Prickig rulltårta med nutella
Jag skulle testa några baking sheets och gjorde efter receptet, vilket visade sig räcka till 2 omgångar.
Då det är lättare att frysa i rullad form (kom dock aldrig så långt) så blandade jag lika delar Nutella-Philadelphiaost och smorde på, rullade ihop och vips så hade jag en prickig rulltårta :)
Detta är ingen vanlig rulltårtebotten utan en Bisquit Joconde:

1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes

162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng

En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner.Stryk ut på baking sheets och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.

Baking sheets hittar du här: http://www.strosselannat.se/baking-sheets/
Pones i muffinsplåt
Pones i muffinsplåt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
6 ägg
1/2 ask kesella orginal, ca 125 g
2 msk grädde

3 dl Pofiber
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 tsk malda brödkryddor
Gör så här:
Vispa ihop ägg, kesella och grädde.

Blanda övriga ingredienser i en skål först, och sedan blanda ner i äggsmeten.

Klicka ut i en muffinsplåt för sex stora.

Grädda i 200 grader varm ugn, ca 10-12 min.
Kryddiga grytan
Kryddiga grytan
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 600 g nötgrytbitar
steks i kokosfett, ghee, olja.

2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära

Kryddor
3 nejlikor + 3 hela kryddpeppar, males i mortel
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk salt
lite malen svartpeppar
1/2 tsk blandade örter (torkade, lidl)
1 tsk gurkmeja

3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten

3 soltorkade tomater i små bitar

1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gör så här:
Nötgrytbitarna steks i kokosfett, ghee, olja med 2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära.

I med kryddor, se ingredienserna.

Stek tills köttet har färg på alla sidor.

Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten så det täcker bitarna, och skär eller klipp ner 3 soltorkade tomater i små bitar, koka på låg värme utan lock tills grytan blivit tjockare och det är hälften eller mindre kvar av vattnet.

Tillsätt 1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)

Gott!

Tips; använd kryddningen på olika kött och stek köttgrytor, el. vego, kyckling, fisk, lamm.

Ät med lättkokt broccoli
Idag är jag inbjuden till ME/CFS-föreningen i Borås

ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome) är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av långvarig, svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med en rad andra symptom. Sjukdomen börjar oftast i samband med en infektion.

Jag är inbjuden till RME- Riksföreningen för ME patienter och den lokala avdelningen för Borås och berätta om LCHF-bakning och min bakbok.

Fler av de drabbade äter en LCHF liknande kost och många upplever att deras besvär blir bättre om man utesluter socker och många av de dåliga kolhydraterna.

Ska bli spännande att få lov att prata om bakning enligt LCHF!
De ska också få provsmaka mina roskakor, det är en bra och representativ kaka för kokosnötsmjölet också.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Sill med chili och creme fraiche
Sill med chili och creme fraiche
Källa: Sockerfritt
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1 ask Abbas 5-min inläggningssill,
skölj av med kallt vatten, klipp i lagom bitar, låt droppa av vattnet

blanda i en skål:
1 burk, ca 2 dl creme fraiche
1/2 - 1, (mild-stark), Baron Västindisk hotsauce
1 tsk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
1-2 tsk tomatpuré
Gör så här:
Vänd ner sillen med en slev, låt stå lite i kylen, smaka av och tillsätt mer chilisås eller tomat efter egen smak

Tips; återanvänd askarna till creme fraichen till sillen
"LCHF-snickers"

Källa:
Portioner: ca 70 bitar

Ingredienser:
400 g mörk choklad 70 % (använde lindts, 2 kakor)
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker ( ex green choice, kung markatta)


Gör så här:
Jag använde en rund form med löstagbar kant modell lite större, men går nog bra med en ugnsform eller vad som..

Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad. Smöra formen lite i botten så det inte kommer fastna så mycket. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta pch bre ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt-style. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
Funderade på om man kan hacka upp lite jordnötter och strö över när man hällt på den sista chokladen men gjorde aldrig det..

Supergoda tycker jag iaf, inte söta såklart men stillar suget om man nu har något. Och ganska mäktiga så det räcker med 1-2 stycken.. Gillar man snickers så är detta ett bra alternativ =)
Skaldemans ratio blev 1,6. =)
Hur skall man göra när man är sugen på något sött?

Ibland kan man vilja festa till det lite utan att kolhydraterna skall dra iväg. Det finns faktiskt bra socker-ersättare ute på marknaden. Det bästa jag testat är Sukrin. Det har samma grad av sötma som socker och är lätt att dosera. Det enda man får tänka på är att det kan kännas lite annorlunda i munnen om man äter det rent, nästan en lite kall känsla. Sukrin består av erythritol, en sockeralkohol som inte kan tas upp av kroppen och således innehåller det inga kalorier eller smältbara kolhydrater. Erythritrol återfinns bland annat i päron. Vi använder det ibland när vi är sugna på något sött eller bara vill sätta guldkant på vardagen.

En annan sockerersättare är Stevia. Det är ett extrakt från en växt som finns i Sydamerika. Det svåra är doseringen, då detta extrakt är väldigt sött! Det räcker med några få korn, eftersom det oftast är 200 ggr sötare än socker, använder man för mycket kan det få en bitter smak, och det ”värsta” vi mött på är en Stevia produkt som är hela 400 ggr sötare än socker. Det är i princip omöjligt att dosera, men om man vill ha en utmaning så testa! Det finns inte några kalorier i det heller, och det positiva är ju att det är helt naturligt. Även om det är väldigt svårmanövrerat.

Var inte rädda för att testa!

Vad triggar dig?

Vi alla har olika sk triggers, där vi frestas att överäta och vilja äta det jämt varje dag och flera gånger om dagen.

Kakor och annat sött kan ju verka triggande, frukt och nötter likaså.

För mig är det helt klart jordnötter som är en stor trigger, det skulle jag kunna äta varje dag och flera gånger om dagen. Finns det hemma är det lögn att inte  äta. Även vispad grädde kan vara en trigger för mig, grädde i kakor och mat triggar inte.
Andra har säkert annat som triggar.

Mina bakverk triggar inte mig, jag kan tom bli trött på dem ;) ingen i familjen här triggas av bakverk.

Möjligt att de som triggas av lchf-bakverk tidigare också triggades av kakor och annat sött och därmed var sockerberoende, det har ju vi här aldrig varit. Mitt eget beroende låg mer på brödet än kakor.

Så vi alla måste finna våra triggers och hålla oss ifrån dem!

 

Bloggar etiketter:

Rulltårtsbakelser med blåbärssylt och färska bär


En enkel rulltårta kan vara nog så festligt om man inte vill göra stora tårtor till ett födelsedagsfirande. Nicke tycker om tårtor med blåbärssylt och på toppen ska det vara blåbär och jordgubbar, inga konstigheter här alltså, han är lätt att göra tillfreds. Och visst är det enkla ofta det godaste. Här var jag dessutom på jakt efter dom där spanska jordgubbarna som Helena tjötar om, men de va på snudden de. På Netto fanns bara en ask uppbryten förpackning med tre små jordgubbar i… Slut på Hemköp och sista anhalt på ICA så hittade jag en ynka liten låda inklämd bland blåbär och hallon!

Men jag kan inte påstå att dom är speciellt goda eller söta, tycker mest dom är vattniga cch men väldigt tjusiga och det var lite därför jag ville ha dom också! Jordgubbar är bland det mest bildsköna som finns så varför inte lägga ner en hel förmiddag på att jaga jordgubbar i mars! :-P Galenpanna AB, ja!

Jordgubbarna slukades av barnen med hull och hår. Sen kommer vi till blåbären, det är dom där superstora, jättesnygga blåbären som också gör sig himla bra estetiskt men inte riktigt lika bra i smaken. Inte som våra riktiga blåbär. Dom här smakar ju som vindruvor och är dessutom gröna inuti!

Längtar verkligen efter öländska jordgubbar och blåbären som jag aldrig hittar själv men sån nån vänlig själ, snällt brukar plocka till mig! ;-)

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl blåbärssylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Garnera med grädde, färska bär och pudrat florsocker.

 

Joline bloggar : Knäckiga äppelmuffins


Hej! Igår bakade jag äpple och kanel muffins dom blev jätte goda. Alltså dom smakar som en dröm, dom goda äppelbitarna och den ljuvliga kanelen. Mums! Mamma har lärt mig att dela upp torrt och blött i två skålar och sen blanda allting då blir det jättebra. Om man inte gillar kanel kan man ta kardemumma istället, det blir också jättegott.

När man har rört ihop äpple, kanel och socker blir det kvar som en saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom, då blir dom extra knäckiga! ;-)

Här kommer receptet :

16st
Det här behöver du :
2 äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel

4 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver

125 gram smält smör
2 dl yoghurt el. fil (naturell)
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala äpplena. Skär dom i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med socker och kanel, låt stå en stund.
Ta fram två skålar. Mät upp dom torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan. Rör ihop alltsammans. Tillsätt äpplena. Fyll muffinsformar nästa ända upp till kanten och ställ ner i muffinsplåt. Häll över saften från äppel-skålen på muffinsarna. Grädda i 30 min i 175 grader.


Äppelbitar som jag skurit och kryddat med socker och kanel. Om dom får stå en stund blir dom marinerade och det blir lite saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom.  Då blir dom knäckiga och goda!


Jag la till en deciliter mjölk i receptet också men det står inte med här, å de blev 16 st! Jag ritade FÖRE jag bakade, hihi! ;-)