Ett av Coltings bästa inlägg?

Idag läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri måndag.

Han skriver:
“Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”.

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.”

och kanske det bästa:
“Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
 Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.”

Stora visioner kan man ju alltid ha, men hur det än är börjar allt med dig själv och den närmaste omgivningen, sedan sprider sig en revolution alltid sakta eller fort uppåt och utåt!

ps. Så Paulun är kanske inte helt ute å cyklar med fokus på kvalitet (LCHQ) Vi inom lchf måste också lägga fokus på kvalitet, dvs gräsbetes…ds.

 

Fikasugen??


Tänkte fresta med en lite gofika såhär på kvällskvisten om det går för sig? Joline och jag bakade ju bullar i fredags så hon & Nicke skulle ha med sig som lite färdkost till Emmabodas veteran/nostaglimarknad. Wienerkakor gjorde hon också! Och igår bakades det igen! Chokladbollar, bananmuffins och kladdkakemuffins! Sen gjorde hon slag i saken och öppnade ett Café här hemma i köket; ”Nilssons Café” med nybakat, kaffe och saft! Allt fick beställas från en fin meny som sedan serverades till var och en! Jisses vilket storbak, och både mormor Mia och farmor Solveig tyckte caféet var väldigt gott & fint! Ja, nu finns det fikabröd i frysen om nån skulle ha vägarna förbi, den har ekat tom bra länge nu på just sötsaker! :-P

3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
½ dl ströbröd
4 msk vaniljsocker
1 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i stora breda bullformar på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Jag slog till på en ask STORA bullformar på Mittbrodts för nån vecka sen! Göta-Petter så stora dom va sen då! Men lyxigt värre! :-P


Kanelbullar i vanlig storlek blev det också!


Jolines bananmuffins som hon bakade efter recept ur boken ”Vi bakar och lagar mat”, sen gjorde hon en egen liten tvist med skivad banan i smeten och dom blev verkligen kanongoda och saftiga!


Chokladbollar gjorde hon också, stora som små… ;-)


Jolines wienerkakor med drottningsylt!


Och kladdkakemuffins! Ja, nu ska de väl räcka ett tag iallafall!

Kycklinglevergryta med Chiligrädde

Kycklinglever med sting

Det är tyvärr alltför sällan som det serveras lever i mitt kök, men här kommer ett mycket lättlagat och gott recept.

Våra förfäder åt mycket inälvsmat, men idag är det många som glömt bort denna både billiga och nyttiga mat.

Lever innehåller mycket D-vitamin, något som är viktigt att få i sig nu under de solfattiga vintermånaderna.

I somras gjorde jag en god Tapasrätt på kalvlever, marinerad över natten med citron och chili.

Använde samma marinad till den här rätten som sen fick puttra en stund i grädde.

För Dig som har lite svårt för leversmak är det här något att testa, kryddningen ger verkligen sting åt levern.

Här hittar Du mitt recept på Kycklingleverpaté som är ett bra hemlagat alternativ till leverpastej.

Gräddstuvad Kycklinglever

400 gr Kycklinglever

½ pressad Citron

1 msk Oregano

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

2 msk Smör

1 dl tärnad Zucchini

½ röd Paprika

4 Cocktailtomater

2 dl Grädde

½ tsk Balsamvinäger

Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron.

Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten.

Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta.

Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna.

Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och balsamvinäger och koka upp. Låt puttra några minuter på svag värme.

Servera med Rucola, Bladpersilja och Gurka.


LCHF knäckebröd

Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl (för icke LCHF går bra med majsmjöl eller potatismjöl)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt (flingsalt)

Tillsätt:
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten

Gör så här:
Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under.
Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen.
Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 20 min byt plats på plåtarna.
Strö ev lite flingsalt över brödet.
Varm brietårta med plommontomater, nötter, flingsalt & honung


Det här är nästan himmelriket nummer ett!! Jo, jag lovar!! Till alla er ostälskare därute, en varm brietårta tillsammans med ljumna söta tomater, krispiga nötter med flingsalt och härligt rostad honungssmak tillsammas med len, mjuk ost… Det måste upplevas! Detta är min favorit av alla! Skär upp en bit på en skiva surdegsbröd eller baguette, blunda och njut!! ;-)

ca 12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg rund brieost
500 gram miniplommontomater
2 dl blandade nötter & kärnor (Valnötter, cashewnötter, jordnötter, mandel, pumpakärnor, solrosfrön)
Flingsalt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Lägg brieosten på ett ugnsfast fat med kant. Halvera plommontomaterna och lägg ovanpå. Strössla över nötterna, flingsalt och ringla över honung. Gratinera i 200 grader ca 15-20 min. Nötterna får inte bli brända, så håll koll. Servera brietårtan varm.

Italiensk buffé >>

Fiskbullar med lime och chili

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
400 g torsk
1 ägg
2 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
2 msk hackad bladpersilja
salt
peppar
pofiber
rapsolja

Gör så här:
Hacka grovt och mixa allt utom pofiber. Forma till små bullar. Lägg pofiber och salt på ett fat och täck bullarna runt om. Stek någon minut på varje sida i rikligt med rapsolja
Kallskuren balsamicomarinerad ytterfilé


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; fläskytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation. Här har jag marinerat ytterfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter.

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 

1 kilo ytterfile (2 st)
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin
2 tsk mortlad rosépeppar
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! :-P

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Italiensk pastasallad med röd pesto och soltorkade tomater


En smakrik pastasallad är helt rätt på en italiensk buffé. Den här har jag valt att smaksätta med rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater. Ingredienserna ska blandas med pastan direkt när den är nykokt och rykande het, då kommer smakerna fram ordentligt och sugs upp. Passar utmärkt till kallskuret kött eller kyckling på buffén men också god som vegetarisk ensamrätt.

10 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 10 port (här valde jag Zeta´s Strozzapreti)
Olivolja
2 rödlök
1 burk 120 gram Kung markatta ekologisk tomatpesto
150 gram soltorkade tomater + lite av marinaden
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll och blanda med olivolja, finhackad rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater medan den är rykande varm. Ringla över lite av marinaden från de soltorkade tomaterna. Blanda väl. Smaka av med salt & peppar. Låt svalna. Toppa med ruccola och basilika.

* TIPS!

Pastasalladen serverade jag med Nigellas röda salladshänder, grymt snygga tycker jag! Dessa kan du hitta hos ninasmat.se nu till reducerat pris. Uppger du koden ”kryddburken” vid beställning får du 10% rabatt på hela sortimentet dessutom!

 

 

Det gick käpprätt åt skogen! *TIPS ÖNSKAS*


Hade en söt liten vision när jag rörde ihop en pannacotta och tänkte att dom här små formarna (mandelmusslor) blir lagom i både storlek och form. Söta att vända dom upp & ner som små vågiga brylepuddingar! Men det gick åt skogen fullständigt! Efter att det stått i kylen och stelnat sina timmar och jag skulle vända på formarna så satt pannacottan som gjuten!

Jag provade att doppa hastigt i hett vatten men inte de heller… Jag petade lätt i kanten med tandpetare men inte sjutton lossnade dom! Så dom fick ätas direkt ur formarna istället och det var inte alls vad jag hade tänkt! så nu behöver jag era tips på hur man får UT dom ur formarna!???

Kan tillägga att jag även smorde in formarna lätt med lite rapsolja, men det hjälpte ju inte för de!?? Så hur gör man??

Nu jag jag köpt mig fina ”jelly-formar” som jag tänkt använda till just pannacotta men jag tänker då inte prova förrän jag fått veta hur jag får ut dom!

TIPS TACK!!! :-P