Kokboks-tips; Vår kokbok vegan

vår_kokbok_vegan
Fick hem lite nya kokböcker för en tid sedan och även jag jag sällan lusläser böcker eller följer recept till punkt och pricka så älskar jag att bläddra och få inspiration! 😛
En stor, gedigen bok som nog alla känner till är ”Vår kokbok”, nu finns den som ny version ”Vegan” skriven av Sara Bergner. 270 sidor riktigt inspirerande med massor av härliga bilder och tips för de dagar man nödvändigtvis inte vill äta kött. Jag tycker recepten är rejäla, rustika och man får bra tips på hur man hittar och tar hand om allt från baljväxter, bär, nötter, groddar, rotfrukter mm. Stora uppslag om pasta, gryn, mjöl, sallader etc. Dessutom en fin guide med information om märkning av mat, kravmärkning, ekologiskt, fairtrade osv. En bok jag varmt kan rekommendera att ta med sig ut i skuggan och bläddra i.

 

Som ni har sett här på Kryddburken är sidan under en liten ombyggnation. Än så länge är inte allt helt färdigt. I översta menyraden till höger så hittar ni länkar till både facebook och instagram samt en sida där du kan bläddra i kategorier och arkiv.

 

Sökfunktionen fungerar precis som förut bara klicka på förstoringsglaset och skriv in det du letar efter.

 

Tårttävlingen är också avslutad och vinnaren kommer att presenteras inom kort.
Ha en fin dag! Kram

Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


12 restaurangtips på Öland

borgholms_slottsruin_öland
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza pizza_ekerum_pizzeria_öland pizzeria_öland_ekerum_pizza pizza_öland_pizzeria_ekerum pizza_pizzeria_öland_ekerum

Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
verandan_restaurang_borgholm_fläskfile verandan_borgholm_restaurang verandan_borgholm restaurang_verandan_borgholm_öalnd restaurang_verandan_borgholm

Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
sörens_borgholm fars_dag_middag_sörens_borgholm sörens_borgholm_fars_dag sörens_borgholm_söndagsmiddag  biffpasta_gorgonxzola_sörens_borgholm sörens_borgholm
hallon_coulis_mandelbiskvi 

Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
pappa_blå pappa_blå_borgholm_restaurang_öland
restaurang_borgholm_pappa_blå_öland pappa_blå_restaurang_öland_borgholm

Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
himlagott

Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
roberts_coffee

Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
borggrillen_borgholm_schnitzel

Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
klinta_bykrog klinta_bykrog_köpingsvik klinta_bykrog_köpingsvik_öland klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang klinta_bykrog_pizza  klinta_bykrog_lavasten hamburgerktallrik_klinta_bykrog pizza_klinta_bykrok calzone_klinta_bykrog

Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
evas_kroppkakor_gårdsbutik fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk  gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser
kroppkakor

Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)
kårehamn_fisk kårehamns_fiskrestaurang kårehamns_fiskrestaurang_öland fisk_kårehamn_restaurang fisk_restaurang_kårehamn_öland restaurang_kårehamn kårehamn_fisk_restaurang fiskbutik_kårehamn_fisk_restaurang dagens_lunch_kårehamns_fisk_restaurang fish_n_chips 3 kårehamn_båt

Sandviks Kvarn pizzeria (Norra öland, innan Löttorp)
sandviks_kvarn strand_sandviks_hamn sandvik_kvarn pizzeria_kvarnen sandvik pizza_sandviks5kebabpizza_sandviks_kvarn pizzeria_kvarnen_pizzasallad

Lammet & Grisen (Norra Öland, Löttorp)
lammet_grisen_restaurang_öland lammet_grisen_restaurang lammet_grisen_öland lammet_grisen_öland lamm_helgrillat helgrillat_lamm grillat grillbuffé lammet_grisen_dessert  

12 restaurangtips på Öland

borgholms_slottsruin_öland
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza pizza_ekerum_pizzeria_öland pizzeria_öland_ekerum_pizza pizza_öland_pizzeria_ekerum pizza_pizzeria_öland_ekerum

Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
verandan_restaurang_borgholm_fläskfile verandan_borgholm_restaurang verandan_borgholm restaurang_verandan_borgholm_öalnd restaurang_verandan_borgholm

Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
sörens_borgholm fars_dag_middag_sörens_borgholm sörens_borgholm_fars_dag sörens_borgholm_söndagsmiddag  biffpasta_gorgonxzola_sörens_borgholm sörens_borgholm
hallon_coulis_mandelbiskvi 

Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
pappa_blå pappa_blå_borgholm_restaurang_öland
restaurang_borgholm_pappa_blå_öland pappa_blå_restaurang_öland_borgholm

Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
himlagott

Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
roberts_coffee

Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
borggrillen_borgholm_schnitzel

Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
klinta_bykrog klinta_bykrog_köpingsvik klinta_bykrog_köpingsvik_öland klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang klinta_bykrog_pizza  klinta_bykrog_lavasten hamburgerktallrik_klinta_bykrog pizza_klinta_bykrok calzone_klinta_bykrog

Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
evas_kroppkakor_gårdsbutik fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk  gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser
kroppkakor

Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)
kårehamn_fisk kårehamns_fiskrestaurang kårehamns_fiskrestaurang_öland fisk_kårehamn_restaurang fisk_restaurang_kårehamn_öland restaurang_kårehamn kårehamn_fisk_restaurang fiskbutik_kårehamn_fisk_restaurang dagens_lunch_kårehamns_fisk_restaurang fish_n_chips 3 kårehamn_båt

Sandviks Kvarn pizzeria (Norra öland, innan Löttorp)
sandviks_kvarn strand_sandviks_hamn sandvik_kvarn pizzeria_kvarnen sandvik pizza_sandviks5kebabpizza_sandviks_kvarn pizzeria_kvarnen_pizzasallad

Lammet & Grisen (Norra Öland, Löttorp)
lammet_grisen_restaurang_öland lammet_grisen_restaurang lammet_grisen_öland lammet_grisen_öland lamm_helgrillat helgrillat_lamm grillat grillbuffé lammet_grisen_dessert  

12 restaurangtips på Öland

borgholms_slottsruin_öland
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza pizza_ekerum_pizzeria_öland pizzeria_öland_ekerum_pizza pizza_öland_pizzeria_ekerum pizza_pizzeria_öland_ekerum

Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
verandan_restaurang_borgholm_fläskfile verandan_borgholm_restaurang verandan_borgholm restaurang_verandan_borgholm_öalnd restaurang_verandan_borgholm

Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
sörens_borgholm fars_dag_middag_sörens_borgholm sörens_borgholm_fars_dag sörens_borgholm_söndagsmiddag  biffpasta_gorgonxzola_sörens_borgholm sörens_borgholm
hallon_coulis_mandelbiskvi 

Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
pappa_blå pappa_blå_borgholm_restaurang_öland
restaurang_borgholm_pappa_blå_öland pappa_blå_restaurang_öland_borgholm

Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
himlagott

Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
roberts_coffee

Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
borggrillen_borgholm_schnitzel

Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
klinta_bykrog klinta_bykrog_köpingsvik klinta_bykrog_köpingsvik_öland klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang klinta_bykrog_pizza  klinta_bykrog_lavasten hamburgerktallrik_klinta_bykrog pizza_klinta_bykrok calzone_klinta_bykrog

Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
evas_kroppkakor_gårdsbutik fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk  gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser
kroppkakor

Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)
kårehamn_fisk kårehamns_fiskrestaurang kårehamns_fiskrestaurang_öland fisk_kårehamn_restaurang fisk_restaurang_kårehamn_öland restaurang_kårehamn kårehamn_fisk_restaurang fiskbutik_kårehamn_fisk_restaurang dagens_lunch_kårehamns_fisk_restaurang fish_n_chips 3 kårehamn_båt

Sandviks Kvarn pizzeria (Norra öland, innan Löttorp)
sandviks_kvarn strand_sandviks_hamn sandvik_kvarn pizzeria_kvarnen sandvik pizza_sandviks5kebabpizza_sandviks_kvarn pizzeria_kvarnen_pizzasallad

Lammet & Grisen (Norra Öland, Löttorp)
lammet_grisen_restaurang_öland lammet_grisen_restaurang lammet_grisen_öland lammet_grisen_öland lamm_helgrillat helgrillat_lamm grillat grillbuffé lammet_grisen_dessert  

Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

kycklinggryta_tomatsås_tortellini_kycklingfileHär kommer dagens middagstips!
Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!

stekt_kyckling_kycklingfile_kycklinggryta_tomatsås
Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉

kycklingfile_kycklinggryta_recept
Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.

tomatsås_plommontomater_hela_burktomater
Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.

tomatsås_tortellini_kycklinggryta_kycklingfile_recept
Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.

kycklinggryta
Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛

kycklingfile_tortellini_tomatsås_kycklinggryta
Smaklig måltid!

tortellini_tomatsås_kyckling

Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

kycklinggryta_tomatsås_tortellini_kycklingfileHär kommer dagens middagstips!
Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!

stekt_kyckling_kycklingfile_kycklinggryta_tomatsås
Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉

kycklingfile_kycklinggryta_recept
Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.

tomatsås_plommontomater_hela_burktomater
Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.

tomatsås_tortellini_kycklinggryta_kycklingfile_recept
Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.

kycklinggryta
Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛

kycklingfile_tortellini_tomatsås_kycklinggryta
Smaklig måltid!

tortellini_tomatsås_kyckling

Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

kycklinggryta_tomatsås_tortellini_kycklingfileHär kommer dagens middagstips!
Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!

stekt_kyckling_kycklingfile_kycklinggryta_tomatsås
Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉

kycklingfile_kycklinggryta_recept
Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.

tomatsås_plommontomater_hela_burktomater
Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.

tomatsås_tortellini_kycklinggryta_kycklingfile_recept
Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.

kycklinggryta
Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛

kycklingfile_tortellini_tomatsås_kycklinggryta
Smaklig måltid!

tortellini_tomatsås_kyckling