Choklad- och mazarinsnittar
Choklad- och mazarinsnittar
Källa: Marja- Baka Sockerfritt
Portioner: 7 snittar

Ingredienser:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1- 1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Smaksättning
1 droppe bittermandelarom
2/3 tsk kakao + extra sötströ

Ev. äggvita och hackade nötter att strö över
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman mandel- och kokosmjöl, sötning och smör. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med en droppe bittermandelarom (motsvarar ca en bittermandel) och den andra med kakao samt extra sötning. Rulla ut degen i två jämna längder och tryck ihop längderna. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut längden på bredden, så att den blir ca ½ cm tjock. Vispa upp äggvita och pensla på. Hacka valfri nöt (jag använder rostade hasselnötter utan skal) och strö över. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakorna och skär längden i snittar. Låt kakorna därefter kallna.
Prickig rulltårta


                                             Pate decor till mönstret
 1 Äggvita 35 gr
20 gr mjöl
20 gr kakao
30 gr socker
30 gr smör rumstempererat
 
 
Rör ihop alla ingredienserna.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Själva botten är en Bisquit Joconde:
1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes

162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng

En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.
 
Jag använde Irish coffee mousse till fyllning:
Mandel och melonkakor
 
ca 24 kakor
 
250 gr smör
1,5 dl strösocker
2 dl farinsocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
225 gr torkade melonbitar
http://www.strosselannat.se/ovrigt-atbart/torkad-frukt/melonbitar-225-gr.html
120 gr mandelmjöl
40 gr mandelspån. rostade
 
Värm ugnen till 175°c
Lägg bakplåtspapper på plåtar.
Vispa smör, socker och farinsocker pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop.
Sikta ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner i två omgångar i smörblandningen. Rör till sist ner melonbitarna och mandelmjölet.
Rulla ut till bollar ( ca 2 msk per boll) och lägg på bakplåt, lämna ca 7 cm mellanrum då kakorna behöver plats att flyta ut.
Tryck fast lite flagad mandel på varje kaka.
Grädda i ca 15-20 minuter eller tills gyllenbruna.
Låt svalna.
 
Grundreceptet kommer från Söta dagar -The Hummingbirds bakery med några ändringar av mig.
LCHF chokladmuffins med hallon och mandelflarn
LCHF chokladmuffins med hallon och mandelflarn
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 12-14

Ingredienser:
2 ägg
50 g smält smör
1 dl sukrin/stevia strö
3 msk vispgrädde
2 tsk bakpulver
2 msk pofiber
2 msk bake pro
2 msk fiberfin
2 msk mandelmjöl
1,5 msk kakao
3 tsk bagerinas müsli
3 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver

hallon & madelspån till granering
Gör så här:
Vispa ägg och sukrin pösigt med elvisp i en bunke. Smält smör i en kastrull på låg medelvärme. När smöret smält blanda i grädde och rör om. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Blanda sedan samman allt och fördela i ca 12-14 muffinsformar. Toppa med hallon och mandelflarn och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Muffinsen ska fortfarande vara kladdiga i mitten.

Grädda i ugn 200°C i ca 12 minuter.
Jordgubbmoussestårta på chokladbotten
Jordgubbmoussestårta på chokladbotten
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 2-3 portioner

Ingredienser:
Chokladbotten
15 gram rumsvarmt smör
0,5 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver

Jordgubbsfyllning
60 gram jordgubbar
75 gram ricotta/mascarpone
0,7 tsk gelatinpulver
0,7 msk vatten
0,5 msk sötströ

Gör så här:
Chokladbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna och rör till sist ner smör och blanda. Tryck ut degen i bottnen av en 12-cm stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt svalna.

Jordgubbsfyllning
Blanda vatten och gelatinpulver (motsvarar ca 1,5 gelatinblad) och värm i micron i 30 sekunder. Låt svalna. Vispa färska jordgubbar, sötning och ricotta med en elvisp. Rör till sist ner gelatinen. Fördela över jordgubbsmoussen på chokladbottnen och låt stå i kylskåp i minst 4 timmar innan servering.
HSL Frukostbullar
HSL Frukostbullar
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 10-12 bullar

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
3 tsk bakpulver
3,5 msk fiberhusk
salt
1 dl solrosfrön
4 dl vatten
4 ägg
50 g smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ihop alla torra ingredienser först, tillsätt därefter vatten, ägg och smält smör.
3. Låt stå 5 minuter och dra ihop sig.
4. Forma sedan till ca tio till tolv bullar.

Vi valde att göra hälften som ostbullar, vilket innebär att vi helt enkelt strödde riven ost på bullarna. För att få lite finare färg bör du pensla bullarna med vatten innan de åker in i ugnen i ca 30 minuter till de fått fin färg.
Glutenfri pizza delux
Glutenfri pizza delux
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 1 braspanna

Ingredienser:
Pizzadeg
100 g riven ost
4 ägg
0,75 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
0,25 dl kokosmjöl
Lite salt

Tomatsås
Tomatpuré
Basilika (gärna färsk, men vi har alltid lite olika örter i frysen och fryst basilika går lika bra)
Salt och peppar

Vitlökssås
1 burk creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet citronskal efter smak
Salt och peppar.
Gör så här:
Pizzadeg
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Använd elvisp och vispa ihop alla ingredienser men rör i osten sist.
3. Låt stå ca 5 min. Fördela degen tunt på en plåt.
4. Grädda i ugn ca 15 minuter

Tomatsås
Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Fördela ett jämnt lager på den bakade pizzabotten. Lägg sedan på önskat pålägg på pizzabotten och grädda i 200 grader tills osten smält och allt fått fin färg!

Vitlökssås
Blanda samman alla ingredienserna i en skål. Avsluta med att riva i lite citronskal och rör om.

Smultron bakelse
Smultron bakelse
Källa: Ann-Mari
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Muffins
3 ägg
1/2 dl stevia sweet krystal (sukrin)
2dl vispgrädde
3dl rivna morötter (ca 90g)
2dl mandelmjöl
50g smör
3msk riven kokos
1 1/2 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1/2 msk kardemumma

Frosting
50g rumsvarmt smör
1/2 dl stevia sweet krysal (sukrin)
100g Philadelphia
en näve smultron
färk mynta för dekoration
Gör så här:
Vad gör man med en näve smultron? Äter dem själv eller delar med sig? Jag valde denna gång att dela med mig och baka lite.
BOTTEN görs ju som vilken muffins som helst, denna blev dock mycket saftig.
FROSTINGEN, blandas bara ihop. Spara några smultron för dekoration.

Grädda i 20 minuter i 200 grader.
LCHF mjöl och vikt

IMAG0024-179x300Då det ibland kommer frågor om vilken vikt har 1 dl mandelmjöl och andra mjöl som vi ofta använder i lchf-bakning så har jag nu vägt upp lite.
Jag tar mina mått som jag brukar, dvs ser till att mjölet är löst och luftigt både i burken/påsen och i måttet, jag skakar alltid av , men man bör stryka av måtten enligt konstens alla regler… men jag följer inte alltid någon regelbok ;)

Så när ni läser recept av mig kan ni lugnt räkna med att cirka så här väger det:
1 dl mandelmjöl och hasselnötsmjöl – köpt väger ca 45 gram
1 dl kokosnötsmjöl – amanprana ca 60 gram
1 dl pofiber väger ca 20 gram
1 dl fibrex-flingor ca 40 gram
1 msk fiberhusk ca 10 gram

Sedan är min bestämda uppfattning att så himmelens viktigt är det inte om det skiljer nått gram hit eller dit i LCHF-bakning, i alla fall inte i min.
Den enda gången som det möjligens är mer viktigt är ju när något ska hanteras, bullar, frallor och limpor, då bör ju smeten vara såpass att den går att hantera med bara ett visst kladd. Detta kladd åtgärdas ju lätt med blöta verktyg och händer.
Jag upplever också att det är relativt lätt att pytsa/strö i lite extra mjöl av i första hand kokosmjöl och även fiberhusk för att få smeten att ”tjockna”. Det brukar räcka med 0,5 msk fiberhusk eller 1 msk kokosmjöl för att få en liten annan konsistens och mer hanterbar smet.

Hoppas detta var tilll lite hjälp med bakandet för er som hellre väger ingredienserna.

 

Bloggar etiketter:

Pannkakor – LCHF/Paleo
Pannkakor - LCHF/Paleo
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 3-5 pannkakor

Ingredienser:
Mandelmjöl (1 dl)
Kokosmjöl (1/2 dl)
Ägg (2 st)
Vatten (2 dl)
Fiberhusk (1 tsk)
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och vispa till en slät smet. Ta en ordentlig klick kokosolja och smält i en stekpanna. Häll på en del av smeten och skaka stekpannan så att smeten rinner ut och formar sig till en rund pannkaka. När smeten stelnat på ovansidan är det dags att vända pannkakan och låta den få lite färg på undersidan.

Serveras till exempel med skivad banan och varma mosade bär.