Baking sheets hittar du här: http://www.strosselannat.se/baking-sheets/
Baking sheets hittar du här: http://www.strosselannat.se/baking-sheets/
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6
Ingredienser:
6 ägg
1/2 ask kesella orginal, ca 125 g
2 msk grädde
3 dl Pofiber
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 tsk malda brödkryddor
Gör så här:
Vispa ihop ägg, kesella och grädde.
Blanda övriga ingredienser i en skål först, och sedan blanda ner i äggsmeten.
Klicka ut i en muffinsplåt för sex stora.
Grädda i 200 grader varm ugn, ca 10-12 min.
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4
Ingredienser:
ca 600 g nötgrytbitar
steks i kokosfett, ghee, olja.
2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära
Kryddor
3 nejlikor + 3 hela kryddpeppar, males i mortel
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk salt
lite malen svartpeppar
1/2 tsk blandade örter (torkade, lidl)
1 tsk gurkmeja
3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten
3 soltorkade tomater i små bitar
1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gör så här:
Nötgrytbitarna steks i kokosfett, ghee, olja med 2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära.
I med kryddor, se ingredienserna.
Stek tills köttet har färg på alla sidor.
Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten så det täcker bitarna, och skär eller klipp ner 3 soltorkade tomater i små bitar, koka på låg värme utan lock tills grytan blivit tjockare och det är hälften eller mindre kvar av vattnet.
Tillsätt 1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gott!
Tips; använd kryddningen på olika kött och stek köttgrytor, el. vego, kyckling, fisk, lamm.
Ät med lättkokt broccoli
ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome) är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av långvarig, svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med en rad andra symptom. Sjukdomen börjar oftast i samband med en infektion.
Jag är inbjuden till RME- Riksföreningen för ME patienter och den lokala avdelningen för Borås och berätta om LCHF-bakning och min bakbok.
Fler av de drabbade äter en LCHF liknande kost och många upplever att deras besvär blir bättre om man utesluter socker och många av de dåliga kolhydraterna.
Ska bli spännande att få lov att prata om bakning enligt LCHF!
De ska också få provsmaka mina roskakor, det är en bra och representativ kaka för kokosnötsmjölet också.
Källa: Sockerfritt
Portioner: 2-3
Ingredienser:
1 ask Abbas 5-min inläggningssill,
skölj av med kallt vatten, klipp i lagom bitar, låt droppa av vattnet
blanda i en skål:
1 burk, ca 2 dl creme fraiche
1/2 - 1, (mild-stark), Baron Västindisk hotsauce
1 tsk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
1-2 tsk tomatpuré
Gör så här:
Vänd ner sillen med en slev, låt stå lite i kylen, smaka av och tillsätt mer chilisås eller tomat efter egen smak
Tips; återanvänd askarna till creme fraichen till sillen
Källa:
Portioner: ca 70 bitar
Ingredienser:
400 g mörk choklad 70 % (använde lindts, 2 kakor)
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker ( ex green choice, kung markatta)
Gör så här:
Jag använde en rund form med löstagbar kant modell lite större, men går nog bra med en ugnsform eller vad som..
Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad. Smöra formen lite i botten så det inte kommer fastna så mycket. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta pch bre ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt-style. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
Funderade på om man kan hacka upp lite jordnötter och strö över när man hällt på den sista chokladen men gjorde aldrig det..
Supergoda tycker jag iaf, inte söta såklart men stillar suget om man nu har något. Och ganska mäktiga så det räcker med 1-2 stycken.. Gillar man snickers så är detta ett bra alternativ =)
Skaldemans ratio blev 1,6. =)
Ibland kan man vilja festa till det lite utan att kolhydraterna skall dra iväg. Det finns faktiskt bra socker-ersättare ute på marknaden. Det bästa jag testat är Sukrin. Det har samma grad av sötma som socker och är lätt att dosera. Det enda man får tänka på är att det kan kännas lite annorlunda i munnen om man äter det rent, nästan en lite kall känsla. Sukrin består av erythritol, en sockeralkohol som inte kan tas upp av kroppen och således innehåller det inga kalorier eller smältbara kolhydrater. Erythritrol återfinns bland annat i päron. Vi använder det ibland när vi är sugna på något sött eller bara vill sätta guldkant på vardagen.
En annan sockerersättare är Stevia. Det är ett extrakt från en växt som finns i Sydamerika. Det svåra är doseringen, då detta extrakt är väldigt sött! Det räcker med några få korn, eftersom det oftast är 200 ggr sötare än socker, använder man för mycket kan det få en bitter smak, och det ”värsta” vi mött på är en Stevia produkt som är hela 400 ggr sötare än socker. Det är i princip omöjligt att dosera, men om man vill ha en utmaning så testa! Det finns inte några kalorier i det heller, och det positiva är ju att det är helt naturligt. Även om det är väldigt svårmanövrerat.
Var inte rädda för att testa!
Vi alla har olika sk triggers, där vi frestas att överäta och vilja äta det jämt varje dag och flera gånger om dagen.
Kakor och annat sött kan ju verka triggande, frukt och nötter likaså.
För mig är det helt klart jordnötter som är en stor trigger, det skulle jag kunna äta varje dag och flera gånger om dagen. Finns det hemma är det lögn att inte äta. Även vispad grädde kan vara en trigger för mig, grädde i kakor och mat triggar inte.
Andra har säkert annat som triggar.
Mina bakverk triggar inte mig, jag kan tom bli trött på dem ingen i familjen här triggas av bakverk.
Möjligt att de som triggas av lchf-bakverk tidigare också triggades av kakor och annat sött och därmed var sockerberoende, det har ju vi här aldrig varit. Mitt eget beroende låg mer på brödet än kakor.
Så vi alla måste finna våra triggers och hålla oss ifrån dem!