ICA sylt i smakerna hallon – jordgubb – lingon sötad med stevia

Det finns nu sylt sötad med stevia, ICA introducerar dessa sylter och de bör finnas på marknaden.

Någon som redan testat? Är de goda eller finns det en bismak?

ica-sylt-utan-socker_5185af92ddf2b30d944ed6ac

 

Bloggar etiketter:

Harlekin tårta/Bisquit Joconde style






 
 
 
Mönstret på tårtan heter Pate Decor och detta recept använde jag:
 
1 Äggvita 35 gr
20 gr kakao (om du vill ha brun, skall du färga med livsmedelsfärg byter du kakaon mot ytterligare mjöl)
20 gr mjöl
30 gr socker
30 gr smör rumstempererat
 
Rör ihop och färga evt med valfri livsmedelsfärg, jag använde Progel som var riktigt smidiga att använda.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Själva botten är en Bisquit Joconde:
1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes


162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng


En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.
 
Min tårta är fylld men hallonmousse, ett lager Bisqcuit joconde, blåbärsgele och blåbärmousse. Jag ville inte ha en platt och slät tårta utan gjorde en virvel precis som Magnolia Bakery har på sina berömda cupcakes.
 
Fler inspirerande sidor finns här:
 
Muurikka-pannkakor med hallon och blåbär!

pannkakor_recept_muurikka_steka
Ska man lyxa till helgen och solen dessutom skinker från klarblå himmel då ska muurikkan fram, så är det bara! I söndags stekte jag pannkakor på löpande band och barnen åt så det rök ur öronen och jag stekte så de rök! :-P

Det finns faktiskt inte några pannkakor i världen som är godare än de man gräddar på muurikkan. Jag brukar dessutom lyxa till det med lite vaniljsocker i pannkakssmeten och då doftar det nybakade vaniljbullar när man står ute och steker och det blir verkligen extra gott. Ingen middag i sig men en ack så god efterrätt ute i det fria!

Servera med sylt, hallon, blåbär, glass, socker, grädde, sirap, smör… Precis just din favorit gäller här! ;-)

8- 10 pannkakor (dubbla gärna receptet)
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!

muurikka_recept_mat_pannkakor
Solig helg med pannkakor och bär…

pannkakor_muurikka_stekhäll
Doften av nygräddade pannkakor och vanilj som flyger i vinden! Kom och ät!! ;-)

pannkakor_muurikka_muurikka_sommarkök
Pannkaka nummer 2 blir den första på fatet. Nummer ett får alltid fåglarna!

muurikka_pannkakor
Lider man inte av bacillskräck så är det himla smidigt med ett jättestort fat och varsin gaffel, ös över en massa bär o sylt och pudra över florsocker, sen är det bara att hugga in! Är man utomhus ska det vara gott & enkelt! :-P

Creamcheese raspberry swirls-My way

Vetedeg på 5 dl vätska, jag använder som vanligt Sju sorters kakor recept.
 
Fyllning:
150 gr Philadelphiaost
150 gr Vaniljkräm
 1 tsk vaniljpulver
300 gr frysta hallon
 
Cream cheese glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g Cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
Rör ihop.
 
Blanda ihop Philadelphiaost, vaniljpulver och vaniljkräm.
Kavla ut vetedegen, smörj på fyllningen och strö på hallon. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i en rund form eller i pappersformar. Låt jäsa ca 30 minuter. Baka i 220 °c till gyllenbrun. Låt svalna, spritsa sen på glasyren.
 
Jag gjorde 2 runda formar och 7 bullar i papperformar.
 

Mascarponeglass
Mascarponeglass
Källa:
Portioner: 6

Ingredienser:
500 gram mascarpone.
5 äggulor.
stevia efter behag (höfta till).
vaniljpulver
kanel efter behag (höfta till).
rivet skal av 1 apelsin.
3 dl vispgrädde.
Gör så här:
Blanda mascarponeosten, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden.
Rör ner äggulorna, en i taget, i ostmassan och blanda samtidigt med grädden.
Kör i en glassmaskin tills glassen är fast.

Då glassen smälter snabbt så ska den serveras direkt från frysen. Vid serveringen kan man lägga lite färska hallon (eller andra bär) på den om man vill.
En helg hos goda vänner!

soul_sister
Helgen i Bråtås hos fina vännerna Lundin var en fantastisk helg. Jag ska försöka sammanfatta det hela med ett bildregn och ni kommer förstå vilken ”soul sister” jag har i Pernilla! :-P

Bästa, finaste, raraste man kan tänka, en pysseltokig, smågalen, sprallig och glad ”bakerella” skulle man kunna sammanfatta henne. Hon är underbar…

Vi bjöds på så otroligt mycket gott! Galet mycket mat med värsta lyxfrukostarna med nybakade scones, ostar, hemkokta marmelader, frukt och grönt, maffiga kanelbullar, älgfilé, en sagolik butternutcreme, kantarellsås, chokladfondant och ja gud vet allt! Hon är en fena i köket, men det visste jag ju sen innan! ;-)

Nu ska ni få se hur vi hade det. Bilder på hus, stugan vi sov i, omgivning, troféer och jaktmarker. Ja, för det är en storjägare till husbonde i den familjen, eller ska jag säga tre kanske då bägge pojkarna har samma intresse! :-P Sen får ni försöka låta bli att dregla över alla matbilder från Pernillas kulinariska verk!

bråtås_lundin
Här bor familjen Lundin, högt ovan på en vacker slänt…

mårdaklev
Med underbar utsikt över skog och mark.

pernilla_lundin
Finaste ”Pilla”! :-P

bråtås_räv
På garageväggen möts man av denna syn när man kommer upp för gårdsplanen.

present
Pernilla överraskade… Att få ihop något sånt här pillrigt och få det så vackert med känsla är det bara Pernilla som kan! Hjärtan på tråd… Dom betyder väldigt mycket för mig…

scrapbooking_pernilla_lundin
Ja, ni förstår vilka gener hon besitter nu! Att hon är en vansinnigt duktig scrappare det tror jag ni håller med om. Vill ni se mer av hennes kreationer så kan ni följa henne på bloggen ”Pysseldags HÄR”.

kycklingpaj_sallad_chevre
Inte lång stund efter vår ankomst doftade det gott i hela huset av dessa nygräddade kycklingpajer!

avocadosallad
Avocadosallad med chevreost. Gott, gott!

mårdaklev_bråtås
Lilla stugan vi sov  i som var mysigt renoverad och inredd, riktig ”fäbo-jänta-känsla” här! ;-)

bråtås_stugan_
Stugan hade många spännande inredningsdetaljer!

bråtås_stugan
Hehe…

lyx_frukost
En överdådig lyxfrukost hade Pernilla dukat upp på lördag morgon. Engelska nygräddade scones med råsocker och den hemkokta tomatmarmeladen med saffran och vanilj blev jag inte lite förälskad i! Fick dessutom med mig två burkar hem. Jag ska visa mer av den senare med recept.

bullar_stora_fina
Kanelbullar EXTRA stora! :-P

dackie
På gården finns tre hundar också: Dackie & Rossie samt en liten Bettan som var så full i bus o spring att hon inte ens fastnade i min kamera! Här har vi Dackie som fick till en riktigt grym posé, men är man alltid glad så måste man ju visa sina fina tänder ju! :-P

drever
Lilla söta Rossie!

hundarna
Vi hade ju Dalton med oss och det tyckte allihop var väldigt spännande. Inte minst Bettan… :-P

trattkantarellsås
Lördagkvällens middag satt vi länge och njöt av. Älgfilé med bland annat denna vansinnigt goda kantarellsås som kokades ihop!

älgfile
Mmmm… Älgkött som är sååå gott! Och så mört och fint tillagat.

pumpa_butternut_creme
Den omtalade butternutcremen, ett väldigt passande tillbehör till just vilt tycker jag.

varmrätt_älgfile
Det goda älgköttet här serverat med stora klyftor potatis och sötpotatis. Butternutcremen, kantarellsås, inlagd gurka och grön tomatchutney.

älgfile_trattkantarellsås_pumpacreme_klyftpotatis
Trots en rejält stadig frukost samt att vi blev bjuda på thaimat efter Gekås-shopping så blev det både en och två portioner av denna slående varmrätt. Oj, ojoj så gott!!

fondant_chokladfondant
Pernilla hade givetvis förberett dessert även till lördagkvällen! ;-)

bakerella
En riktig bakerellas hemliga kökslåda… :-P
(Jag var tvungen Pernilla) 

chokladfondant_hallon
Chokladfondant, hallon och lättvispad grädde! JA – vi rullade hem till Öland…

trådbollar_cylinder_vas
Just de, jag lovade ju visa mitt andra projekt med trådbollarna och såhär blev resultatet av enbart svart tråd, en ljusslinga och pärlhönsfjädrar. Kunde ju inte visa det innan eftersom Pernilla skulle få den. Alla bollar, slinga och fjädrar fyllde jag en stor glascylinder med.

trådbollar
Pernillas eget foto när den är på plats!

pernilla_lundin_scrappare
Pyssel-Pernillas vackra ting finns nu lite överallt här hemma i Öj. Hoppas ni har fått inspiration av all god mat, bilder på allt pyssel och glöm inte att spana in mer av Pernilla HÄR!

Gräddtårta med blåbär till min stora älskling!

gräddtårta_blåbär
Igår eftermiddag gjorde jag också denna tårta till min stora älskling – kära make! Han fyllde år i fredags men hade ju tagit ledigt då vi skulle resa bort. I vanliga fall brukar jag baka en tårta som han tar med sig till jobbet och bjuder på, men nu var han ju inte där och tiden igår eftermiddag var både knapp och vi var lite småtrötta efter resan men jag lyckades ändå knåpa ihop denna tårta i alla fall!

Helt enligt makens önskemål med BLÅBÄR som är favoriten. En VANLIG tårta med blåbär och grädde, så de fick de bli! :-P

blåbärs_gräddtårta
Fem lager. En hög tårta så det räcker till alla flyttgubbar! Vaniljkräm varvat med blåbärssylt, aronia och hallon. Massa stora blåbär på toppen, grädde och pudrad kakao! ;-)  

Blåbärs och hallon kross och mjukglass
Blåbärs och hallon kross och mjukglass
Källa: Ella skepp
Portioner: 2

Ingredienser:
Frysta blåbär
Frysta hallon
5 dl grädde


Gör så här:
Tina blåbären och hallonen i mikro.
Krossa sedan både blåbären och hallonen i en sil med en skål under, försök få bort all vätska.

Lägg blåbären och hallon smeten i en skål och ställ i kylskåpet i 30 minuter sen är det bara att äta.
Gott till pannkakor.

Saften som blir kvar lägg det i en lite större bunke och häll i grädden vispa kraftigt.
Lägg det sedan i portionsglas och ställ i frysen i en halvtimme.
Mjukglassen är klar.
Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?!

fettisdag_semlor_pannkakor_pannkakssemlor

I år infaller både fettisdagen och pannkakans dag just idag den 12 februari! Så vad blir det då om inte en pannakaks-semla? Så måste de ju bli liksom… :-P

Jag gjorde en pytteliten pannkakssmet på mjöl, mjölk, en gnutta bakpulver, lite vaniljsocker och ett ägg, gräddade i stekpanna på låg värme, en tjock, fluffig pannkaka som jag lät svalna, fyllde med hallon/vispad grädde. Rullade ihop, skar i ca 2 cm tjocka ”rulltårtsbitar”, spritade grädde, satte på ett lock av semlebulle och pudrade över florsocker! Faktiskt väldigt gott och det höll resten av ingredienserna,… jag menar familjen  med om också! ;-)

5 st små pannkaks-semlor
Det här behöver du :
1 tjock, fluffigt gräddad pannkaka
Hallon + vispad grädde
Vispad grädde till att spritsa med
Lock av vetebulle
Florsocker att pudra över

pannkaka_semla_pannkakssemla
Pannkaka + semla = pannkakssemla! ;-)

pannkaks_semlor_semla_pannkakans_dag_fettisdag_semlor
Små, välsmakande, lite annorlunda semlor… Men det kan  väl inte bli annat när dom kör ihop allt på en o samma dag! :-P

The post Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?! appeared first on Kryddburken.se.

Julig marängsviss
Nyårsdesserten blev enligt barnens önskemål-marängsviss.
Det blev lite blandade tillbehör och jag ville gärna testa pepparkakskolasås.
Så det blev en marängsviss med vaniljglass, maräng, apelsinklyftor, grädde och pepparkakskolasås. Dagen eftertestade jag med hallon istället för apelsin och det var faktiskt godare.
Kolasåsen hittade jag här hos Helena: http://www.helenaljunggren.com/varldens-basta-kolasas/
Och tillsatte 1 tsk pepparkakskryddor med alla andra ingredienser.
 
Det där va jättegott :)