Baka med LCHF anländer…

Baka matbröd med LCHFsnart i era brevlådor ni som varit på hugget och förbokat!

Någon som redan fått den?

Jag hoppas att ni även denna gång inkommer med tips om ni ser fel i recepten eller övrig text,
alltid bra att få rättat till inför nytryckning.

Boken har redan sålt i över 2000 ex på 1 månad!!
En bok som i princip ingen sett och provat. Modiga människor det finns därute…

Tack alla ni modiga!

Kycklingleverpastej – krämig, mild och fet

leverpastej grundreceptDet finns hundratals recept på leverpastej och min gör jag så här.

Grundrecept:
450 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde

150-200 gram smör

Variationer av smaksättning  som jag funnit goda:
* 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 0,5 dl färsk finhackad persilja, 7 sardeller/ansjovis och 2 msk konjak
* 1-2 tsk mortlad grönpeppar, 150 gram finstrimlad bacon
*  200 gram skivade champinjoner, 100 gram rimmat fläsk i bitar, 2 tsk timjan och 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Stek lever, lök och vald (torra) smaksättnings alternativ ( ej det blöta) i smör i stekpanna, låt den stekas i ca 5-8 minuter. Lägg över allt och grädden (+ annat blött) i en matberedare och lägg i 150 gram smör och låt den köras till en jämn smet.
Klä en sockerkaksform med plastfolie och häll i leverpastejen och packa om den med plasten, ställ  kallt över natt, leverpastejen går fint att frysa in.

Varför inte äta på ett gott knäckebröd ur Baka matbröd med LCHF.
Bilden visar grundreceptet utan smaksättning.

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklinggryta med curry och zucchini
Kycklinggryta med curry och zucchini
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
1 dm purjolök
ca 150 g färska champinjoner
1 zucchini
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 tärning ekologisk grönsaksbuljong
salt
peppar
curry, ca 0,5 tsk
Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter. Servera med valfria grönsaker.
Pasta bolognese

bolognese_pasta_ragu_köttsås

En äkta italiensk bolognese som härstammar från Italiens Bolgona innehåller inte färs utan nötkött skuret i mindre bitar, en ragu, en köttsås helt enkelt som fått koka ner med lök, morötter, rotselleri, buljong, tomat etc. Gärna en bit pancetta i också. Den serveras också klassiskt med tagliatelle men sällan med spagetti. Annan pasta såsom canneloni, rigatoni och som här fusilli bucati är vansinnigt gott!

Det här är en ren och skär restmiddag från kylskåpet. Inte så mycket bolognese fanns kvar så jag drygade ut maträtten med extra färska tomater, grön paprika, en kruka persilja och riven ost! Allting går! :-P Inte kasta…

Bolognese 8 port : 

200 gram pancetta alt. sidfläsk (knaperstekt)

ca 750 gram biffkött (ryggbiff, entrecote, fransyska, högrev, rostbiff etc)
2 gula lök
2 morötter
100 gram rotselleri
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 liter kraftig köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk finkrossade tomater
2½ dl vitt vin

En nypa socker
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär pancetta i mindre bitar och knaperstek i het stekpanna med lite olja. Låt torka på hushållspapper så länge.

Skär köttet i små tärningar. Bryn i het panna med lite smör el. olja. Tillsätt finhackad gul lök, finhackad morot i små tärningar och grovriven rotselleri. Vänd runt med köttet. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, lagerblad och svartpeppar. Fortsätt med tomatpuré, finkrossade tomater och rör om kraftigt på hög värme. Slå sedan på buljongen och vinet. På med lock och sänk till låg värme.

Låt ragun få puttra ihop ca 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med en nypa socker, salt  o peppar. Tillsätt knaperstekt pancetta i såsen strax före servering.

 

bolognese_köttsås_ragu

Ragu, bolognese, köttsås… Himmelskt gott. Varsågoda!

 

The post Pasta bolognese appeared first on Kryddburken.se.

Paketpris på Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF

Nu kommer Bokus ut med ett erbjudande om att få köpa båda mina böcker Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF  för ett paketpris endast 289 kr (ordpris 324 kr)
Detta är ju en jättefin rabatt!

Ni som vill utnyttja detta erbjudande klicka in via bilden nedan eller denna länk BOKUS.
Ingen kod behövs, erbjudandet ska fungera automatiskt när båda böckerna läggs till på beställningen.

Bilden nedan kommer att ligga i bloggens högermarginal under hela tiden erbjudandet varar dvs fram till 6/3.
Ps. Båda böckerna befinner sig på Bokus topplista mat&dryck (denna vecka) brödboken plats 2 och Bakboken plats 16. ds

bokus_paketpris_baka_med_lchf_314x230

Bloggar etiketter: ,

Rostfranska – godaste receptet!

rostbröd_rostfranska
En riktig favoritmorgon, speciellt en helg är för mig en stor kopp earl grey the & rostat franskbröd med prästost. Radion på i bakgrunden och en rykande ny tidning att bläddra i. Ännu bättre blir det om brödet är hembakat. Det finns nog egentligen inget som slår bröd man bakat själv som man stoppar i brödrosten, inte ens i närheten av dagens köpebröd, så mycket godare.

Dessa franskbröd eller rostfranska är busenkla att baka. Skiva sedan bröden och frys in till helgens långfrukost, då är du väl förberedd. Ja, jag vet det är bara tisdag idag men snart är det helg igen! ;-)

2 franskbröd
Det här behöver du : 
1 pkt jäst
50 gram smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (jag tog 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel maskin för degen ska knådas länge…
Smält smöret och slå på vattnet, ljumma till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda ca 10 min. Pudra över mjöl och låt degen jäsa.

Efter 45 min kör igång maskinen igen och tillsätt resten av mjölet, spara lite utbakning dock. Tillsätt även saltet. Arbeta degen ca 10 min till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt ihop två avlånga bröd. Lägg i form. Låt jäsa 45 min.

Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

franska_lantbröd
Bröden ska nu jäsa en andra gång i formarna.

rostfranska_recept
Efter 45 min.

långfranska_bröd_brödform
Och efter ytterliggare ca 45 min i ugnen…

rostfranska_recept_rosta_bröd
Höga, fina rostfranskor. Skär upp och frys in. Godare finns bara inte! :-P

The post Rostfranska – godaste receptet! appeared first on Kryddburken.se.

Nyhet! Alla Läkerols produkter kommer sötas med stevia!

lakerol_salmiakFantastiskt roligt att Läkerol lämnar de kemiska sötningsmedlen och övergår till stevia (steviolglykosider).

Vi kan redan i veckan eller nästa vecka hitta de första produkterna, sedan kommer de efterhand under hela året.

De säger att alla deras produkter kommer framöver vara sötade med stevia!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Min engelska website!

2 026Nu kan jag visa lite hur min engelska websida ser ut. Den är under konstruktion och jag har allt att tacka Gun Penhoat (TACK!) för att det alls är möjligt för mig att göra en sådan.

Jag är inte så bra på att formulera mig på engelska men Gun översätter allt som både hon och jag finner är nödvändig information och recept som man kan uppskatta i USA och i övriga engelsktalande länder.

Så du är varmt välkommen att sprida denna engelska Marianns LCHF sida om du vill det.

Eftersom jag är sådan att jag ”vill ta hand om” mina recept så måste jag även ta hand om de översatta recepten i den amerikanska översättningen av Baka med LCHF, därav behovet av en engelsk websida.
Baka med LCHF går just nu under arbetsnamnet Low Carb, High Fat Baking och översätts som bäst just nu.

SPÄNNANDE!

 

 

Bloggar etiketter:

Min engelska website!

2 026Nu kan jag visa lite hur min engelska websida ser ut. Den är under konstruktion och jag har allt att tacka Gun Penhoat (TACK!) för att det alls är möjligt för mig att göra en sådan.

Jag är inte så bra på att formulera mig på engelska men Gun översätter allt som både hon och jag finner är nödvändig information och recept som man kan uppskatta i USA och i övriga engelsktalande länder.

Så du är varmt välkommen att sprida denna engelska Marianns LCHF sida om du vill det.

Eftersom jag är sådan att jag ”vill ta hand om” mina recept så måste jag även ta hand om de översatta recepten i den amerikanska översättningen av Baka med LCHF, därav behovet av en engelsk websida.
Baka med LCHF går just nu under arbetsnamnet Low Carb, High Fat Baking och översätts som bäst just nu.

SPÄNNANDE!

 

 

Bloggar etiketter:

Februari i vintersol

öjkroken
Nu är melodifestivalen igång, skidsport på alla kanaler, alla hjärtans dag står på tur, Kina firar nyår, och det är 55 dagar kvar tills vi ska vrida fram klockan till sommartid! :-P

Det är redan februari och helgen här hemma har bjudit på underbart väder, strålande sol, minusgrader och gnistrande frost. Ida är verkligen sprallande lycklig när hon kan klättra o busa runt i träden! ;-) collage_ida

Nä, nu ska jag se om jag kan knåpa ihop en matlista för veckan och börja planera middagar. Jag rensade ur frysen igår så nu har jag stenkoll på allt som finns där, allt blir sååå mycket lättare då!

 

 

The post Februari i vintersol appeared first on Kryddburken.se.