Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.

 

 

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Lunch på Borgholms kök och bar med dottern

borggrillen_borgholm_schnitzel
Idag har jag varit nere i stan ett par vändor för att lämna Joline på sin ”arbetsplats” för dagen då dom i skolan har ett projekt ”Operation dagsverke” där eleverna ska hitta en arbetsplats att vara på under en dag och som bidrar med att samla in pengar till vatten i Tanzania.

Ett par timmar senare åkte jag ner igen för att möta upp henne på lunchen. Vi åt på Borgholms kök och bar. Supergott som alltid. Mycket folk men snabbt går det och alltid trevlig personal. Dessutom fint renoverat och uppfräschat, gillade speciellt de nya limegröna färgerna och de svartvita fotografierna från borgholm på väggarna.

Till lunch tog vi schnitzel och potatis. Jolines favoriträtt som hon oftast väljer på restaurang. Denna dom gör är så grymt god!

När jag mötte upp henne hade hon även med sig en överraskning till mig. I butiken Trenda som hon ”jobbade” i hade hon köpt dessa fina sandaler till sin mamma ♥ Gullunge! 😛 Och riktigt sköna att gå i med liten klack och jätteskön sula, så i sommar kan jag och mina otursförföljda fötter få bli lite fina igen. Har lovat mig själv att nu ska inget mer ben brytas, varken händer eller fötter eller något annat heller för den delen. Det räcker med gips och klippkort på ortopeden nu. 😉 Så glad jag blev!

Önskar er alla en fin kväll! ♥

trenda_borgholm_sandaler_softcomfort

Lunch på Borgholms kök och bar med dottern

borggrillen_borgholm_schnitzel
Idag har jag varit nere i stan ett par vändor för att lämna Joline på sin ”arbetsplats” för dagen då dom i skolan har ett projekt ”Operation dagsverke” där eleverna ska hitta en arbetsplats att vara på under en dag och som bidrar med att samla in pengar till vatten i Tanzania.

Ett par timmar senare åkte jag ner igen för att möta upp henne på lunchen. Vi åt på Borgholms kök och bar. Supergott som alltid. Mycket folk men snabbt går det och alltid trevlig personal. Dessutom fint renoverat och uppfräschat, gillade speciellt de nya limegröna färgerna och de svartvita fotografierna från borgholm på väggarna.

Till lunch tog vi schnitzel och potatis. Jolines favoriträtt som hon oftast väljer på restaurang. Denna dom gör är så grymt god!

När jag mötte upp henne hade hon även med sig en överraskning till mig. I butiken Trenda som hon ”jobbade” i hade hon köpt dessa fina sandaler till sin mamma ♥ Gullunge! 😛 Och riktigt sköna att gå i med liten klack och jätteskön sula, så i sommar kan jag och mina otursförföljda fötter få bli lite fina igen. Har lovat mig själv att nu ska inget mer ben brytas, varken händer eller fötter eller något annat heller för den delen. Det räcker med gips och klippkort på ortopeden nu. 😉 Så glad jag blev!

Önskar er alla en fin kväll! ♥

trenda_borgholm_sandaler_softcomfort

Lunch på Borgholms kök och bar med dottern

borggrillen_borgholm_schnitzel
Idag har jag varit nere i stan ett par vändor för att lämna Joline på sin ”arbetsplats” för dagen då dom i skolan har ett projekt ”Operation dagsverke” där eleverna ska hitta en arbetsplats att vara på under en dag och som bidrar med att samla in pengar till vatten i Tanzania.

Ett par timmar senare åkte jag ner igen för att möta upp henne på lunchen. Vi åt på Borgholms kök och bar. Supergott som alltid. Mycket folk men snabbt går det och alltid trevlig personal. Dessutom fint renoverat och uppfräschat, gillade speciellt de nya limegröna färgerna och de svartvita fotografierna från borgholm på väggarna.

Till lunch tog vi schnitzel och potatis. Jolines favoriträtt som hon oftast väljer på restaurang. Denna dom gör är så grymt god!

När jag mötte upp henne hade hon även med sig en överraskning till mig. I butiken Trenda som hon ”jobbade” i hade hon köpt dessa fina sandaler till sin mamma ♥ Gullunge! 😛 Och riktigt sköna att gå i med liten klack och jätteskön sula, så i sommar kan jag och mina otursförföljda fötter få bli lite fina igen. Har lovat mig själv att nu ska inget mer ben brytas, varken händer eller fötter eller något annat heller för den delen. Det räcker med gips och klippkort på ortopeden nu. 😉 Så glad jag blev!

Önskar er alla en fin kväll! ♥

trenda_borgholm_sandaler_softcomfort

Syrlig smoothie med jorgubb och lime

smoothies
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet. 😛
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut! 😉

Syrlig smoothie med jorgubb och lime

smoothies
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet. 😛
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut! 😉

Thailändsk fisksoppa

Thailändsk fisksoppa

Thailändsk mat på mitt sätt

Idag får du ett av de recept som jag skapade till min researtikel i Expressens Allt om LCHF i vintras.

En riktigt smakrik fisksoppa med kokosmjölk, koriander, ingefära och chili.

Det var lite speciellt med tillkomsten av det här receptet.

Tidningen ville ha tips på mat från Turkiet, Spanien och Thailand, alla populära resmål för oss nordbor.

Birgitta Höglunds recept i Allt om LCHF

Men jag hade inga thailändska recept på bloggen med bilder som fungerar i tidningssammanhang, så jag fick ge mig ut i Alanya och leta reda på ingredienser som passade.

Så det tog mig några timmar att få ihop allt det jag behövde, men resultatet blev riktigt gott.

Jag är även nöjd med bilderna, har ju lärt mig ett och annat av min duktiga fotograf Micke, när vi jobbat med bilderna till mina kokböcker.

Här hittar du det andra receptet, min variant av Fried Rice gjord på blomkålsris.

En del matbilder blir det nog tagna även under den resa jag just nu befinner mig på, till vackra Makrigialos på Kreta.

Vill du ta del av lite bilder därifrån redan nu så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Fisksoppa med kokosmjölk

Thailändsk fisksoppa 2 port

300 g vit fiskfilé

6 små champinjoner

1 burk kokosmjölk

1 dl strimlad salladslök

1 röd chili

½ grön paprika

½ röd paprika

5 cm färsk ingefära

3 msk kokosolja

2 msk strimlad, färsk koriander

1 msk glutenfri tamarisoja

1-2 tsk glutenfri fisksås

Saft av 1 lime

ca ½ tsk salt

Dela champinjonerna och skär halvorna i tunna skivor.

Skär paprika och chili i smala strimlor, kärna ur chilin om du vill ha en mildare soppa.

Fräs svampen i kokosoljan i en gryta tillsammans med paprika, chili, salladslök och ingefära i en minut.

Häll över soja, fisksås och limesaft. Tillsätt kokosgrädden och låt koka upp.

Strimla fisken i 1 cm breda skivor och salta.  Rör försiktigt ner fisken och koriandern, ge det hela ett hastigt uppkok innan soppan serveras i skålar.

Garnera med färsk koriander och lite finstrimlad chili.

Fried Rice LowCarb

Fried Rice LowCarb


Thailändsk fisksoppa

Thailändsk fisksoppa

Thailändsk mat på mitt sätt

Idag får du ett av de recept som jag skapade till min researtikel i Expressens Allt om LCHF i vintras.

En riktigt smakrik fisksoppa med kokosmjölk, koriander, ingefära och chili.

Det var lite speciellt med tillkomsten av det här receptet.

Tidningen ville ha tips på mat från Turkiet, Spanien och Thailand, alla populära resmål för oss nordbor.

Birgitta Höglunds recept i Allt om LCHF

Men jag hade inga thailändska recept på bloggen med bilder som fungerar i tidningssammanhang, så jag fick ge mig ut i Alanya och leta reda på ingredienser som passade.

Så det tog mig några timmar att få ihop allt det jag behövde, men resultatet blev riktigt gott.

Jag är även nöjd med bilderna, har ju lärt mig ett och annat av min duktiga fotograf Micke, när vi jobbat med bilderna till mina kokböcker.

Här hittar du det andra receptet, min variant av Fried Rice gjord på blomkålsris.

En del matbilder blir det nog tagna även under den resa jag just nu befinner mig på, till vackra Makrigialos på Kreta.

Vill du ta del av lite bilder därifrån redan nu så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Fisksoppa med kokosmjölk

Thailändsk fisksoppa 2 port

300 g vit fiskfilé

6 små champinjoner

1 burk kokosmjölk

1 dl strimlad salladslök

1 röd chili

½ grön paprika

½ röd paprika

5 cm färsk ingefära

3 msk kokosolja

2 msk strimlad, färsk koriander

1 msk glutenfri tamarisoja

1-2 tsk glutenfri fisksås

Saft av 1 lime

ca ½ tsk salt

Dela champinjonerna och skär halvorna i tunna skivor.

Skär paprika och chili i smala strimlor, kärna ur chilin om du vill ha en mildare soppa.

Fräs svampen i kokosoljan i en gryta tillsammans med paprika, chili, salladslök och ingefära i en minut.

Häll över soja, fisksås och limesaft. Tillsätt kokosgrädden och låt koka upp.

Strimla fisken i 1 cm breda skivor och salta.  Rör försiktigt ner fisken och koriandern, ge det hela ett hastigt uppkok innan soppan serveras i skålar.

Garnera med färsk koriander och lite finstrimlad chili.

Fried Rice LowCarb

Fried Rice LowCarb