Punschbollar – Arraksbollar – Amarettobollar

Det går även att göra dammsugare av dessa, bara att göra mandelmassa och kavla ut och rulla in degen och doppa ändarna i choklad.

Ingredienser
100 gram mkt mjukt osaltat smör
3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 msk kakao
några korn stevia eller annan vald sötning
1-2 msk arom
Arraksarom (eller punsch för dig som kan ta nått sött ibland).
Vill du köra naturligt använder du med fördel Amaretto dessertarom från LCHF butiken, den påminner lite om arrak.

Gör så här:
Blanda väl alla ingredienser, smaka av och ev öka amaretton/arraken, ta i mer mjöl om det känns för löst. Rulla 4-8 bollar och rulla dem i  kakao.

Ställ dem kallt att stelna.

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Min Kitchenaid är super!

Nu går det som en dans att mala mandel till mandelmassan!

Jag föredrar att använda hel mandel och mala själv till just mandelmassa, inbillar mig att det blir mer mandelsmak då.

Tidigare fick jag veva som sablar nu behöver jag bara mata lite lätt!

Vilka grejer det finns alltså!

Jag fick ju med två olika rivsatser till Kitchenaiden.

Min bästa pryl i köket, helt klart! Jag är helt klart väldigt nöjd med den. :D

Ska nog skaffa korvgöraren, det vore kul å testa att göra korv.

Någon här som gjort det?

 

 

 

.

Bloggar etiketter: , ,

KitchenAid, min nya maskin som ska hjälpa mig i köket

Äntligen har jag fått min KITCHENAID  !

Denna långt efterlängtade maskin kommer nu framöver att få hjälpa mig mycket i köket!

Nu blir det enkelt med att vispa äggen länge och pytsa i alla andra ingredienser efterhand och slippa vara “bunden” till elvispen ;)
slippa sträcka sig samtidigt som man håller i en elvisp och vet inte hur många gånger man vält och skvätt ut för det man ska ha tag på är liiite väl långt bort…

Den tiden är nu förbi och jag gillar ju också ibland att göra dubbla satser, vilket också numera kommer går lätt som en plätt!

Inser att jag from Nu kommer spara  både tid och energi!

Även dessa tillbehör av rivtrummor gillas, nu blir det lätt att riva mandlar när det behövs till mandelmassan!
Ser ni flatblandaren med “inbyggd slickepott” som ligger på instruktionsböckerna? Den blir super till de flesta av våra smetar/degar!

Men vilken beslutsångest för vilken färg man skulle välja!!
Blev en creme, då jag är för feg (troligtvis)…

Så nu ska jag fördjupa mig i instruktionsböckerna och lära mig denna  tingest som kommer att hålla för resten av mitt liv ;)
Ser ut som Brownie (katten) också vill fördjupa sig…

Har ni dylika hjälpmedel i era kök?

 

Semlor
Semlor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 6

Ingredienser:
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 dl vispgrädde eller mjölk
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,25 dl BAKEPRO
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt

Mandelmassa
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin melis
2 msk vatten
2 - 3 dl vispgrädde till garnering
Sukrin melis för att pudra semlorna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sukrin melis fluffigt.
3. Tillsätt grädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en tjock smet. Låt smeten svälla ett tag.
5. Klicka ut smeten på pappersklädd bakplåt. Om smeten flyter ut så har den inte hunnit svälla tillräckligt.
6. Forma smeten till 6 runda bullar (fukta gärna ett finger så blir det lättare att forma smeten).
7. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
8. Blanda mandelmjöl och sukrin melis. Tillsätt vatten och rör samman till en massa.
9. När semlorna har kallnat så dela dem och gröp ur lite av inkråmet.
10. Smula sönder lite av inkråmet och rör ner i mandelmassan. Tillsätt ovispad grädde och rör samman till en lös massa.
11. Fyll semlorna med mandelmassan.
12. Vispa grädde med lite sukrin melis och garnera semlorna. Sikta sukrin melis över semlorna strax innan servering.
LCHF recept för Semlor

2,4 g kolhydrater per semla. De är sjukt goda! ( OBS! Man kan ta bara mandelmjöl om man vill, och strunta i kokosnötsmjölet).

LCHF Semlor
Portioner: 6 st

Ingredienser
4 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
Sukrin
Grädde

Gör så här
Vispa äggen fluffigt, ner med mjölen och sockra upp efter behov. Ha i kardemumma. Gör runda bollar och skjuss in i ugnen längst ner på 175 grader i ca 15 minuter.
Mandelmassan; 1 dl mandelmjöl en skvätt grädde och lite sukrin. Blanda upp till rätt konstistens.

Vispa grädden och ha ev ner lite vaniljpulver. Montera ihop semlorna, och NJUT!

Semelbakelser
Semelbakelser
Källa: Sarah
Portioner: 9

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 msk sukrin
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1,5 krm kardemumma
4 st ägg
50 gr smält smör
1 dl grädde

Mandelmassa
4 msk mandelmjöl
2 msk sukrin
1,5 msk grädde
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna, knäck i äggen, häll ner grädde och smör. Grädda i stora bullformar i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Låt de sedan svalna, undertiden gör du mandelmassan och vispar grädde. Toppa med en ordentlig klick mandelmassa och grädde på det.
Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!

Bullar x4
 Pistagebullar
 Choklad och kokosbullar
 Lakritzbullar
Blueberry cheescake bullar
Jag har testat lite fyllningar till vetebullar:)
Jag utgick från vetebullsreceptet i Sju sorters kakor.
Lite förändringar till nästa gång på någon fyllning blir det dock.

Vi börjar med Pistage:
125 gr mandelmassa riven
125 gr smör mjukt 
Röres ihop och blanda i pistageessence och lite grön färg.
Mandelflagor som dekoration.
Jag hade lite för lite av både essence och färg så det blir mer nästa gång.

Choklad och kokos blev bra som den är:

125 gr mandelmassa riven
125 gr smör mjukt
40 gr smält choklad

Kokos efter smak, jag hade kokosspån jag hittat på COOP men riven funkar också.
Rör ihop smör och mandelmassa, tillsätt smält choklad, strö sedan på kokosflagorna på fyllningen innan du rullar ihop bullarna.
Kokosflagor som dekoration.

Lakritzfyllning:
150 gr smör
1,5 dl socker
Skal från 1 citron
Lakritzpulver
Svart färg
Jag hade alldeles för lite pulver i (6 gr) och ingen svart färg, för en häftig effekt tror jag det blir roligare bullar om man tar det, mina ser för vanliga ut. Försökte lägga lakritsflakes på innan bakning men det blev inte bra;) de smälte till hårda små svarta klumpar bara så det rekomenderar jag inte. Man kan ju göra svart glasyr med lakritzsmak i om så önskas.

Sen till de bästa:)

Blueberry cheescake:
150 gr Philadelphiaost
150 gr Vaniljkräm
Skal från 1 citron
Blåbär
Blanda ihop Philadelphiaost, citronskal och vaniljkräm, strö på önskad mängd blåbär innan hoprullning.

Jag hade mycket glasyr kvar från då jag bakade Sockerrus bullar och den passar ju utmärkt till dessa bullar då det är Philadelphiaost i den.
Glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
0,5 krm salt
Väljer du att inte ha glasyr (du missar mycket om du inte har det) föreslår jag att du tillsätter 1/2 dl socker i fyllningen som annars blir lite smaklös.
Äppelpaj med mandelmassa
Äppelpaj med mandelmassa – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med mandelmassa – enklaste äppelpajreceptet med mandelmassa. Tillagning (8 portioner) Tidsåtgång ca 1 timme och 30 minuter Ingredienser, pajdeg 125 g margarin 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 ägg Ingredienser, pajfyllning: 3-5 syrliga äpplen 250 g mandelmassa 3 ägg 1 dl mjölk [...]
Drottningens äppelkaka
Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet. Gör fyllningen: Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig. Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den. Riv av det gula på citronerna och rör ner det. Rör till en jämn smet. Rör ner äggen. Sätt tillbaka kastrullen [...]