Mjuka, nybakade kakor med bär och vaniljsås är en klassisk sommardessert som aldrig går ur tiden. Och lika uppskattad sommar som vinter, eller som nu när vi har riktigt höstrusk ute. Regn och blåst men då får man unna sig att baka något gott till kaffet.
Vaniljsåsen gör jag av en burk kondenserad mjölk, två teskedar vaniljsocker och 3 dl löst vispad grädde som jag rör ihop. Godare vaniljsås finns bara inte!
Nu ska jag strax hasta iväg till jobbet, bara utfodra hela djurskaran här hemma först.
Det här behöver du :
3 dl blåbär + 1 msk potatismjöl + 1 msk strösocker
3 ägg
3 dl strösocker
150 gram smält smör el. margarin
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Det funkar lika bra med frysta som färska blåbär. Rör ihop ägg, socker och det smälta smöret för hand. Tillsätt vaniljsockret + mjölet. (det ska inte vara något bakpulver). Smörj en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam och häll i smeten. Slå över blåbären och grädda ca 40 min i 175 grader.
Gott!!