Sill och ägg, en tallrik fylld med Omega-3

Silltallrik

Njutbar silltallrik

I sommar har jag ätit en hel del fisk, skaldjur och ägg. Det har ju varit så varmt och då passar en kall tallrik lika bra som frukost, lunch eller som en lättare middag. Jag kompletterar med en vällagrad ost och smör, gärna också en sallad med örter och pumpakärnor.

Omega-3 är bland det nyttigaste vi kan få i oss, för lite av det fettet gör att vi kan få problem med värk i leder. Här kan du läsa en vetenskaplig undersökning om det på Medicallink.se

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få alltför mycket omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål. Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de omega-3.

Sill och kräftor

Griskött är tyvärr inget bra alternativ för oss som har problem med lederna, då den höga omega-6-halten kan orsaka inflammation och allergier. Här kan du läsa mer om det hos Kostdoktorn.

Se upp med ett alltför stort intag av billigt griskött från djurfabrikerna, det innehåller extra hög halt av omega-6 och även andra ämnen som inte är bra för oss. Välj hellre kött från en lokal uppfödare som låtit sina grisar gå ute och böka fritt eller om du har möjlighet, köp vildsvinskött.

Testa en silltallrik med kokta ägg istället för den så vanliga bacon/ägg-måltiden. Även om den färdigköpta sillen ibland innehåller en hel del kolhydrater enligt innehållsförteckningen på burken, så är det mesta kvar i spadet.

Här hade jag köpt en sillsort som jag inte provat förr, Skärgårdssill. Den innehåller bara 8-10 g kolhydrater, beroende på märke. Det märks också på smaken, den är inte alls så söt som många sillinläggningar.

Vill du lägga in din egen sill så hittar du mitt recept Här. Du kan använda sötningsmedel om du föredrar, men då är jag osäker på hur lång hållbarheten blir. Ät upp sillen inom en vecka så är du säker på att den är bra. Här på Matmedmera finns ett riktigt fint recept på en polsk inlagd sill, helt utan socker.

På bilden nedan har jag kompletterat silltallriken med en riktigt god, jämtländsk salami. Gjord på nötkött från gräsbetande djur från Sveom i Kaxås, jag köpte den på Gårdsbutiken på Frösön.

De fina äggen i inlägget är just såna som jag skriver om. De kommer från Sota Ägg och Höns i Ytterån, där springer hönsen fritt ute på gården som ligger i skogen. Bättre liv än så kan en höna inte ha det.

Sill och ägg

 


Boken Hotet mot din hjärna ska läsas i höst

10361590_10152629683412383_8177439244161421986_nDavid Perlmutters bok Grainbrain är översatt till svenska och heter Hotet mot din hjärna, denna bok damp ner i lådan idag och komer bli min lektyr i höst.

Ni kan förvänta er en recension av den senare.

Den handlar om kolhydrater och spannmålet och hur dom påverkar vår hjärna, i synnerhet ang demenssjukdomarna.

Mycket intressant läsning ska detta bli.

 

 

 

Tredje och sista boken i trilogin – ”Gluten och mjölk-de vita gifterna” släppt!

bok 3 släppt gluten och mjölk michael håkansson-gluten-celiaki nyTredje och sista boken i trilogin-”Gluten och mjölk-de vita gifterna” släppt!

Med denna 3:e och sista boken i trilogin ”de vita gifterna” tar författaren läsaren ännu ett steg djupare i kopplingen mellan sjukdomar och spannmål med ett vetenskapligt och stabilt underlag.

En utländsk professor inom pediatrik som länge forskat runt glutenintolerans sade följande kloka ord till författaren vid en intervju 2010:
”varför säger inte läkarkåren sanningen? då kunde 80 % av patienterna gått hem från sjukhusen varje dag”.

Hippokrates, läkekonstens fader sade för länge sedan att alla sjukdomar börjar i magen, och det har visat sig att detta ligger väldigt nära sanningen.

Boken går på djupet bland sjukdomar/besvär kopplade till kosten: IBS, chrons sjukdom – ulcerös kolit (IBD), sura uppstötningar, magkatarr, Helicobakter, sköldkörtelsjukdomar, psoriasis, rosacea, alopeci areata, diabetes, artrit, psykisk ohälsa samt många fler. Författaren ger även råd om hur man ska hantera detta.

Ämnet ”läckande tarm” avhandlas också ingående, då nästan alla har besvär av detta som konsumerar spannmål/processat mejeri. En läckande tarm leder vidare till mängder av reaktioner och autoimmuna tillstånd.

Författaren belyser husdjuren och hur de drabbas likt människan av spannmål. Dessa kapitel har värdefull information för alla hund-kattägare.

Boken tar också upp andra källor till ohälsa, samt annan tänkvärd och värdefull information.

Dessa böcker tycker jag är väl värda att spridas och fler borde läsa dom!

Blir du nyfiken och kanske vill köpa dom? Klicka iså fall på länken här!

 

 

Det svenska heliga brödet fullt av socker

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.

Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5

Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7

Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati  skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater  En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater  En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

 Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”

Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!

Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)

Naturlig mat för katter och hundar

IMG_1072Eftersom jag nu berättat lite om vår misse Marwin, så vill jag gärna lyfta fram att även våra husdjur behöver artegen föda och med inget eller lite kolhydrater, precis som vi människor.

Våra katter får Orijen eller Carnia Lynx som torrfoder och endast Majo blötmat. Detta ska enligt Barf-iFokus  vara så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda

Det har säkert kommit fler foder för katt  sedan jag tog reda på vad som är bäst för katter att äta om man inte kan , vill och orkar mäta och väga och barfa.

Viktigast är att LÄSA på vad maten innehåller, vad gäller katt ska det  INGET spannmål finnas och proteinhalten ska vara hög.

Hundar kan äta lite mer kolhydrater men ALDRIG spannmål.

När jag ändå blurrar om husdjuren så kan väl våra vänner hästarna få hänga med, de är ju också i allmänhet felutfodrade, rätt mat för dom kan ni läsa om HÄR.

Så det bästa är ju att sätta sig in i vad djuren äter naturligt i vilt tillstånd och försöka efterapa det så gott det går.

Precis som vi upplysta människor gör med vår egen kost ;)

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Glutenintoleransen bland barn ökar!

kokosnotmjolDetta berättar man oss idag på nyheterna svt och man vet inte varför.
Man skriver:

Sverige bland de värst drabbade länderna Allt fler svenska barn utvecklar celiaki, glutenintolerans. Sedan 1990-talet har andelen barn med glutenintolerans stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många. ”

Forskningen bedrivs på Umeå Universitet och här lämande man ut ett pressmeddelande tidigare i år om ”Rätt spädbarnskost kan minska risken för glutenintolerans
Sedan nämns här inte vad som är rätt sådan kost.

Om jag hade fått börja om så hade mina barn aldrig fått gluten. För varför introducera något som ger alla barn mer eller mindre en skada på tarmen och skapar ohälsa som förr eller senare kommer dyka upp?

Vill du läsa lite om gluten och dess effekter?
Brödberoende- Kostdemokrati

Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar

Vad gäller LCHF så är ju den naturligt glutenfri då vi inte ska äta spannmål. Jag tror också att om man inte uppnår hälsa och välbefinnande med en naturligt glutenfri lchf-kost så bör man titta på vad de processade mejerierna kan ställa till med. Eventuellt prova att utesluta dem för en längre period och utröna om man då får de hälsoförbättringar man saknar.

 

Gluten och Mjölk – Serien om de vita gifterna del 2

DSC_0304Källan till moderna sjukdomar, av Michael Håkansson är två böcker ingen skulle vara utan.
Dessa numera två böcker är rena uppslagsverk och beskriver fullständigt vad som går fel när man äter gluten (spannmål) och vår pastöriserad och hårt processade mejerier så som mjölk, grädde och creme fraiche bla.

Om del ett har jag skrivit tidigare och här är vad del två handlar om, den blå boken på bilden:
Bok 2 i serien ”de vita gifterna” -Gluten och mjölk tar vid där bok 1slutar och är ”nyckeln” till vad det är som ligger till grund och som orsakat explosionen under de sista 100åren av moderna sjukdomar. Boken bjuder läsaren på en omskakande resa in i de moderna sjukdomarnas värld och vad som är de egentliga och utlösande faktorerna bakom sjukdomarna. Cancer, tarmsjukdomar, neurologiska sjukdomar, psykisk ohälsa, beteendestörningar och mycket mer redovisas här med kopplingar till kosten. Boken tar även upp läkemedelsindustrins styrningar av vård och berörda myndigheter. Denna bok i serien lämnar läsaren svaren på många frågor och där svaren är uppbyggda på stabila grunder av fakta. 

Är det några böcker man ska unna sig att ha hemma är det dessa två.
Nu säljs de också under ett kampanjpris 295 för båda. Du sparar 79 kronor!

Vill du läsa och bokmärka Mickes blogg och hemsida så finner du den i länken Gluten och Mjölk

 

Inflammation kopplas till depression

Skagen 100Berättar man på nyheterna idag. Sveriges radio skriver (man kan lyssna också):
”Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.”

De skriver också:
”Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.”

Undra om detta forskningsområde också kikar på kostens betydelse för inflammation?
Vi alla LCHF´are är ju väldigt medvetna om hur vi ska äta för att minska på inflammationer i våra kroppar.
Inget spannmål överhuvudtaget och absolut inga växtoljor så som majsolja och solrosolja, allt detta innehåller höga halter av omega 6 som är just den fettsyran som driver inflammation.

Då torde en av lösningarna kunna vara att äta LCHF med de rätta fetterna och också ta ett bra tillskott av omega 3 om man tillhör skaran som äter mycket industriproducerat kött och ytterst lite fet fisk. Arctic Med menar på att äter man 100 gram makrill/lax ca 5 dgr/veckan är man hemma med omega 3 ratiot.

Sedan skulle jag också vilja peka på vikten av höga halter av D vitamin i blodet, det är också en viktig faktor, ett slags ”antidepressivt medel” mot årstidsbunden depression.

Var i första hand noga med vad du äter och överväg just dessa tillskott om du har en tendens till depressioner.

 

 

Bloggar etiketter: ,

En kaka till kaffet…

IMG_8294Om ”en kaka till kaffet” skriver Diabetes.doc idag.
Jag förstår precis vad han menar med att sötsuget försvinner ju mer man håller sig från socker och spannmål.

Men vad synd tänker jag att denna vårdpersonal för diabetiker inte fick en LCHF-kaka till sitt fika, vore ju fantastiskt om man mer och mer kunde visa alla diabetiker och andra som faktiskt inte kan sluta att leva så som 90% (fler?) av befolkningen gör.

LCHF kaffebröden sprider sig i alla fall mer och mer ut i fiken och  bagerierna!

Tillslut så får diabetikerna reda på att det faktiskt går att fika sunt och utan blodsockerhöjningar. Detta gör just att sötsuget försvinner och man kan långt mycket lättare hålla sig till en lchf-kost hela livet och ändå känna att man deltar i det socialalivet som ju ser ut som det gör… även om några få önskar att livet utanför våra dörrar såg ut som det gjorde på samlar/jägartiden.

Här kan ni läsa en av de bästa recensionerna av Baka med LCHF  av Karin på Diabetes.ifokus.se