Spagetti och köttfärssås är ju bland det godaste som finns och något man ofta längtar efter när man varit hemmafrån, kanske utomlands eller bara ”borta” från vanlig mat såsom storhelgerna som har passerat. Precis som de flesta maträtter finns det otaliga varianter och smaksättningar i en köttfärssås. Ingen är den andra lik och kanske är det just därför det är så gott, att variationerna är oändliga. Den jag ofta gör till vardags blir heller aldrig densamma från gång till gång men är ofta tomatbaserad med tomatpuré, tomatkross, lök och buljong som bas. Riven rotselleri och morötter tillsätter jag ofta både för att förhöja smaken men också för att fylla ut och få mer grönsaker och textur till köttfärssåsen.
Den variant jag gjorde idag har jag smaksatt med vitlök, timjan, oregano, vitt vin, creme fraiche och färskost. Toppade sen rätten med nyriven parmesan och färsk timjan. En annorlunda, lite lyxig, mer vuxen smak som gjorde sig riktigt bra denna fredag vid middagsbordet då den faktiskt uppskattades av både stora som små. Trevlig helg önskar jag er, nu kommer receptet, hoppas ni provar någon dag.
6 -8 port
Det här behöver du :
3 msk olivolja
3 grovrivna morötter
3 grovrivna gul lök
2 finrivna vitlök solo
2 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
3 krm nymalen vitpeppar
600 gram blandfärs
1/2 dl grönsaksfond
1 dl vatten
2 dl créme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl vitt vin (Husets eko, tetra)
Trocomare örtsalt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och riv lök och morötter grovt. Jag använder matberedaren. Finfiv vitlöken och fräs på allt några minuter i en rymlig gryta med olivolja tillsammans med de torkade kryddorna. Tillsätt färsen och vänd runt. Sänk sedan värmen till medel och tillsätt fond, vatten, créme fraiche, färskost och vin. Låt småputtra ca 30 – 40 minuter utan lock. Smaka av med örtsalt och peppar.
Servera med tunna spaghetti, toppat med nyriven parmesan.