Jordnötssmör á 1 burk

Detta är ett jätteenkelt nötsmör att göra, och dessutom bra mycket godare och billigare än det färdigköpta jordnötssmöret. Rekommenderas starkt!

Så här gör man:
Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och sötströ(efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör och kokosolja efter önskad smak och konsistens (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!

Recept av: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se.

Kokosolja har solfaktor 15

Img-HK00B-AP-500_1-largeDet förekommer då och då debatt om de kemiska solskyddsmedlens farlighet och bidrag till den explosionsaktiga ökningen av hudcancer och här på My NewsDesk kommer företaget Alpha Plus AB  ut med en väldigt bra inlägg i denna debatt.
De skriver:

”Nu är solkrämsdebatten igång inför sommaren! Samtidigt som vi matas med reklam för olika solkrämer visar allt fler studier att produkter med onaturliga ingredienser, inte alltid är det bästa. Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det tar mindre än 30 sekunder innan det du smörjer på huden börjar absorberas. Upp till 60  % av vad som smörjs på huden tas upp av kroppen, hamnar i blodet för att sedan transporteras runt i kroppen.

Hudcancern ökar i Sverige, till stor del på grund av växande näringsbrister. Rätt näring skyddar mot solens strålar och näringsämnen som betakaroten, lykopen och höga doser med D-vitamin och E-vitamin ger bra skydd. Vill man ha något att smörja på huden fungerar kokosolja alldeles ypperligt!”

Återigen får vi här veta att det är väldigt viktigt med D vitamin och jag brukar ju skriva mkt om detta vitamin bara att söka bloggen för den som är intresserad. Det finns en hel artikelserie av Elisabeth Puur här på bloggen om D vitaminet LÄS DEM!

My News Desk fortsätter sin artikel med:

”D-vitaminomvandling vid solexponering 
Solen är en naturlig D-vitaminkälla. Vi behöver dock vistas i solen utan solkräm för att solens strålar ska kunna omvandlas till D-vitamin i huden. D-vitaminet ger ett naturligt skydd mot solskador. Genom att ha gott om kläder, undvika att bränna sig och äta tillskott av D-vitamin hela året runt, minskar vi riskerna markant. Det är extra viktigt att låta huden vänja sig vid solen, eftersom en sund solbränna ger lägre risker för cancer jämfört med hud som bränns i solen.

Skydda huden med betakaroten, D3-vitamin, granatin och lykopen
Rätt näringstillgång i kroppen ger ett naturligt skydd! En kombination av multivitamin med minst 2500 IE D3-vitamin och höga doser betakaroten skyddar merparten av befolkningen. Ett annat alternativ är lykopen eller granatin (granatäpple) tillsammans med 2500 IE vitamin D3 och Karoten. Flertalet studier visar att både lykopen och granatäpple skyddar mot solen.”

Kokosolja som hudkräm!  
Byt ut solkrämerna mot kokosolja som innehåller det naturliga ämnet tiosol, som naturligt har solskyddsfaktor 15. Kokosolja skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden. Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer. Tiosol skyddar mot både UVA och UVB-strålar.”

Vill du läsa om deras olja? Alpha Plus kokosolja
Vill du köpa den? Alpha Plus kokosolja

Vill du köpa ett bra D vitamin tillskott att äta året runt? Holistic 5000IE

 

Bloggar etiketter: ,

Rabarberkräm
Källa: AnetteF
Portioner: 1

Ingredienser:
3-4 späda rabarberstjälkar
1-2 msk stevia strö
2 tsk kokosolja med neutral smak
lite vatten

Vispgrädde (ovispad)
Gör så här:
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka på svag värme tills rabarbern smält.

Servera med vispgrädde.
Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

Bloggar etiketter:

Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Kokosfisk med blomkålsmos

Ibland kan det vara gott med lite panerad fisk. Toppen att det finns alternativ till den klassiska brödpaneringen. Kokosmjölk och kokosflingor för fisken knaprig och god.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tina fisken om den är fryst.
2. Häll kokosmjölen i en skål och blanda med salt och peppar. Vispa upp äggen i en skål och kokosflingorna i en annan.
3. Vänd fiskbitarna i mjölet, sedan i ägget och avsluta med att vända dom i kokosflingorna.
4. Stek i kokosolja eller smör, strax över medelvärme.
5. Koka blomkålshuvudet delat i mindre bitar. Häll av vattnet och mixa med de soltorkade tomaterna och crème fraichen.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med en sallad och svarta oliver.

LCHF recept för Pizzaomelett


Har du 10 minuter över och sugen på en pizza – men vill inte äta all den där degen? Spana då in vårat snabba recept på Pizzaomelett!

LCHF Pizzaomelett
Från: Charlotte Helgesson på www.motbattreliv.se
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
2-3 ölkorvar (valde chili- och ostsmak)
6 st champinjoner
1 bunt grönsparris
5 ägg
2 dl vispgrädde
250g mozzarella
Salt
Pizzakrydda
Kokosolja för att steka i

Så här gör man:
1. Sker ner ölkorven i mindre bitar och hackar ner champinjonerna och sparrisen.
2. Ner med en klick kokosolja i en stekpanna och stek korven, sparrisen och champinjonerna, så att de får lite färg.
3. Vispa ägg och grädde. Tillsätt salt och pizzakrydda efter smak.
4. Häll ner smeten över det andra i stekpannan.
5. Får kanske skruva ner värmen något.
6. När omeletten börjar bli lite fast, så skär mozzarella och lägg ovan på omeletten. Låt den för smälta något innan den serveras. Klart!

Servera med grönsallad eller en vitkålssallad.

Holistics kokosolja till extrapris!

Nu kan man köpa Holsitics kokosolja för endast 149- (ordpris 169-) om man anger rabattkoden Kokosolja i rabattkodfältet.
Koden endast giltig till 31/8-12.

Holistics kokosolja är kallpressad, oraffinerad och tas från unga kokosnötter då de har högst näringsvärde.
Används till matlagning, stekning och bakning, men är även bra vid hudproblem som torr hy och utslag.

Vill du delta i en tävling för att vinna deltagande i Holistic föreläsning så gå in här på Facebook

Varför inte passa på att då också köpa lite kokosnötsmjöl när du ändå är igång!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.