Gomorron sol!

20130511-094113.jpg
Nu laddar vi morgonen med supersmarriga smoothies för att sen styra kosan mot norra Öland. En liten roadtrip till Böda Sand för att kika på european car meet.
Det ser ut som om vi kommer få strålande väder dessutom! :-P

4 port
Det här behöver du :
2 bananer
2 äpplen
½ l jordgubbar
3 dl yoghurt
1 msk honung

GÖR SÅHÄR :
Mixa allt i en blender, söta med honung.

Har ni prövat LCHF-vinet ”Local Rosé”?

Local Rosé är en nyhet på Systembolaget som står ut i mängden från vårens andra rosévinslanseringar. Förutom att vara ett gott, franskt rosévin har det 29% mindre kalorier jämfört med liknande produkter. Det har lite lägre alkoholhalt och innehåller endast 0,1gram kolhydrater per 100ml.

Karaktäristik: En mycket frisk och fruktig rosé med toner av jordgubbar, örter, och citrus.

Lagringspotential: Vinet är gjort för att drickas ungt.

Serveringsförslag: Servera Local Rosé riktigt välkylt tillsammans med lättare rättare eller på egen hand.

Läs mer på Resume om LCHF-vinet.

Är det något som har hunnit testa vinet? Kommentera nedan!

Strawberry Cream Cheese Coffee cake
Kaksmet och smultopping:
4,7 dl vetemjöl
1,8 dl socker
115 gr kallt smör i bitar
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1,8 dl grekisk yoghurt
1 stort ägg
1 tsk vanlijextrakt
 
Cream Cheese fyllning:
225 gr cream cheese
0,6 dl socker
1 stort ägg
 
Jordgubbsfyllning:
300 gr jordgubbar delade i mindre bitar
3 msk socker
3 tsk vatten
1,5 tsk maizena
 
Ugn: 175°c
 
Fodra en 20 cm form (avtagbar kant) med bakplåtspapper.
Koka jordgubbsylten
Blanda maizena och vatten i glas. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull, Koka på svag värme ca 5 minuter, tillsätt maizenavattnet och rör tills väl blandat. Koka ca 1 minut tills sylten tjocknat.
Ta bort från värmen och låt svalna.
Förbered creme cheese fyllningen:
Vispa creme cheesen i en halv minut, tillsätt ägget och sockret och vispa tills väl blandat.
Sätt åt sidan.
Förbered kaksmeten:
Blanda mjöl och socker i en skål, skär ner det kalla smöret i blandningen och knip ihop till en pajdegliknande massa, går säkert bra i en matberedare också.Ta bort ca 1,5 dl och ställ undan. I den större mängden smör/mjölblandning blandar du i bakpulver och bikarbonat.
I en annan skål blanda yoghurt, ägg och vaniljextrakt väl. Blanda ner den större mängden smör/mjölblandning och och blanda väl, smeten är tjock och det är helt rätt.
Klicka ut smeten i formen och gör så att det blir som en grop i den, med ca 1,5 cm hög kant, ca 0.5 cm bred.
Häll cream cheese fyllningen i detta hål, men håll dig innanför kanten. Fördela jämnt, fördela sen jordgubbslylten ovanpå cream cheesetäcket. Ta sedan resten av smör/mjölblandningen och strö ovanpå.
Baka ca 45-50 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna minst 20 minuter i formen innan du flyttar kakan.
 
Orginalreceptet hittar du här:
 
LCHF recept för Turkisk yoghurt med bär och mandelströssel

Få en C-vitaminkick på morgonen med jordgubbar och physalis!

Gör så här
1. Häll upp yoghurten i en skål.
2. Skär jordgubbarna och physalisfrukten i mindre bitar och strö över yoghurten.
3. Toppa med rostad mandel och björnbär.

En bra start på en bra dag!

LCHF jordgubbssorbet!
LCHF jordgubbssorbet!
Källa: Evelinas värld
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Jordgubbssmet
0,5 liter jordgubbar
2,5 dl vatten
2-3 msk sukrinmelis

Äggsmet
3 äggvitor
3 msk sukrinmelis

Gör så här:
Mixa jordgubbarna ihop med vatten och sukrin
Häll smeten i en form och stoppa in i fysen ca 1 timme.

Vispa äggvitorna ihop med sukrin till ett hårt skum.
Blanda skummet med jordgubbssmeten
Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar.
Rör några gånger under tiden så att sorbeten får en jämn och smidig konsistens.

Smeten räcker till 4-6 personer beroende på hur stora man gör!

LCHF vänlig jordgubbssorbet, hur gott som helst!
Perfekta efterrätten, eller bara som något gott att äta på när suget faller på.

Finns massor med LCHF recept på minn blogg:
http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Jordgubbsfrosting
Jordgubbsfrosting
Källa: Chewpakka
Portioner: 2

Ingredienser:
50 g cream cheese (typ Philadelphia)
2 msk sötningsmedel
1 krm vaniljpulver
1 dl jordgubbssås
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa jordgubbarna med stavmixer till en sås. Vispa ihop cream cheese, sötning, vaniljpulver och jordgubbssåsen till en smet. Tillsätt grädden (ovispad) och vispa fluffigt och inte för hårt. Servera med krossad choklad eller några bär.
Lakritspannacotta med jordgubbsgelé

pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Vi gjorde små pannacotta till nyåret som vi smaksatte med lakritsklubbor, det blev en riktig höjdare och tillsammans med söt jordgubbsgelé och färska jordgubbar blev det fina smakbrytningar. Lakrits och hallon är ju en slående kombination, men faktiskt också lakrits och jordgubbar! :-P

4 små portioner
Det här behöver du : 
2 dl grädde
½ dl gelésocker
4 finkrossade lakritsklubbor

GÖR SÅHÄR : 
Blanda grädden, gelésocker och finkrossat pulver från 4 lakritsklubbor i en kastrull. Koka upp och sänk värmen helt. Låt koka bara ½ min, häll sedan upp i små portionsglas.

Ljumma jordgubbssylt i micron, sila den genom durkslag så du bara får gelén kvar. När pannacottorna svalnat häller du på gelén. Låt stå kall minst ett par timmar före servering. Dekorera med jordgubbar.

lakritsklubbor_pannacotta_recept
Krossa 4 lakritsklubben genom att banka sänder dom i en plastpåse med en kökshandduk runtom.

pannacotta_recept
Pannacotta med gelésocker går jättesnabbt att göra, behöver endast koka ½ min.

pannacotta_lakrits
Häll sedan upp den i 4 portionsglas. Låt svalan innan du tillsätter jordgubbsgelén på toppen.

The post Lakritspannacotta med jordgubbsgelé appeared first on Kryddburken.se.

Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.

Farsdagstårta

Maken übertrött på mina bakexperiment fick helt bestämma vad han ville ha för tårta idag:)
Det blev: sockerkaksbotten, jordgubbssylt, gräddkräm (vaniljkräm/grädde) jordgubbar och maripan.
Han blev nöjd denna gång :)
Frukost & jobbmöte

Idag har vi haft en litet frukost/jobbmöte här hemma, mamma och jag. Alltid mysigt då man kan sitta läääänge och äta frukost samtidigt som man har möte. ;-) Eftersom hon aldrig kommer i tid så hade jag god tid på mig att piffa till lite extra med bärsmoothies, goda smörgåsar och dom två sista av våra egna jordgubbar, nu kommer det nog inte fler i år!

Jag hittade en spännande mix av frysta bär på Hemköp som hette ”Supermix” (Garant) med hallon, blåbär, goijbär och havtorn. Riktigt god mix med lite höst-feeling av havtornen. Den rekommenderar jag skarpt till smoothies. Jag mixar bara de frysta bären med A-fil, en skvätt mjölk och flytande honung, blir kanongott! Prova.