Varma toast med ny fyllning

toast_tostjärn_varma_fyllning_lök_majonäs_gurka
Häromkvällen gjorde vi supergoda varma toast i mackjärnet. Hade inte så mycket pålägg mer än ost i kylskåpet så jag hittade på en fyllning med bland annat lök, inlagd gurka, jalapeno, chilisås och majonäs. Jädrans så gott det blev och till och med vegetariskt! 😉 En god cheddar/hamburgerost ska det naturligtvis också vara så fyllningen blir så där krämigt god och kladdig!
Såhär gjorde jag;

 

Räcker till 8 toast
Det här behöver du : 
4 msk majonäs
1 finhackad gul lök
2 msk finhackad inlagd gurka
1 msk finhackad jalapeno
1 msk söt senap
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka lök, gurka och jalapeno. Blanda ihop med övriga ingredienser, smaka av. Lägg på som fyllning på toasten tillsammans med två skivor cheddarost. Grädda i mackjärnet.

 

fyllning_toast_varma_smörgåsar
Fyllningen är godare än den ser ut. Faktiskt! 😛

 

varma_toast_fyllning_ostfyllning_lök_majonäs
Toasten är klara!

 

tallrikar_muggar_burger_hot_dogs_retor
Hittade en cool retro-servis i plast på Bödasågens Allhandel för ett par veckor sen. Älskar såna här fynd och det blir genast lite roligare att servera mat american-style! :-)

 

Helgrillad fläskytterfilé med kall chili och mango chutneysås

grillad_ytterfile
Tycker ni sommaren har gått fort? Här har den bara susat förbi i rasande fart och kanske inte så mycket sommarvärme förrän nu i augusti men mysiga grillkvällar har det varit gott om ändå!
Igårkväll till fredagsmyset helgrillade vi en fin bit fläskytterfilé från rapsgris, gillar dom skarpt! Marinaden är en glaze, smaksatt med chili, vitlök och honung bland annat som är galet god. Till köttet gjorde jag en kall creme fraichesås som jag smaksatte med mango chutney och D´Elidas chilisås. Grillad majs och bakpotatis (till mig), Nicke och Joline ville har crisscuts. 😉 Oj, va gott allt blev!

 

Glazen i sig är en riktig höjdare till grillat kött. Den kan kokas i förväg och förvaras i kylen. Använd den som marinad och som glaze att pensla köttet med.

 

Räcker till två stora fläskytterfiléer 
Glazen som ska kokas :

3 dl ketchup
2 dl vatten
1 dl sweet chilisås
5 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
2 msk oxfond
2 msk honung
1 msk balsamicovinäger
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk mushroom soya
2 tsk malen ungersk paprika
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull. Koka upp och sänk värmen, låt den stå och småkoka ca 15 min. Låt svalna. Glazen kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Använd som marinad och pensling av grillat kött. SUPERGOD! 😛

 

Kall creme fraichesås med chili och mango chutney : 
1 burk creme fraiche (2 dl)
4 msk mango chutney
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Bara rör ihop och smaka av.

 

grillat_fredagsmys_fläskytterfile_grillsås_sås_kall
Ytterfilén är bara putsad och sen penslad med glazen före den åkte på grillen.

 

helgrillad_ytterfile_fläskytterfile_glaze_marinad

 

 

kall_sås_grillat_mangochutney_chili_creme_fraiche
Prova gärna såsen till grillat kött, den blev galet god med både sötma och hetta till köttet och variation från den klassiska bearnaisesåsen är alltid gott!
dobermann_kean_öland_öjkroken_sommar
Kean måste alltid vara med och övervaka förstås. Fast på behörigt avstånd från köttet… Haha! 😛

 

nicke_grillar
Grillmästarn him self.

 

fläskytterfile_helgrillad_grillad
Glazen penslas under tiden köttet ligger ovanför kolen för att få fin grillyta, sen på indirekt värme under lock ca 15 min.

 

joll_kean_600
Kean & Joline.

 

helgrillad_fläskytterfile
Det färdiga köttet har vilat och här skurits upp. Supersaftigt och mört blev det.

 

grillat_ytterfile_mangochutneysås_helgrillad
Och middagen är serverad! Hoppas ni alla har en fin helg. Snart får ni ett gott tips på dessert också. 😉

 

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Färgglada Brownies

 
 
Totalt Tid: 35 minuter
 
Ingredienser:

För brownies1
75 gr smör, smält
 
2 stora ägg
2,4 dl
 strösocker
1,6 dl
 ljus farinsocker, packad
 
2 msk kaffe eller vatten
 
2 tsk vaniljextrakt
1,8 dl kakao
 
1 tsk snabbkaffe
 
1,8 dl mjölFör Ganache
3,5 dl choklad chips
 
1,2 dl grädde
2,4 dl mini nonstop eller M&M
Beskrivning:1.Värm ugnen till 175°c
.Fodra en rektangel bakform med bakplåtspapper ställ åt sidan.2.I en mikrovågsugnssäker skål, smält smör.3.Tillsätt ägg, socker, kaffe, vanilj, och vispa för att kombinera.4.Tillsätt kakaopulver, snabbkaffe, och vispa tills fri från klumpar och är smidig. Det kan ta några minuter.5.Tillsätt mjölet och rör om tills det bara är kombinerat, överarbeta inte.
6.Häll smeten i formen och jämna till.
Grädda i 25 till 29 minuter, eller tills toppen har just satt sig och en tandpetare införd i mitten kommer ut ren.
Låt brownies svalna helt i pannan.
Medan brownies svalnar, gör ganachen.7. Värm grädden och häll ner chokladen, låt stå några minuter och rör sedan slätt..8. Häll ganachen över den svalnade kakan. .
Bred ut över hela kakan.9.Strö på nonstop, täck med plast och låt stå i kylen i minst 2 timmar.
  Brownies håller 1 vecka vid rumstemperatur, under 2 veckor i kylskåpet, och upp till 6 månader i frysen.


Färgglada Brownies

 
 
Totalt Tid: 35 minuter
 
Ingredienser:

För brownies1
75 gr smör, smält
 
2 stora ägg
2,4 dl
 strösocker
1,6 dl
 ljus farinsocker, packad
 
2 msk kaffe eller vatten
 
2 tsk vaniljextrakt
1,8 dl kakao
 
1 tsk snabbkaffe
 
1,8 dl mjölFör Ganache
3,5 dl choklad chips
 
1,2 dl grädde
2,4 dl mini nonstop eller M&M
Beskrivning:1.Värm ugnen till 175°c
.Fodra en rektangel bakform med bakplåtspapper ställ åt sidan.2.I en mikrovågsugnssäker skål, smält smör.3.Tillsätt ägg, socker, kaffe, vanilj, och vispa för att kombinera.4.Tillsätt kakaopulver, snabbkaffe, och vispa tills fri från klumpar och är smidig. Det kan ta några minuter.5.Tillsätt mjölet och rör om tills det bara är kombinerat, överarbeta inte.
6.Häll smeten i formen och jämna till.
Grädda i 25 till 29 minuter, eller tills toppen har just satt sig och en tandpetare införd i mitten kommer ut ren.
Låt brownies svalna helt i pannan.
Medan brownies svalnar, gör ganachen.7. Värm grädden och häll ner chokladen, låt stå några minuter och rör sedan slätt..8. Häll ganachen över den svalnade kakan. .
Bred ut över hela kakan.9.Strö på nonstop, täck med plast och låt stå i kylen i minst 2 timmar.
  Brownies håller 1 vecka vid rumstemperatur, under 2 veckor i kylskåpet, och upp till 6 månader i frysen.


Färgglada Brownies

 
 
Totalt Tid: 35 minuter
 
Ingredienser:

För brownies1
75 gr smör, smält
 
2 stora ägg
2,4 dl
 strösocker
1,6 dl
 ljus farinsocker, packad
 
2 msk kaffe eller vatten
 
2 tsk vaniljextrakt
1,8 dl kakao
 
1 tsk snabbkaffe
 
1,8 dl mjölFör Ganache
3,5 dl choklad chips
 
1,2 dl grädde
2,4 dl mini nonstop eller M&M
Beskrivning:1.Värm ugnen till 175°c
.Fodra en rektangel bakform med bakplåtspapper ställ åt sidan.2.I en mikrovågsugnssäker skål, smält smör.3.Tillsätt ägg, socker, kaffe, vanilj, och vispa för att kombinera.4.Tillsätt kakaopulver, snabbkaffe, och vispa tills fri från klumpar och är smidig. Det kan ta några minuter.5.Tillsätt mjölet och rör om tills det bara är kombinerat, överarbeta inte.
6.Häll smeten i formen och jämna till.
Grädda i 25 till 29 minuter, eller tills toppen har just satt sig och en tandpetare införd i mitten kommer ut ren.
Låt brownies svalna helt i pannan.
Medan brownies svalnar, gör ganachen.7. Värm grädden och häll ner chokladen, låt stå några minuter och rör sedan slätt..8. Häll ganachen över den svalnade kakan. .
Bred ut över hela kakan.9.Strö på nonstop, täck med plast och låt stå i kylen i minst 2 timmar.
  Brownies håller 1 vecka vid rumstemperatur, under 2 veckor i kylskåpet, och upp till 6 månader i frysen.


Lättlagat middagstips med majs, korv och bacon

middagstips_prinskorv_majskolvar_tomat_bacon
Ibland i köket får man lära sig att trolla med det som finns. Dels för att slippa slänga mat och framförallt för att spara pengar och ge fantasiförrådet en utmaning! 😉 Jag gjorde det väldigt enkelt igårkväll och slängde ner lite i en form av vad kylen hade att erbjuda.

Tomater som sjöng på sista versen, en förpackning majskolvar, lite prinskorv och ett paket bacon. Ner med allt i en form. Salt o peppar och in i ugnen på 200 grader ca 20 min. Till de rostade jag ett par brödskivor med vitlökssmör och riven ost. Vitlöksmöret är himla gott till majskolvarna också och vips så hade vi en väldigt enkelt men supergod middag på bordet! 😛

lättlagat_middagstips_korv_bacon
Man tager vad man haver! Nu börjar kylskåpet eka väldigt tomt så imorgon blir det mathandling. 😉

Lättlagat middagstips med majs, korv och bacon

middagstips_prinskorv_majskolvar_tomat_bacon
Ibland i köket får man lära sig att trolla med det som finns. Dels för att slippa slänga mat och framförallt för att spara pengar och ge fantasiförrådet en utmaning! 😉 Jag gjorde det väldigt enkelt igårkväll och slängde ner lite i en form av vad kylen hade att erbjuda.

Tomater som sjöng på sista versen, en förpackning majskolvar, lite prinskorv och ett paket bacon. Ner med allt i en form. Salt o peppar och in i ugnen på 200 grader ca 20 min. Till de rostade jag ett par brödskivor med vitlökssmör och riven ost. Vitlöksmöret är himla gott till majskolvarna också och vips så hade vi en väldigt enkelt men supergod middag på bordet! 😛

lättlagat_middagstips_korv_bacon
Man tager vad man haver! Nu börjar kylskåpet eka väldigt tomt så imorgon blir det mathandling. 😉

Fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och kall bearnaisesås

fläskfile_ugnsrostade_rotfrukter_bearnaisesås
Bland de enklaste och godaste man kan göra är att slänga ner ett gäng rotfrukter i en form, ringla över olivolja och pressa över vitlök. Lite goda örter, salt och peppar och sen skjuts in i ugnen. Vill man göra det ännu enklare för sig så slänger man i ett par kycklinglår i formen (eller annat kött) så lagar sig allt i ett. Gudagott och kanske ett tips till lill-lördags kvällsmiddag! 😉

Just ugnsrostade rotfrukter är så tacksamt att laga. Gott och passar till de mesta och man tar de som finns hemma i kylskåpet. Här blev det en blandning av potatis, rödbetor, morot och palsternacka. Jag pressade över ett par vitlöksklyftor och ringlade över olivolja. Torkad timjan, flingsalt och peppar. Ljuvlig doft sprider sig i hela huset när det fått lite fart i ugnen. Jag brukar lägga över aluminiumfolie ca 30 min och sista halvtimmen utan då blir dom härligt krispiga. Till detta stekte jag fläskfilé och serverade med en kall hemmagjord bearnaisesås. 😛

Kall bearnaisesås :
1 finhackad schalottenlök
2 dl  creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finhackad persilja
4 tsk torkad dragon
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 krm vitpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

ugnsrostade_rotfrukter_fläskfileCa 1 timme i ugnen på 200 grader. Första halvtimmen med folie och sista utan. Vänd runt en gång. Smaklig måltid!