Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

Bakkurs hos PriMaten i Uppsala 8-9/10

Nu är jag inbjuden att hålla en bakkurs hos restaurang PriMaten i Uppsala!
Anmälan sker till PriMaten och det är begränsat antal platser till båda kvällarna.
telefon:  018-471 69 49
e-mail:  lisa@primaten.org

8 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Frallor och Kanellängder men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 1 okt                                 

 

 

9 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Nötkusar och Kanel- och kardemummakaka men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 2 okt


Varmt välkomna, ska bli så kul och jag hoppas få träffa många av er!


Bloggar etiketter: , ,

LCHF Frukost
LCHF Frukost
Källa: www.dagensgi.com
Portioner: 1

Ingredienser:
Olja att smörja koppen med
4 -5 skivor lufttorkad skinka
2 msk riven ost
1/2 urgröpt tomat
1 ägg
1 äggvita
Gör så här:
Gnid in en ugnssäker kopp med olja, täck kanter och botten ordentligt med lufttorkad skinka.
Täck sedan botten med ost och placera dit den urgröpta tomaten. Knäck sedan försiktigt ett ägg så äggulan lägger sig i tomaten och vitan får rinna över, på bilden har jag använt mig av äggvitan från ytterligare ett ägg för att täcka hela koppen.

Täck koppen med aluminiumfolie och placera i mitten av ugnen, 175 grader i ca 30 minuter. Låt kallna och lossa försiktigt med en vass kniv om du vill få ur den hel, det går förstås utmärkt att äta direkt ur koppen.

Gör gärna ett gäng åt gången och förvara i kylen. Jättesmidigt att plocka fram på morgonen, ge den en snabb vända i micron och vips så är frukosten klar.
Laxröra i snapsglas


Vi fortsätter lite i fiskens tecken… En festligt förrätt med laxröra i snapsglas, passar utmärkt som entrérätt till skaldjurskvällen eller som en del av plockmaten på en buffé. När skördefesten kör igång brukar vi köpa på oss en hel del rökt lax av olika fiskhandlare på marknaderna. Ibland får man dock lite hjärnsläpp när man kommer hem med en stor bit lax och inte vet vad man ska göra. Självklart är det gott med klassikern varmrökt lax, kokt potatis och romsås, eller ett par tunna skivor kallrökt på knäckebröd eller i en sallad.

Får man dock småbitar över som inte räcker till hela rätter så gör man såklart en liten röra på hemslagen majonäs, gräslök, citron och finhackad lax. Kallrökt har jag använt här och det blir vansinnigt gott, även för en som inte är så förtjust i just kallrökt! ;-)  I denna röra har jag även blandat ner lite philadephiaost för att lena smaken lite.

10-12 snapsglas laxröra
150 gram kallrökt lax
200 gram majonäs
3 msk philadelphiaost
½ finhackad rödlök
1 knippe finhackad gräslök
½ pressad citron
Några droppar D´Elidas chilisås
Salt & vitpeppar

+ Några extra skivor kallrökt lax + dill, till dekoration på toppen!

Hemmagjord majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

 

Man är ju lustig…

och vanemänniska… uppenbarligen…
Nu idag ser jag  att jag kan äta mer protein än vad jag trott,  upplevs lite som ” jösses vad ska jag nu stoppa i mig?”
Märkligt vad fort man ändå kan ställa om till att äta mindre protein och finna en liten mängd fullt tillräcklig.
Nu sitter jag här efter en rejäl middag i magen (känns det som) och kan stoppa i mig “massor” till!?

Givetvis beror det hela på att jag är mätt hela tiden, inte går hungrig och därför inte känns som att jag försakar något.  Middagen här brevid är en fjärilskotlett på 177 g, 150 g kokt blomkål mixat med 50 g smör, 95 g champinjoner stekta i 30 g smör.

Undra vad kvällsmaten ska få bestå av…

 

 

Bloggar etiketter: ,

Hur gömmer du fett i maten?

Mina bästa tips är att koka grönsaksmoser på  blomkål, brysselkål och broccoli. Koka dem lätt mjuka i saltat vatten mixa dem med endast (ingen grädde)  ca 50 gram smör per portion. Jag brukar ta 100-200 gram grönsaker till mig själv.
Stek också grönsaker som suger upp smör ex vitkål, aubergine och zucchini är bra grönsaker som suger upp mkt smör och olivolja. Så som ratatouille på bilden.
Glöm inte att tina hackad spenat med ca 50 gram smör i per portion är supergott.
Ringla över olivolja där det passar.
Gör bearnaissmör och andra kryddsmörer.

Är det svårt att få i sig fettet med maten och man blir hungrig fort av den anledningen går det alltid att avsluta med en kopp lchf-te -kaffe-choklad, så har man fått upp fetthalten ändå.

Vilka tips har ni att gömma fettet?

Lägger till avokado som innehåller en fin fördelning av allt. Smörsugande andra grönsaker är lök och svamp.

 

Bloggar etiketter: , ,

Matdag

Får frågor om hur jag äter, hur en dag kan se ut.

Eftersom konsten verkar vara att hålla sig lågt på proteiner, men ändå inte lägre än att man får vad man ska ha. Enligt Jonas Bergqvist är det helt ok med 1 gram protein per kilo kroppsvikt (önskad) när man tränar. Detta har jag då lagt mig på de dagar jag gör det och jag försöker ligga lägre de andra dagarna.
En dag kan se ut som så här en träningsdag:
Frukost: alltid LCHF-kaffe 1 dl kaffe, 1 dl koktvatten + 30 g smör och 30 gram kokosfett
Lunch: 1 ägg och 2 gulor stekta med 50 gram smör + någon grönsak, eller 2 kokta ägg och blomkålsmos på 150 g blomkål och 50 gram smör, eller 40 gram hårdost (Gruyere 385 fett) och 1 kokt ägg, grönsaksmos med 50 gram smör, eller 100 gram rökt makrill eller makrill i tomatsås 1 kokt ägg och LCHF-kaffe.
Vitsen här är att få i sig 50 gram smör + maten.
Middag: 200 gram rått kött eller fisk, 50 gram smör gärna i ett grönsaksmos, ex bysselkål, blomkål och broccoli. Eller smörstekta grönsaker, gärna med grönsaker som suger upp smör, så som vitkål och zucchini.
Det har slunkit ner allt som oftast ett par skivor persika ca 40-50 g. En LCHF-chokladdryck på 40 gram smör och 6 gram kakao i vatten oftast varje kväll. Även en liten bit hallonmousse tårta slank ner vid dotterns födelsedag utan att verka påverka mig, där är ju mandlar, bär och grädde.

Annars är jag strikt så som jag beskriver. Vill inte blanda i för mycket av både det ena och det andra utan först lägga mig här och se, efterhand smyga in vin, chocklad, nötter och mina bakverk för att se vad som händer. Troligtvis skulle jag kunna ligga högre med grönsaker, men detta är så som det ser ut nu. Troligtvis är inte underjordgrönsaker så farliga som man gjort gällande, detta får undersökas framöver om och när jag börjar mäta ketonerna i blodet.

Om jag visar i % hur jag äter en dag kan det se ut som så här:
Ej träning 87% fett  11% protein och 2% kolhydrater dvs. 198,79 gram fett, 57,66 protein, 11,73 kolhydrater.
Träningsdag  85% fett, 13% protein och 2% kolhydrater dvs 196,90 gram fett , 65,36 protein, 11,59 kolhydrater.

Jag använder mig av minmat.net för att också SE hur fördelningen är, detta vägande och mätande är inget jag tänker pyssla med hur länge som helst, gillar det i grunden inte. Man ska ju bara kunna äta, men då jag uppenbarligen inte har kläm på vad som är en normal tallrik för mig så väger jag och mäter.

Vill också göra er uppmärksamma på att det inte ingår mycket mejerier så som grädde och creme fraich just nu. Detta har tidigare aldrig påverkat någon viktminskning att utesluta dem helt hos mig och gör det mest troligt inte nu heller. Däremot vill jag köra så “rent” som möjligt för att efterhand när jag ser att vikten fortsätter går neråt lägga in olika livsmedel för att se vad som då händer, men fortfarande behålla fördelning mellan fett och protein.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Min nyaste hjälpreda i köket en Wilfa mixer!

Är en Wilfa mixer från Whiteaway.se med en rejäl glasskål!
Är så trött på dessa plastskålar ;) dels går de sönder och dels tycker jag plasten fäller ur i maten och detta avskyr jag. Vill numera bara hålla mig så långt det går till glas och rostfritt.

I går när det var dags att tillverka Hallonmoussetårtan igen, då dottern Elisabeth fyller 21 idag! GRATTIS!
Så kom denna väl tillpass! Jösses vad den mixar snabbt, vilken kraft denna maskin har!
Givetvis mixar den allt möjligt, så som såser, krämer och smoothies, krossar is and you name it…

I med hallonen, sedan hälldes grädden i och den ljumma hallongelatinet och vips var moussen klar att hällas ovanpå mazarinbottnen. Ska tilläggas att det är tur att jag har bättre muskler i armarna då glasskål och mousse skulle lyftas. ;)

Nu är tårtan klar och har stelnat. Gästerna kommer i eftermiddag och alla har ju redan smakat tårtan förut, men denna har blivit en favorit hemma hos oss.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

En lunch på tu man hand i Kårehamn


I måndags efter att jag & Nicke varit med en stund på barnens skolstart på morgonen åkte vi hem. Märklig känsla hemma utan barnen. Bara vi? När det är så tyst, ingen som babblar och springer runt benen efter en, ingen som busar, skrattar, fnittrar, retas, blir arg eller ilsken, vill ha uppmärksamhet… Ingen som har tusen frågor om allt och inget??! Är sommarlovet över, var är barnen??

Vi fann oss efter en stund och hann med lite egentid och mannen bjöd ut mig på lunch sådär spotant;

- ”Kom så åker vi iväg, jag ska bjuda på lunch!” :-P

Utan att ens hinna svara med en motfråga som; ”Men barnen? Och vadär klockan? Nu??!

Så sa jag bara;
- ”OKEJ!” :-P
(ja, sen tänkte jag väl tyst för mig själv ska erkännas och konstaterade att tid _har_ vi, och barnen _är_ i skolan och ja, _varför_ inte??) 

SÅN tid är saknad och väldigt uppskattad.
Vi drog mot Kårehamn. Mot lugnet och havets bris, doften av av saltvatten och vidderna över ett blått stilla hav… Även om jag älskar skogen så blir jag lugn och harmonisk av sjöar och vatten överhuvudtaget, det är som med elden… Man kan blicka ut och drömma sig bort, finns inget som stör och man känner ro inombords, batterierna laddas av att bara finnas just där och då…

TACK älskade maken, det var ett bra initiativ! ;-)
God mat och min älskade vid min sida, atmosfären som jag behövde och allt bara stämde!

När pusselbitarna faller plats, vardagen tar form och allt återgår till det mönster man så ofta bygger upp och följer så är det otroligt skönt (och ibland även viktigt) med små impulsiva avbrott, bara en timme eller två… Det räcker. Sånt uppskattar jag och lever på länge!

Nu tänkte jag berätta om maten… 

Vi har ätit på Kårehamns fiskrestaurang ett flertalet gånger men just denna gång föll det sig för ”dagens lunch” vilket vi inte provat tidigare. Oj, jösses så gott, så vansinnigt gott!!! Vi åt och njöt, åt och njöt och portionerna såg kanske inte stora ut på tallriken när dom kom men vi blev mer än mätta och jag orkade ändå inte äta upp allt på tallriken. Vilken lunch! Hejja, kårehamns, hejja Tomas & Eva, ni gör det sååå bra! Full pott av fru & herr Nilsson! :-P

Vår lunch :
Ugnsbakad kotlettrad marinerad i en het chiliröra, riktigt god
och till det en potatiskaka med västerbottensost med vitlöksaioli och ruccolasallad.
Full pott av både mig o gubben. Riktigt gott, rekommenderas varmt!  

Kårehamns fiskrestaurang


E
n gammal räddningsbåt i trä… Vacker och historisk…


T
omas bakom disken, ”the fishman in da house” ;-)


U
tbudet i fiskaffären är gediget och lockande även för en icke-fiskälskare som mig… Hur blev de nu såhär då??


V
ojne, vojne, det ser ju sååå gott ut!


E
stetik ur fiskdisk!


G
issar att det är västerbottensostpajer och lite goda ostar till kräftskivan…


R
äkor och musslor…


F
ina fisken; Herr lax!


Ä
t gott och köp med hem! Kan det bli bättre, allt i ett nafs?


D
agens; En kött och en fisk, enkelt, rejält, fint, gott och vällagat! Inga krusiduller!


N
icke dricker coca cola… (kors i taket) och jag kör inte! ;-)


D
en ugnsbakade kotlettraden med den grymt goda chilipastan, potatiskakan med västerbottensost, vitlöksaioli och ruccolasalladen… Mmmm… Mmm… Mmmm……. :-P

Fet mat farligt?

I min tidigare recension av boken Vad vi ska äta! Och varför! av Gunnila Blomberg, får vi veta att många folkslag som Westeon A Price undersökte på sina forskningsresor åt en mycket fet kost hela  80% av energin kom från animaliskt fett. Vi ska också veta att det fanns folkslag som bara åt 30% fett, men INGA folkslag åt rent vegetariskt som Price mötte.
Alla dessa folkslag hade en perfekt hälsa.

Idag skriver Jonas Bergqvist ett bra inlägg om LCHF eller Paleo och vad är skillnaden och det han där bla skriver är två punkter som LCHF vilar på:

*Kolhydratsnål, fettrik mat: Energin ska komma från fettet, kolhydraterna hålls på en låg nivå. Protein äts i måttliga mängder.
*Ren, naturlig mat: Man bör undvika processad mat. Ät det som naturen har skapat.

Han nämner också att detta är svårt idag då allt är så förorenat och många äter industriuppfött kött/fisk och hårt processade mejerier.
Så att vi blir tvungna till kompromisser är givet, vi kan inte (tyvärr) gå 10.000 år tillbaka i tiden. Livet är annorlunda idag och detta får vi anpassa oss till efter bästa förmåga.

Men tillbaka till fet mat och den första punkten i Jonas definition av LCHF. Energin ska komma ifrån fett och vi ska äta lågt med kolhydrater och måttligt med protein. Båda dessa uttryck är ju lite luddiga för vad är lågt och vad är måttligt?

Men då jag vet att Jonas läst Gunnilas bok och är väl förtrogen med Weston Price, får vi anta att ca 75-80% fett behövs för att hämta energin från fett och lågt kolhydrat bör väl då uppnås till ca 2-5% ( strikt o liberal) resterande torde då betyda protein, dvs ca 15 %.
Ser man då på mitt tidigare inlägg om att jag numera försöker inrätta mina portioner till just moderat med protein och fortfarande lågt med kolhydrater så landar jag i just denna siffer-kombination.

Detta betyder ju på INGET SÄTT svält, ifall nu någon läsare får för sig det. INGA folkslag som Weston Price mötte svalt, de hade som ni säkert mins prefekt hälsa.

Lite intressant blir det ju också att se på hur denna fördelning ca 80% fett ca 15% protein och ca 5% kan fördela sig i gram över dagen, eller hur?

Om man då kikar på mina siffror då jag för tillfället väger maten för att lära om vad en “moderat/måttlig mängd protein” är för mig.
Så innebär just denna fördelning i runda slängar:
170-200 gram fett
60-75 g protein
10-20 g kolhydrater

Detta fördelat över hela dagen det gör att ex middagen kan bestå av:
70 g fett, 45 g protein, 12 g kolhydrater

Känns som att man äter LCHF om man ska se till siffrorna, om det nu är viktigt med bokstavskombinationer…
Kan också  tänka att nästan bara äta fett till en måltid borde varit oerhört vanligt bland inuiterna och troligtvis våra samer också.
Inuiterna har vi ju fina dokumentationer av både från Wilhjalmur Stefanson och Weston Price. Så rädda för animaliskt fett i stor mängd behöver vi nog inte vara.

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,