Julen 2014

julgran_dekoration_2014
Hej alla goa bloggläsare! Nu är jag tillbaka i rutan igen. :-P Julhelgen har verkligen gått snabbt och snart är det nyår också, har medvetet tagit en paus från datorn och det är himla skönt ibland men nu ska det bli andra bullar. ;-)

Julen har varit lugn och skön. Vi firade julafton här hemma hos oss med delar av släkten, massa god mat och finfina julklappar.

Dagen före julafton gjorde jag och Joline sista rycket; vi rullade köttbullar, gjorde ett par sorters godis till och slog in de sista julklapparna. Två stora limpor vörtbröd blev det också och en sväng till Kalmar för den sista julhandlingen, men sen tog orken slut och laga mat den kvällen var de inte tal om så därav en kebabtallrik i detta julinlägg! ;-) Uppesittarkvällen med bingolotto var det sista innan julafton tog över.Och nej, vi vann ingenting! *somvanligt*

På självaste julaftons kväll så kom också vår första snö med stora vita flingor som singlade sakta ner här på ön, så passande och stämningsfullt! Ingen jul utan snö ju… ;-) På juldagen firade vi en liten 4 – åring med tårta och paket och var sedan barnvakt två nätter för att sedermera runda av hela julhelgen med varsin dunderförkylning. Ja, de känns som om vi hunnit med massor som sagt… ;-)

Julmaten på julafton bestod av :

  • Julskinka
  • Havtornssill
  • Glöggsill
  • Citronsill
  • Vitlökssill
  • Varmrökt lax
  • Kallrökt lax
  • Hovmästarsås
  • Romsås
  • Rökt korv
  • Rökt ål
  • Sylta
  • Tunnbröd
  • Knäckebröd
  • Vörtbröd
  • Hemkärnat smör
  • Julost
  • Cheddarost
  • Olika sorters senap
  • Mimosasallad
  • Ägghalvor majonäs/räkor/dill
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Julkorv
  • Kroppkakor
  • Janssons frestelse
  • Ris a la malta
  • Ostkaka, sylt och grädde
  • Julgodis

Att man kan äta så mycket mat på en enda ”middag” är förunderligt! ;-) Gäller att äta långsamt och smälta maten. Här kommer ett litet bildregn av de jag hann med att fota i alla fall. Imorgon ska ni få ett supergott tips på en god fiskrätt!

kebabtallrik_robertos_öland
Kebabtallrik på Robertos i Färjestaden! Fem tummar upp – alltid! ;-)

julhandla_julmat
Sista julhandlingen…

snapple
Godare törstsläckare än Snapple citron-lemonad finns inte! Hittade dom på RUSTA till bra pris.

nicke_smörgåsar_äggmackor
Nicke som hade en körig sista dag på jobbet fick stekta ägg och korvsmörgåsar innan även han tog julledigt!

ölandsmjölk_borgholms_kungsgård
En julklapp till hela Öland är denna Ölands-mjölk från Borgholms kungsgård. Tjusig va? Både mjölkad och förpackad på samma ställe så transporten ut till oss ölänningar är inte så lång! ;-)

vörtbröd
Vörtbröd bakat på julmust med massor av russin och sirap. Recept HÄR

julklubbor_godis
Joline gjorde mozart-pops med kanderat nötströssel.

godis_mozartkulor
Dom klassiska mozartkulorna förstås och en marsipanlimpa med nougat, nötter, frukt och arrak.

marsipanfigurer
Marsipantomte och julegrisen! :-P

uppesittarkväll_bingolotto
Nitlotterna!

julentre_slöjd
Joline har snickrat ett jul-nyckelhus i slöjden som jag fick av henne. ♥

julbord_dukning
Julbordet dukat!

julmat_julnord
Och så all denna mat… Mätta blev vi också! :-P

öjkroken_december_öland_2014
Från en numera snötäckt och frostigt Öland. God fortsättning till er alla och tusen tack för alla fina, vackra julhälsningar. ♥

Marsipanbollar
Marsipanbollar
Källa: Helena
Portioner: Ca 30st

Ingredienser:
5 dl mandelmjöl
1 dl sukrinmelis
1 äggvita
1/2-1 dl grädde
Några droppar bittermandelarom

Choklad 70% el högre halt om man gillar det


Gör så här:
Blanda ihop och ha i grädden sist för att få en bra konsistens att forma bollar av.

Smält chokladen och doppa bollarna i den. Ställ i kyl så att chokladen stelnar.
Julbord på Robinson Crusoe Borgholm

robinson_julbord_borgholm_head
Sitter här vid datorn och bläddrar igenom en massa bilder från gårdagens julbord. Så vansinnigt gott det var, jag är fortfarande mätt och har bara lyckats få i mig en ynka smörgås på hela dan, inte alls hungrig!

Smakbetyget av detta toppar alla de julbord vi varit på tidigare och då inräknat, Guntorp, Halltorp, Skansen, IKEA, Harrys, Sjöstugan och Ekerum. Detta var fantastiskt vällagat och gott. Fin service, stämningsfull atmosfär och bästa stället hittills. Kör dom julbord nästa år igen så ska vi absolut boka! :-P

Självklart finns det lite småpetitesser som kan vara intressanta, så dom kommer här;

MINUSLISTAN : 

  • Inget salt och peppar på borden.
    (Det första jag måste kolla efter, lite manisk med just detta faktiskt)
  • Öl och cider serverades/hälldes upp i vinglas.
  • Snaps och vinglas borde plockats bort från barnens kuvert.
  • Lite väl högljudd musik/sång men stämningsfullt och lite retro låtar.
  • Köttbullarna var små och såg saftiga ut med lite av steksky/buljongen på uppläggningen men de var torra och väldigt överdoserade med vitpeppar.
  • Inget hemmagjort julgodis såsom knäck, kola, marsipan, fudge etc.

PLUSLISTAN : 

  • Lugn, varm, mysig stämning och inredning.
  • Inte för mycket folk.
  • Bra bemötta med glögg i entrén och soffmys i logen en stund innan.
  • En sittning per kväll, alltså inget stress och stoj.
  • Trevlig och tillmötesgående serveringspersonal som höll koll på både dricka och tallrikar utan väntetid.
  • Extremt god, hemlagad Janssons. Inte smörig och flottig – utan gräddig, len och helt perfekt!
  • Mycket fisk. Olika sillsorter, lax, ål, sallader, omelett med räkor etc.
  • Det rökta köttet – to die for! ;-)
  • Goda ostar; cheddar, västerbottensost, brie och grönmögel.
  • Små fina kroppkakor, supergoda.
  • Röror och såser – helt perfekt!
  • Sylta, paté, pastej, korvar, salami. Fräscht och fint upplagt.
  • Varm och fräsch mat. Inget slabb.
  • Hembakade pepparkakor, mandelmusslor, lussebullar. Bra där!
  • HJORTRONSYLT! :-P
  • Mycket frukt o nötter.
  • Guldpengar till de små… :-P

robinson_crusoe_restaurang_julbord_borgholm
Soffmys med glögg i entrén när vi kom.

robinson_julbord_borgholm
Del av det kalla julbordet och godis/dessertbord i bakgrunden.

julbord_robinson_crusoe_borgholm
Peppe, Gotland-Nicke, Cim, Joline och Jossan. Och Nicke, jag o Sanna.

julbord_borgholm_snaps
Den här lilla backen tyckte Nicke och Peppe om! ,-) Lite festlig tycker jag!

julbord_borgholm
Mysig stämning och ingen trängsel.

julbord_borgholm_robinson_crusoe
Hann bara med att fota lite av det kalla, men så gott!

robinson_crusoe_borgholm_julbord
Godis/dessertbordet. Här borde det funnits lite mer hemmagjort såsom knäck och kola i alla fall men Fazer choklad och skumtomtar är ju gott de också. ;-) Man ska inte va för petig, i det stora hela ett fantastiskt julbord som vi gärna återkommer till. Helt klart bäst hittills av alla år.

Pepparkaksdammsugare

 
50 g mjukt smör
5 dl smulor från en mjuk pepparkaka
300 gr vit marsipan
100 gr mjölkchoklad
evt dekorationer
 
Kör ihop smulorna och smöret i en matberedare.
Rulla till långa rullar och lägg i frysen.
Kavla ut marsipanen tunt och rulla in varje rulle i marsipan.
Lägg skarven neråt.
Skär i ca 5 cm långa bitar.
Smält chokladen och dopp varje ände i choklad.
Dekorera eller låt vara som de är.
Pepparkaksdammsugare

 
50 g mjukt smör
5 dl smulor från en mjuk pepparkaka
300 gr vit marsipan
100 gr mjölkchoklad
evt dekorationer
 
Kör ihop smulorna och smöret i en matberedare.
Rulla till långa rullar och lägg i frysen.
Kavla ut marsipanen tunt och rulla in varje rulle i marsipan.
Lägg skarven neråt.
Skär i ca 5 cm långa bitar.
Smält chokladen och dopp varje ände i choklad.
Dekorera eller låt vara som de är.
Pepparkaksdammsugare

 
50 g mjukt smör
5 dl smulor från en mjuk pepparkaka
300 gr vit marsipan
100 gr mjölkchoklad
evt dekorationer
 
Kör ihop smulorna och smöret i en matberedare.
Rulla till långa rullar och lägg i frysen.
Kavla ut marsipanen tunt och rulla in varje rulle i marsipan.
Lägg skarven neråt.
Skär i ca 5 cm långa bitar.
Smält chokladen och dopp varje ände i choklad.
Dekorera eller låt vara som de är.
Pepparkaksrulltårta


 
Pepparkaksrulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
2 msk fil eller yoghurt
 

Fyllning:

100 gr vit choklad
100 gr Philadelphiaost
2 dl grädde
 

 

Smält (vit choklad, låt svalna lite.

Vispa ihop Philadelphiaost och grädde.

Blanda ner chokladen.

 

Vit marsipan.

Dekorationer i sockerpasta eller modelleringschoklad.

http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-printed-christmas-pk16.html

http://www.strosselannat.se/choklad/modelleringschoklad/


             Tillagning                

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspapper som ligger på plåt.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut fyllningen på rulltårtan, spara lite till utsidan om du skall täcka den med marsipan.. Rulla ihop och lägg i kylen.

Dekorera efter önskemål.
 
Förra årets rulltårtor:
 

 

Pepparkaksrulltårta


 
Pepparkaksrulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
2 msk fil eller yoghurt
 

Fyllning:

100 gr vit choklad
100 gr Philadelphiaost
2 dl grädde
 

 

Smält (vit choklad, låt svalna lite.

Vispa ihop Philadelphiaost och grädde.

Blanda ner chokladen.

 

Vit marsipan.

Dekorationer i sockerpasta eller modelleringschoklad.

http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-printed-christmas-pk16.html

http://www.strosselannat.se/choklad/modelleringschoklad/


             Tillagning                

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspapper som ligger på plåt.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut fyllningen på rulltårtan, spara lite till utsidan om du skall täcka den med marsipan.. Rulla ihop och lägg i kylen.

Dekorera efter önskemål.
 
Förra årets rulltårtor:
 

 

Pepparkaksrulltårta


 
Pepparkaksrulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
2 msk fil eller yoghurt
 

Fyllning:

100 gr vit choklad
100 gr Philadelphiaost
2 dl grädde
 

 

Smält (vit choklad, låt svalna lite.

Vispa ihop Philadelphiaost och grädde.

Blanda ner chokladen.

 

Vit marsipan.

Dekorationer i sockerpasta eller modelleringschoklad.

http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-printed-christmas-pk16.html

http://www.strosselannat.se/choklad/modelleringschoklad/


             Tillagning                

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspapper som ligger på plåt.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut fyllningen på rulltårtan, spara lite till utsidan om du skall täcka den med marsipan.. Rulla ihop och lägg i kylen.

Dekorera efter önskemål.
 
Förra årets rulltårtor:
 

 

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.