LCHF bäst i test enligt SBU!

ona_lKostdoktorn skrev ju i går att en jordbävning kan vi förvänta oss i morgon och nu har den kommit den SBU rapport som Andreas syftade till skulle orsaka en jordbävning, och det gör den!

Jag tror vi också kan likna den vid en tsunami -våg, då jag är säker på att den kommer sprida sig lika kraftigt och långt bort och brett som en sådan…
Läs vad kostdoktorn skriver om jordbävningen.

SvD skriver:

Det finns ingen bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. LCHF-kost är dessutom mest effektiv på ett halvårs sikt för att gå ner i vikt för personer med fetma. Det visar en ny SBU-rapport som väntas leda till att LCHF erbjuds som ett av flera standardalternativ inom sjukvården. ”

De skriver vidare:

Lågkolhydratkost, även den strikta, ger större viktnedgång på sex månader för personer med fetma, jämfört med lågfettskost.

• Detta sker utan att forskare har pekat på några negativa effekter på blodfetter så länge vikten fortsatt är lägre.

• Det saknas över huvud taget belägg för att lågkolhydratkost skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar.

Det saknas även belägg för att lågkolhydratkost med mycket mättat fett skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar. Eftersom forskningsunderlaget är begränsat i detta avseende kan det, enligt SBU, ändå finnas skäl till viss försiktighet med allt för mycket mättat fett.

– Det viktigaste resultatet tycker jag är att vi inte hittat några belägg för ökade hälsorisker som en följd av lågkolhydratkost, säger Jonas Lindblom som är projektledare på SBU.

Han påpekar att detta varit en ofta återkommande farhåga. Så sent som i somras gick flera professorer ut och varnade för att en försämrad hjärthälsa bland yngre kvinnor skulle kunna bero på LCHF-kost. Andra forskare bemötte detta med att snarare hänga ihop med ändrade rökvanor i denna grupp.

– Vi har inte hittat något stöd i forskningen för att lågkolhydratkost skulle leda till sämre hjärthälsa eller ökad dödlighet, säger Jonas Lindblom.

SBU brukar inte ge några egna kostrekommendationer.

– Men en rimlig tolkning av vår rapport bör vara att sjukvården i fortsättningen erbjuder även lågkolhydratkost som ett alternativ för patienter med fetma, säger Jonas Lindblom.

Detta bör förflytta LCHF från en ”modediet” och därmed något tillfälligt och övergående (som ju många har hoppats) in till det ”bestående” och in i ”finrummet”!!

Detta har ju jag alltid hävdat när jag stött på att man ser LCHF som något övergående och en hype och en modediet.
Nej, LCHF är för bra för det och ger många sjuka och feta ”hopp om livet” och detta måste ju förr eller senare speglas även brett i befolkningen och ända upp till toppen och tom Slv med tiden…

Nu är det bara å vänta och se hur denna våg far genom Sverige och övriga världen!
För när den börjar tillämpas i sjukvården då ni!

Bilden hämtad från Tsunami laboratory

Dags för beställning av opastöriserat gräsbetes smör igen!

ovikenVem vill hänga på min beställning av opastöriserat gräsbetes smör från Ovikens ost – Jämtland?

Detta är nu tredje gången jag besäller några kilo smör både osaltat och saltat smör till Borås.

Här av dig om du vill hänga på man kan köpa så lite som runt 0,5 kilo.
Skicka ett mail via kontakt-formuläret så hamnar du i min inbox!
Namn, faktura adress och hur mycket smör vill du ha och också av vilken sort, osaltat eller saltat eller båda.

Jag tror vi kan få fram smör till nästa helg (5-6/10), det beror lite på hur snabbt vi kan få in beställningen.

Tänker mig att den lämnas in på torsdag från mig, hela listan.

Frakten på ca 200 kr delas upp alla som beställer och var och en får sin faktura via mail.

Smöret hämtas sedan hos mig (Borås) och jag kommer förvara det i kylskåp om det tar någon dag innan du kan hämta det.
Förvaras i frys upp till 4 månader och i kyl är hållbarheten 4 veckor.

Dotterns LCHF-gröt verkar befinna sig i Expressens LCHF tidning?

Gröt LCHFVill du inte läsa ett gnälligt inlägg så stoppa redan här

Nu har jag ju inte sett tidningen med egna ögon, så om det är  hennes gröt får ju vara osagt.

men jag får uppfattning från fler håll att en LCHF-gröt finns som ett av fler frukostförslag i Expressen och att denna gröt är så som min dotter uppfann den efter hårt slit och experimenterande för att få fram en god gröt a´ la LCHF 2011.

Nu vet jag mycket väl att ”mycket bra recept reser långt” och tillslut har man ingen aning om från vart det kommer.
men även idag går det att googla och fortfarande har man lätt för att hitta originalet ;)  
Nu kallas den omväxlande Kokosgröt, LCHF-gröt eller Paleogröt.  Men måtten är exakt som dotterns…
2 ägg, 1 dl vätska och 1 msk kokosmjöl…
Ser också att denna gröt finns under en betalsajt, där folk får betala för att få recepten… även tidningen är ju inte gratis…

man blir lite fundersam varför det ”stjäls” så friskt bland bloggare, författare och kockar
har de inga egna idéer utan behöver stjäla andras?

Vet att det inte finns copyright på recept och det vet ”tjuvarna” också ;)

idag blev jag sur å min dotters vägnar… hon skiter i det hon vet ju (tyvärr) hur marknaden är…

 

Dags för getmjölk?

Då det är svårt att hitta gräsbetes komjölk/mejerier, kanske man ska rikta blickarna mot get/fårmjölk?
I Dalsland finns ett gårdsmejeri som säljer getmjölk och yoghurt (ost också) till hela Sverige.
Detta då Coop har ett samarbete med dem, be Coop  ta in det ska de kunna!

DalsSpira De skriver bla:

Getmjölken – lättsmält jämfört med annan mjölk

Getmjölken har en annorlunda struktur än komjölken – den liknar mer vår egen bröstmjölk.  Fettet består av små, jämnt fördelade fettkulor (av naturen homogeniserad) vilket gör att getmjölken är mer lättsmält och passerar tarmen fortare än komjölk.

Laktosintolerans och mättat fett

Getmjölken innehåller laktos men då mjölken är så pass lättsmält gör det att en del laktosintoleranta ändå tål getmjölk.

 

Korta fakta om getmjölk

Sammanfattad av Karin Jonsson (Chalmers, Göteborg)

Getmjölk..
- kan drickas av laktosintoleranta
- är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi
- är lämplig vid inflammatorisk tarmsjukdom
- har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdom
- innehåller CLA som kan skydda mot cancer
- som är fermenterad (ex. yoghurt) har antioxidativa egenskaper, sänker högt blodtryck, stimulerar immunsystemet samt antiaterogena egenskaper

Vill du veta mer? Karin Jonsson, Chalmers

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

LCHF Dragonkyckling

En snabb och enkel rätt som inte kräver många ingredienser för att bli god! Det innebär också att Dragonkycklingen blir billig. Serveras med blomkålsris eller stekt vitkål.

Gör så här

Börja med att dela kycklingfil+eerna i mindre bitar och bryn en fin yta på dom i stekpannan.

Häll sedan på grädde, vitpeppar soja och drgon. Smula även i buljongen. Låt det sedan koka ihop och låt kycklingen bli genomstekt.

Smaka av med salt. Serveras med blomkålsris eller stekt vitkål.

Har du tips på någon liknande rätt? Kommentera nedan!

Toppkommentar hos kostdoktorn

IMG_0044i inlägget  Brödförsäljning ger storförlust
har en kommentar från Majoren fått uppmärksamhet!

”När ska Påhlsson förstå att det är dags att göra nyttigt LCHF-bröd?? Det är ju för f-n bara att ringa tex Mariann Andersson och köpa hennes recept!
Jag är beredd att betala ett mångdubbelt pris för bra bröd.
Tur att de inte är i musikbranschen, då hade de väl tillverkat kassettband fortfarande.”

den har fått fram tills nu 62 gilla och detta trots att mitt namn nämns…

Så PÅGENS! När ringer ni mig?
Jag tror tom jag skulle ge bort recept för att ni skulle kunna bidra till folkhälsan. Det finns ju rikligt att välja på också ;)

 

Bikarbonat – mirakelmedel

Bikarbonat-storpackVad är bikarbonat? NaHCO3

Den frågan besvaras idag hos Kostdemokrati av Margareta Lundström som skriver där regelbundet.Bilden är Margaretas.
Hon börjar artikeln med:

”Det är en fullständigt ofarlig produkt. Skulle ett barn av misstag stoppa det i munnen så spottar de ut det själv, det smakar salt. Den är perfekt för att hålla ohyra borta och kan förvaras bland andra matvaror.

Bikarbonat har man användning för överallt i hemmet, vilket problem det än gäller: från matlagning till tvätt, men även som medicin. Det är ett verkligt universalmedel. Det är billigt och kan användas efter behov. Gör det till en basvara i hemmet.”

Klipper in lite bra stycken här:

”Natriumbikarbonat är en fullkomligt naturlig produkt som finns i jordens hav och vattendrag och i marken. Den innehåller inga av de frätande ämnen som finns i kemikalier och många industriella rengörings- och tvättmedel. Det är ogiftigt och kan i form av hushållsbikarbonat användas utan fara för barn, husdjur eller växter.

Bikarbonaten har många användningsområden tack vare 4 viktiga egenskaper.

- Dess mjuka och flexibla molekylstruktur med milt slipande egenskaper gör den till en förträfflig rengörare.

- Bikarbonats kristallstruktur löses upp i vatten och partiklarna ”polerar” och gör vattnet mjukt.

- Dess neutraliserande agens reglerar pH-balansen.

- Och bäst av allt, den är billig! Använd den överallt i ditt hem. Följ råden i den här boken och se alltid till att du har bikarbonat hemma, redo att användas i städningen och som hjälpreda i köket!

 

Läs här om du blir nyfiken på alla ”tusentals” sätt att använda bikarbonaten!! Ps. några få är dock onödiga för oss LCHF´are ;)
Skriv ut  alla dessa supertips!

 Dr Oetkers bikarbonat ska enligt googling vara utan aluminiumrester!

 

Cheeseburgare med stora, krispiga klyftpotatis

hamburgare_dubbel_ost_double_cheese
Jag fattar inte vart tiden flyger iväg numera?! Det är som att ha en nyfödd bebis det här. Mycket tid, tålamod och tankeverksamhet ägnas åt Kean. Jag är så lycklig över att ha en dobermann igen och det är verkligen en fantastisk hundras att lära känna, speciellt om man gjort det tidigare och får återuppleva minnen, situationer och beteenden på nytt.

Kean är otroligt godhjärtad, lyhörd och besitter en ”av och på-knapp” som många hundägare eftersträvar. Att både vara pigg och alert, framåt, driven och vaksam samtidigt som förmågan att stänga av och varva ner finns där.

Han är underbar med människor, men ibland lite för glad och hoppar gärna när han hälsar men jag jobbar på de, de går bättre och bättre. Han är social, visar fin kontakt och har inga sidor av rädsla eller reservation för folk. Det är ett stort plus att jobba med en sån hund.

Han är däremot lite föööör ivrig när det gäller andra hundar och katter. Alfred och Ida är så intressanta att det slår över till jaktlust och han skäller och gormar på dom. Där har jag lite att jobba med! ;-) Men trots allt så har han gjort stora framsteg redan bara på ett par dar så jag ser ljust på framtiden och hans förmåga. Det är en stabil, pigg och trygg dobermann, jag ska bara få fason på diverse störningsmoment. ;-)

Kvällens recept går i mannens tecken, det är hamburgare, cheeseburgare, extra ost och till de; stora, krispiga klyftpotatis. Snabbmat hemma är inte alls så tokigt när man har mycket omkring sig! ;-)

4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk *Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, forma och stek i stekpanna.
Tony´s krydda finns bland annat i de större matvarukedjorna eller kan beställas hem från nätet, kolla www.kryddlandet.se.

4 port
Stora, krispiga kyftpotatis :

2 stora bakpotatis
½ dl kallpressad rapsolja
1-2 tsk trocomare örtkrydda
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek/fritera på hög värme tills de fått fin färg och blivit gyllene. Krydda med trocomare och flingsalt. Lägg upp klyftorna på bakplåtspapper och efterstek i ugnen till de är genomstekta, ca 15 min.

stora_klyftpotatis
De stora klyftpotatisarna stekar jag på hög värme i panna med olja så det blir nästan lite friterade. Knapriga och med fin yta får dom sen eftersteka i ugnen tills dom är genomstekta.

Fredagsgott med varm baguette, fylld med salami och brieost

fredagsmys_tips_salami_brie_varma_mackor
Har ni testat att göra en stor, lång varm macka av baguette? Fylld med salami, massor av rödlök och brieost? Om inte gör de! :-P

Det blir så hejdundrande gott och enkelt att skära upp en bit till var och en. Varm brie är något av det godaste som finns, särskilt tillsammans med pepparsalami och krispig rödlök. Jag vet inte om jag lagt upp något liknande men det HÄR receptet är också gott om man hellre vill ha ost och skinka, fast då har jag knäckt i ett ägg också som fått gräddas med. För att inte tala om detta stora bröd, fyllt med ost som läckert förrätt eller till drinken. ;-)

4 port
Det här behöver du :

1 baguette
150 gram brieost
1 hg salami
1 stor rödlök
Riven goudaost
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela baguetten längs med och vik ut den. Lägg ett lager med brieost. Salami och rödlök över. Nyp ihop den och strö över riven ost. Slå in i ett paket av fuktat bakplåtspapper. Jag knycklar ihop pappret och sköljer den under kranen innan jag slår in hela baguetten, då håller sig ytan krispig och spröd utan att bli stenhård. In i ugnen 200 grader ca 20 min. Ta ut, skär upp och servera!

salami_brieost_baguette
Vik ut hela baguetten och fyll med massa gott!

fredagsmat_varm_baguette_salami_brie
Vik ihop och strö över riven ost. Slå in den i fuktat bakplåtspapper och in i ugnen ca 20 min, 200 grader.

varm_baguette_salami_brie
Gratinerad, varm baguette med härlig fyllning!