Hej alla goa bloggläsare! Nu är jag tillbaka i rutan igen. Julhelgen har verkligen gått snabbt och snart är det nyår också, har medvetet tagit en paus från datorn och det är himla skönt ibland men nu ska det bli andra bullar.
Julen har varit lugn och skön. Vi firade julafton här hemma hos oss med delar av släkten, massa god mat och finfina julklappar.
Dagen före julafton gjorde jag och Joline sista rycket; vi rullade köttbullar, gjorde ett par sorters godis till och slog in de sista julklapparna. Två stora limpor vörtbröd blev det också och en sväng till Kalmar för den sista julhandlingen, men sen tog orken slut och laga mat den kvällen var de inte tal om så därav en kebabtallrik i detta julinlägg! Uppesittarkvällen med bingolotto var det sista innan julafton tog över.Och nej, vi vann ingenting! *somvanligt*
På självaste julaftons kväll så kom också vår första snö med stora vita flingor som singlade sakta ner här på ön, så passande och stämningsfullt! Ingen jul utan snö ju… På juldagen firade vi en liten 4 – åring med tårta och paket och var sedan barnvakt två nätter för att sedermera runda av hela julhelgen med varsin dunderförkylning. Ja, de känns som om vi hunnit med massor som sagt…
Julmaten på julafton bestod av :
- Julskinka
- Havtornssill
- Glöggsill
- Citronsill
- Vitlökssill
- Varmrökt lax
- Kallrökt lax
- Hovmästarsås
- Romsås
- Rökt korv
- Rökt ål
- Sylta
- Tunnbröd
- Knäckebröd
- Vörtbröd
- Hemkärnat smör
- Julost
- Cheddarost
- Olika sorters senap
- Mimosasallad
- Ägghalvor majonäs/räkor/dill
- Köttbullar
- Prinskorv
- Julkorv
- Kroppkakor
- Janssons frestelse
- Ris a la malta
- Ostkaka, sylt och grädde
- Julgodis
Att man kan äta så mycket mat på en enda ”middag” är förunderligt! Gäller att äta långsamt och smälta maten. Här kommer ett litet bildregn av de jag hann med att fota i alla fall. Imorgon ska ni få ett supergott tips på en god fiskrätt!
Kebabtallrik på Robertos i Färjestaden! Fem tummar upp – alltid!
Godare törstsläckare än Snapple citron-lemonad finns inte! Hittade dom på RUSTA till bra pris.
Nicke som hade en körig sista dag på jobbet fick stekta ägg och korvsmörgåsar innan även han tog julledigt!
En julklapp till hela Öland är denna Ölands-mjölk från Borgholms kungsgård. Tjusig va? Både mjölkad och förpackad på samma ställe så transporten ut till oss ölänningar är inte så lång!
Vörtbröd bakat på julmust med massor av russin och sirap. Recept HÄR
Joline gjorde mozart-pops med kanderat nötströssel.
Dom klassiska mozartkulorna förstås och en marsipanlimpa med nougat, nötter, frukt och arrak.
Joline har snickrat ett jul-nyckelhus i slöjden som jag fick av henne. ♥
Julbordet dukat!
Och så all denna mat… Mätta blev vi också!
Från en numera snötäckt och frostigt Öland. God fortsättning till er alla och tusen tack för alla fina, vackra julhälsningar. ♥