrangemanget.

Rösta på din favorit!

Skicka ett SMS till 72980. Skriv MAT1 för att rösta på blogg nr 1, MAT2 för att rösta på blogg nr 2 osv. Varje SMS kostar 10 kronor (+ ev. operatörsavgift) och går till Stockholms Stadsmission. Det går att rösta flera gånger. Omröstningen stängs kl 00.00 den 3:e november 2013. Den blogg som fått in flest röster, och därmed dragit in mest pengar till Stadsmissionen står då som vinnare.

De 10 finalisterna i Folkets val 2013 har nominerats av er matbloggläsare. Vi har fått in över 700st nomineringar, och de 10 finalister som gått till final har tagits ut av juryn samt kategorisponsorn Findus.

Här följer de 10 stycken bloggar som gått till final.

Om Stockholms Stadsmission och Matbloggspriset
Pengarna som samlas in under omröstningen i Matbloggspriset går till Stockholms Stadsmission och arbetet för barnfamiljer i svåra ekonomiska situationer. Tidigare sökte många familjer stöd till barnens fritidsaktiviteter, nya glasögon, vinterkläder osv. Nu söker de flesta för de nödvändigaste utgifterna – mat, hyra, el. Julhelgen är för många av de här familjerna väldigt tuff då de inte ens får vardagen att gå ihop. Därför delar Stockholms Stadsmission varje år ut presentkort på mat, så att familjerna kan klara sig över julhelgen och kanske unna sig något extra. Presentkorten är på 250 eller 500 kronor beroende på familjens storlek och på hur länge de ska klara sig innan nästa möjlighet till matinköp.

Pengarna från omröstningen kommer att gå till just detta – mat. Tack för ditt bidrag, det ger en godare jul!

För att ge SMS-gåvor behöver du vara ansluten till WyWallet. Det blir du automatiskt om du har ett privat mobilabonnemang. Om du har kontaktkort eller företagsabonnemang behöver du i de flesta fall registrera dig först på wywallet.se.

Har du frågor om Stockholms Stadsmission eller om din gåva? Kontakta Sofia Lemnert på 08-68 42 3063 eller sofia.lemnert@stadsmissionen.se.

Vill du ge en större gåva? Gör det här: http://stadsmissionen.se/gava eller SMS:a HEM100 till 72980 så ger du 100 kronor.

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto, och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, vilket ställer krav på att minst 75 % av intäkterna går till ändamålet. Under 2012 gick 90 % av Stockholms Stadsmissions intäkter till ändamålet.
(Text från www.matbloggspriset.se)

Finaste sommartårtan – här är vinnaren!

karolina_bonnier
Vi har en vinnare som med stor marginal kammade hem titeln till
”Finaste sommartårtan”.

Som många av kommentarerna kan jag bara instämma; En fantastisk vacker och somrig tårta med jordgubbar, smultron, ros, blommor och blad som inte bara är bildskön utan ser riktigt lockande god ut också!

Stort grattis till Karolina Bonnier 

Maila min din adress, eller hojta på facebook så kommer ett litet hemlig paket på posten. :-P
(kryddburken@telia.com)

Stort tack till övriga som skickat in era bilder med underbart vackra, roliga och söta tårtor!
Vi kör väl igen, nästa år… ;-)

Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor

Tävla med din sommartårta!

sommartårta_jordgubbstårta
Såklart ska vi ha en tårt-tävling även i år! Jag blev påmind av ett par bloggläsare och självklart ska vi inte bryta den traditionen så nu kör vi i år igen. Du har säkert nån fin bild på din midsommar eller sommartårta? Skicka din bild till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”.

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! ;-)

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
  • EN bild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
  • Senast söndag 30:e juni
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida!

Tidigare tårt-tävlingar med massor av bilder och bidrag hittar ni HÄR, och HÄR!

 

Vinnaren av Hackman stekpanna

Stekpanna-24-cm_product_slide
Vinnaren är utsedd! Hackmans stekpanna har fått en ny ägare. :-P Jag hoppas den kommer till stor användning!

Stort grattis Annica Lundgren! 

”Hackman etablerades 1790.
Gissa om jag vill vinna denna till mitt nya kök med induktions häll som vi har jobbat på sen oktober.”

Kontakta mig på kryddburken@telia.com
med dina adressuppgifter så skickas stekpannan på posten.

Hard-Face-NOH_front_banner

 

Egenskaper-NOH_framework_span_4Tävling i samarbete med Hackman.

Hackman Hard Face NOH är utvecklad särskilt för induktionshäll. Stekpannan kan ändå användas på vanliga spisar. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 °C på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten – redan vi 250 °C börjar stekpannansbeläggning ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas. Hackman NOH teknologin (non overheatable) gör att pannan inte kan nå över 230 °C. Oavsett om du sätter plattan på max, är bränd mat eller bränd botten inte längre ett problem.  

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

Midsommarveckan är här!

20130617-111533.jpg
Äntligen är midsommarveckan här med strålande sol o lite mer värme får vi hoppas. Vi började dagen med en långfrukost i solen på altanen! Brödrutorna på bilden nallade jag med hem igår från studentfesten vi var på. Evas goda brödrutor – jag ska se till o få receptet för dom var riktigt saftiga och bakade i långpanna, perfekt för större kalas och buffé! :-P

Under dagen ska jag presentera vinnaren av Hackman stekpanna så håll utkik!