Helstekt kyckling med brynt smör, fetaostsallad och aioli

kyckling_ugn_sallad_aioli
Men heeej! :-P Tillbaka från helgens dvala! 
Har i ärlighetens namn aldrig nånsin varit med om en sån här ilsken maginfluensa som vi haft. Max kom hit i fredags och hade blivit hemskickad från skolan för han hade kräkts. Lördag natt flög Nicke upp ur sängen och då var det hans tur. Såg inte så mycket av honom den dagen förut när han fick springa upp från sängen till badrummet… Den kvällen blev det också min tur och förutom vanlig ”magsjuka” såna extrema magsmärtor så jag trodde jag skulle avlida. Ungefär som förlossningsvärkar som kom med bara några minuters intervall hela natten… Har fortfarande ont och är öm i magen men på benen och kunnat börja äta pyttelite, men fy fasen vilken resa. Joline tycks ha klarats sig undan. Hon fick i alla fall vara hemma från skolan igår och även idag för att inte smitta vidare så nu hoppas vi på friska vindar igen! ;-) Nog om eländet, det verkar dock vara många som är drabbade just nu så krya på er alla därute som behöver det!

Ett gott recept ska ni självklart få och här provade jag en variant på helstekt kyckling med en marinad gjord på brynt smör och lite goda kryddor. Jag brukar antingen använda rapsolja eller bara vanligt smör när jag penslar kycklingen men med den brynta smaken blev det snäppet godare. Tycker absolut ni ska prova.

Nu ska jag ta tag i mailen och även försöka åka och göra lite ärenden och handla. Ikväll får ni också veta vem vinnaren av Barillas academia pasta är så håll utkik.

2 – 4 port
Det här behöver du :

1 st färsk kyckling
75 gram brynt smör
1 msk sweet chilisås
1 tsk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Bryn smöret i en kastrull, dra åt sidan och vispa sen ner övriga ingredienser. Pensla kycklingen med smöret rikligt runtom. Stek i 10 min på 225 grader, sänk sedan värmen till 100 grader och låt stå inne ca 40 – 45 min, eller tills köttsaften är helt genomskinlig. Inte rosa.

färsk_kyckling
Fin, färsk kyckling. Se till att köpa svenskt också! ;-)

hel_kyckling_marinad
Marinaden är penslad, nu in i ugnen. Först får den gå på 225 grader ca 10 min så skinnet blir härligt krispigt, sen gå färdig på 100 grader.

fetaostsallad
Fetaostsallad med härliga färger och struktur. Små alfalfagroddar tycker jag är sååå gott i sallader och enkla att grodda själv dessutom! :-P

Vinnare i kokbokstävlingen

Birgitta Höglunds kokböcker

Kokboksvinnare är:

Nu har jag utsett två vinnare i min kokbokstävling. Hoppas ni får mycket glädje av mina böcker :)

Tyvärr är Långkok för LCHF och Paleo slut hos förlaget, men jag hoppas att jag själv kan ge ut den igen så småningom.

Grillmat LCHF finns fortfarande att köpa här på Adlibris och här på Bokus. Passa på nu när den är så billig, den kan också snart vara slut.

Tack till alla som var med och tävlade och delade länken till mina kokböcker på Facebook.

Långkok för LCHF och Paleo går till: Åsa Österlund

Åsas motivering:
Min 23-årige son har med hjälp av LCHF på bara ett drygt halvår fått en livskvalité han aldrig tidigare haft. En livslång överväldigad trötthet och en allt allvarligare depression har nu gett med sig och han vill och orkar för första gången i sitt liv göra saker. Och från att mat mest har varit något ångestladdat har han nu blivit väldigt intresserad av mat och matlagning. Jag hade lovat honom att han ska få din bok – Långkok, men dessvärre har den ju nu sålt slut och går inte att få tag på längre. Därför vill jag gärna vinna boken till honom.

Grillmat LCHF går till: Cecilia Olander

Ceceilias motivering:

I somras när en tromb tog paviljongen och gubben slog sönder tummen och jag lyfte sönder axeln under bygget av vår nya veranda i stugan i Nyhem utanför Bräcke i vårt vackra Jämtland, eller hur Birgitta Höglund då var vår stora fina char smoke grill en tröst :) skulle därför bli väldigt glad att vinna din LCHF Grill kokbok.

Grillmat LCHF 45 kr på Adlibris

Grillmat LCHF 45 kr på Adlibris


Tävling – Vinn fyra paket av Barillas nya pasta!

barilla_academia
Pasta, pasta, pasta! Alla äter vi pasta nån gång ibland men tänker kanske inte så mycket på vilken pastasort vi köper? Eller??! Jag har alltid (ja, sedan studenttiden då ALLA åt Kungsörnens snabbmakaroner med ketchup) gillat Barillas pasta så därför bloggarna jag gärna om dessa produkter och rekommenderar gladeligen deras sortiment. :-P

Varför? 
Jag tycker deras spagetti är så vansinnigt god, jämfört med andra. Den är fast, ”stunsig” och håller ihop fint. Smakar inte mjöl utan PASTA! Så dessa varuprover från Barilla är mer än välkomna då jag såklart är nyfiken på deras utveckling och förnyelse. Inte blev jag besviken heller. Ni kommer få se mer av dessa premiumpasta som dom döp till Academia. Pastan är bronsvalsad och ska ge en grövre yta så att pastan lättare suger åt sig sås, vilket den gör men ändå smakar den precis som Barillas vanliga pasta. Inte grov i smaken men till textur så är den riktigt bra till såser.

Självklart ska ju även NI få chansen att prova så idag startar tävlingen om ett paket med FYRA nya sorter av Barillas Academia-sortiment.

VINST :
1 kit med 4 st Academia Barilla; orecchiette, fusilli, linguine och spaghetti.

REGLER :
Lämna en kommentar om varför du vill vinna och vad du skulle laga!

SENAST : 
28 februari avslutas tävlingen och vinnaren presenteras här på kryddburken samt via mail. (Glöm ej uppge giltig epostadress).

barilla_academia_pasta_bronsvalsadAcademia Barilla är ett nytt varumärke i Sverige. Det står för utbildning, innovation och hantverksmässigt framställda produkter som väljs ut av italienska matexperter.

Academia Barilla lanserar nu för första gången i Sverige italiensk premiumpasta. Pastan är tillverkad i Kampanien i södra Italien och är framställd av 100 procent italienskt durumvete som ger optimal al dente. Pastan är bronsvalsad och det ger en grov yta, vilket gör att pastan lättare absorberar såsen.

pasta_fläskfile_recept
För mer inspiration, kolla in mitt senaste pasta-inlägg med Academia Barilla Fusilli med fläskfilé i ostsås. Klicka HÄR >>

Vinnaren av 2st Margretheskålar designade av Lasse Åberg

244544_high
Oj, så många som gillade tävlingen, och i synnerhet de designade Margretheskålarna! Så roligt att se. En vinnaren är nu vald och den lyckliga vinnaren till de två skålarna är;

Birgitta! 
Med kommentaren;

Hejsan!
Vilken fin tävling. Svaret är Sigvard Bernadotte. Vinner jag ska min älskade dotter få den fina vinsten av mig. Hon är en riktig kämpe som nyligen kämpat sig igenom mycket svår cancer. Skulle vara så roligt att få muntra upp henne med dom fina skålarna. Det är hon värd. Håller tummar och tår att just jag dom fina skålarna får!!!! Kram / Birgitta 

Grattis!! :-P
Hör av dig till mig med namn och postadress för att få din vinst och hälsa din dotter så gott!

Stort tack till alla övriga som deltog! ♥

Tävling – Vinn min kokbok Långkok för LCHF och Paleo

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Tävlingsdags

Mitt förlag Pagina har kampanjpris på min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Via den här länken kan du köpa den tom 5 oktober för bara 119 kr inkl frakt och moms.

Ordinarie pris ligger på mellan 180-250 kr i olika nätbokhandlar och på en vanlig bokhandel.

Bra julklappstips för den som gillar att laga mat eller till den som ännu inte lärt sig så mycket.

Jag lottar ut ett signerat exemplar bland alla som delar det här inlägget på bloggar, Facebook, Twitter, Instagram och alla andra sociala medier.

Dela och skriv en kommentar om det och varför du vill vinna boken under det här inlägget så är du med i tävlingen, jag lottar en vinnare när kampanjen är över och skickar den signerade boken i ett paket.

Här nedan hittar du flera bilder från boken, tagna av min duktiga fotograf Mikael Erikson.

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

Baconlindad renfärslimpa från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa

Oxsvans Stifado från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Auberginesallad

Auberginesallad

Helstekt sidfläsk marinerat med apelsin och chili

Helstekt sidfläsk marinerat med apelsin och chili

Grönsaksgratänger LCHF och Paleo

Grönsaksgratänger LCHF och Paleo

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo

 


Vinn knivar från BIRKA

birkaknivar
Nu är det åter dags för en finfin tävling här på Kryddburken! :-P Faktiskt den sista för i sommar. Denna gång är det Birka som bidragit med sina grymt snygga knivar. Jag har fått ett set som jag provat en tid och är väldigt nöjd, precis så knivskarpa och lite tyngre att hålla i som jag tycker att en kock eller kökskniv ska vara.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Jag kommer att tävla ut 2 set till två personer.
Varje person får;
En santoku kockkniv och en vanlig lite längre och tyngre kockkniv.
Se bilderna nedan.

TÄVLINGSREGLER : 

  • Berätta här i kommentarsfältet hur DU förvarar dina knivar!
    Knivblock, i kökslådan, magnetlist, fodral etc.
  • Jag vill ha ditt svar senast söndag 17 aug.
  • Din kommentar kommer att synas så fort jag godkänt den.
  • Därefter kommer vinnaren att presenteras här på Kryddburken.

Läs mer om dessa premiumknivar med unik svensk design på www.birkaknivar.se

birka_santoku_kockkniv

birka_kockkniv

 

Tävling i samarbete med Birkaknivar
block_brikalogo

Vinnaren av en årsförbrukning svenskt smör!

20140801-142859-52139695.jpg
Visst är det stor skillnad på smör och margarin, och ni var MÅNGA som hade koll på detta, vilket glädjer mig! :-P

Stort grattis till Erika!
”Varje gång jag handlar och vandrar förbi disken med mejeriprodukter, så tänker jag alltid på min mormor. Hon är sedan många år borta men hennes fantastiska recept och underbara lavendeldoft lever vidare. Min snälla mormor sa alltid, ”ska du baka så måste du komma ihåg två saker, baka med hjärtat och använd riktigt smör”. I kylen fanns alltid ett paket av guld, av riktigt smör och så nu även hos mig. Skillnaden är stor, i smak, tillverkning och känsla. Smör, inga vegetabiliska oljor, syras av mjölksyrebakterier och är dessutom gjord av riktig grädde…Lavendeldoften är en annan historia!”

Hör av dig till mig kryddburken@telia.com med din postadress så kommer vinsten i brevlådan! ;-)

Vinn en årsförbrukning SMÖR

arla_svenskt_smör
Hur är det med mina semesterfirare därute? Sugna på en tävling till kanske? :-P

Vad sägs om en årsförbrukning svensk SMÖR till ett värde av 300kr?
Allt du behöver gör är att berätta för mig vad som är skillnaden på smör och margarin!?

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Jag vill ha ditt svar här i kommentarsfältet senast torsdag 31 juli. 
Din kommentar kommer att synas efter att den godkänts.
Vinnaren får välja hälften svenskt smör havssalt och hälften vanligt smör om de vill.

Lycka till! 

 

Tävling i samarbete med Arla svenskt smör

Vinnaren av Finaste sommartårta 2014!

jessica_mörlund
Röstningen är avslutad och jag har nu äran att stolt presentera årets finaste sommartårta här på Kryddburken! Jessicas Mörlund – STORT GRATTIS!! 
En fantastisk skapelse, somrig och inbjudande. Som så många andra har röstat så är denna även min favorit bland årets alla bidrag!

Skicka mig dina adressuppgifter så kommer en liten present på posten. :-P

Stort tack till alla som bidragit och skickat in sina bilder, och stort tack för ett enormt engagemang i röstningen med inte mindre är 901 röster! ;-)

Vinnarna av veckans tävlingar!

Här presenteras vinnarna av veckans tävlingar. Tack till alla som deltog. Det kommer snart fler tävlingar så ni som inte vann denna gång, prova snart igen då kommer det att bjudas på smör, havssalt och fina birkaknivar.

Om ditt namn finns med här så maila mig kryddburken@telia.com din fullständiga postadress så kommer vinsten inom kort.

vejb_presentbox

De 10 lyckliga vinnarna av presentbox
med 
skalare och grönsakskniv från VEJB är :

  1. Ivanna Björk
  2. Sara Welin
  3. Elisabeth Wallenberg
  4. Bengt G Ståhlgren 
  5. Emma Sörensen
  6. Anna Cederlöv
  7. Maritha Tillberg
  8. Lisbeth Hägg
  9. Mona Jacobsson
  10. Ulla Johansson

Vinnaren av Actifry :

  1. Nalle Nyttorp

actifry_pommes