Bakery+ i fysisk affär i Helsingborg!

10325521_656847647725553_7242509689912562912_nÄntligen så finns Bakery+, den allra bästa sötningen på hela den svenska marknaden i en fysisk affär.
Ännu så länge bara för de som bor i Helsingborg eller har vägarna förbi där.

Det är Lindegårds Delikatesser som öppnat butik på Bruksgatan 7 (gågatan i gamla stan) och sälje äkta och bra mat, delikatesser helt enkelt. Opastöriserat gräsbetessmör och ostar från Ovikens ost.

Gå gärna in på deras sida
Lindegårds delikatesser
och kika, de har webshop också!

10170871_660508477359470_4464575559785648192_nDe skriver:

”Lindegårds första butik är nu öppnad.

I butiken hittar du ekologisk mat, glutenfria produkter och raw food, gårdsost och handkärnat gårdssmör bland annat.”

Visst låter det som att det kan ligga i en framtid att de öppnar fler butiker ;)
De hade gärna fått finnas i varje stad för mig, jag hade mer än gärna handlat!

Här visar jag en bild på Bakery+ i hyllan, så alla kan se att den faktiskt finns där!
För er som undrar vad Table+ är så är det en bordströare och sötningen i den är 5x sötare än socker.

 

Beställa opastöriserat gräsbetessmör från Oviken?

ovikenTänker slänga in en beställning på smör igen till Ovikens ost.

Hur många runt Boråstrakten vill hänga på?

Frakten på 200 kr delas på alla som är med.

189 kr kilot (hoppas jag), minsta möjliga beställning är på 0,5 kg.
Finns osaltat och saltat smör.

Maila mig via kontakt formuläret  med namn och faktura adress, mailadress och hur mkt smör och om det ska vara saltat eller osaltat.

Vi borde kunna ha smöret hemma hos mig inom ett par tre veckor.

 

Dragonköttfärssås

DSC_0107Vet inte om jag delat ett av våra favorit-recept som är Dragoner (och makaroner), dvs köttfärsbiffar med dragonsmak och dragongräddås, serverades förr alltid med makaroner.
Men ibland när latmasken slår till så gör jag köttfärssås istället för att forma biffar ;) och numera oftast gröna bönor till!

ca 4 portioner

500 gram gräsbetes köttfärs
3 dl grädde
salt och peppar efter smak
1 msk  torkad dragon
smör till stekning

Gör så här:
Fräs köttfärsen i gryta eller stekpanna, slå över grädden coh krydda upp, smaka gärna av om du tycker du vill ha mer av något.
Låt puttra samman några minuter under tiden du förbereder tillbehören som i detta fallet koka upp lite gröna bönor.
Strö gärna extra dragon över vid servering.

 

 

Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

10 läkare i en debattartikel i DN gör mig besviken

originalBäst man tror världen rör sig framåt så läser man i DN återigen dessa så fastgrodda myter…

Enligt Jordbruksverkets statistik utgörs 84 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag av livsmedel som kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass – livsmedel som återkommande lyfts fram som problematiska ur hälsoperspektiv. Bara 16 procent utgörs av livsmedel med hälsobringande effekt som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön.

Varför i herrans namn nämna kött, grädde, ost, ägg, smör i samma mening!?
Inser inte dessa läkare att om vi alla endast åt ”grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön” så skulle vi bli sjuka också…

Dessa 10 läkare  skriver: Vi som skriver det här har bildat den nya läkarföreningen Läkare för framtiden med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. Vi vill uppmana våra politiker att ta beslut som avseende våra kostval kan skapa motkrafter till den påverkan som i dag sköljer över oss. ”

GIVETVIS menar jag inte att dagens industriproducerade kött är bra, utan det kött vi alla ska äta är gräsbetes, detta kött är tom bra klimatmässigt och HÄLSOMÄSSIGT! Detta kött bör ätas varje dag tom ;) på tiden att vi får en köttproduktion som är hållbara både för jorden och människorna!

Sedan kan man givetvis gärna  ta bort momsen på äkta hälsosam mat! I synnerhet då gräsbetes så vi äntligen kunde äta näringstät mat och som tom är miljöförbättrande!

 

 

 

Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.

 

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Sorglig läsning idag…

limelax”Underklassens barn äter ihjäl sig utan att vi bryr oss” kan vi läsa idag på Sydsvenskan och kostdoktorn.

Jag blev lite ledsen av några rader:
”Vi vet att färdigmat ofta består av årsgammalt restkött från hela världens nedfrysta överskottslager och att kött från många olika länder och ett hav av olika misshandlade djur kan finnas i samma portion.

och änne mer bedrövad av dessa rader:
”Det är barn och unga ur underklassen som i ökande utsträckning utvecklar fetma. En del småbarn är så felnärda att de troligen inte kommer att överleva sina föräldrar.

Vi är vad vi äter. Underklassen sätter i sig sådant som tidigare generationers husmödrar aldrig skulle kalla mat: vitt bröd, läsk och andra söta drycker, vanebildande snacks och skräpmat som vissa livsmedelsgiganter lurat konsumenterna att tro är billig mat.”

och slutar med raderna:
I Sverige finns sex gånger så många barn med förhöjt blodsocker jämfört med i Tyskland, där man intresserat sig för barnfetman och tagit itu med den. 80 procent av utgifterna för hälsovård i Norden går redan till livsstilsrelaterade sjukdomar. Bara i Sverige kostar fetma mer än 25 miljarder kronor varje år.

Alla vet att ska man kunna vända trenden måste de överviktiga barnen få hjälp medan de fortfarande är barn. Att strunta i hur det går för dem är fel, det har Astrid Lindgren och Emil lärt oss.”

Hoppas nu då man kan ge dessa barn och framförallt föräldrar hjälp till att förstå vad man blir fet av och också ekonomisk hjälp till att ge rätt näring och bra mat!
 Jag läser ofta från LCHF´are att många inte tycker sig har råd att köpa gräsbetes och ekologiska matvaror, jag tycker det är sorgligt att vi 2013 inte har ett mer jämlikt samhälle :( Att så många alltid letar den billigaste (vattenfyllda) kycklingen, det billigaste köttet som alltid är dåligt uppfött och därmed lite näring….

Vore bra om vi kunde redovisa hur mkt näring per krona vi får för olika produkter, långt bättre att kunna se och göra medvetna val om man vet hur mycket näring man får per 100 gram… istället för det helt värdelösa nyckelhålet ;)

Hoppas SBU´s rapport kan bidra till detta lyft!!

 

 

 

Dags för beställning av opastöriserat gräsbetes smör igen!

ovikenVem vill hänga på min beställning av opastöriserat gräsbetes smör från Ovikens ost – Jämtland?

Detta är nu tredje gången jag besäller några kilo smör både osaltat och saltat smör till Borås.

Här av dig om du vill hänga på man kan köpa så lite som runt 0,5 kilo.
Skicka ett mail via kontakt-formuläret så hamnar du i min inbox!
Namn, faktura adress och hur mycket smör vill du ha och också av vilken sort, osaltat eller saltat eller båda.

Jag tror vi kan få fram smör till nästa helg (5-6/10), det beror lite på hur snabbt vi kan få in beställningen.

Tänker mig att den lämnas in på torsdag från mig, hela listan.

Frakten på ca 200 kr delas upp alla som beställer och var och en får sin faktura via mail.

Smöret hämtas sedan hos mig (Borås) och jag kommer förvara det i kylskåp om det tar någon dag innan du kan hämta det.
Förvaras i frys upp till 4 månader och i kyl är hållbarheten 4 veckor.

Dags för getmjölk?

Då det är svårt att hitta gräsbetes komjölk/mejerier, kanske man ska rikta blickarna mot get/fårmjölk?
I Dalsland finns ett gårdsmejeri som säljer getmjölk och yoghurt (ost också) till hela Sverige.
Detta då Coop har ett samarbete med dem, be Coop  ta in det ska de kunna!

DalsSpira De skriver bla:

Getmjölken – lättsmält jämfört med annan mjölk

Getmjölken har en annorlunda struktur än komjölken – den liknar mer vår egen bröstmjölk.  Fettet består av små, jämnt fördelade fettkulor (av naturen homogeniserad) vilket gör att getmjölken är mer lättsmält och passerar tarmen fortare än komjölk.

Laktosintolerans och mättat fett

Getmjölken innehåller laktos men då mjölken är så pass lättsmält gör det att en del laktosintoleranta ändå tål getmjölk.

 

Korta fakta om getmjölk

Sammanfattad av Karin Jonsson (Chalmers, Göteborg)

Getmjölk..
- kan drickas av laktosintoleranta
- är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi
- är lämplig vid inflammatorisk tarmsjukdom
- har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdom
- innehåller CLA som kan skydda mot cancer
- som är fermenterad (ex. yoghurt) har antioxidativa egenskaper, sänker högt blodtryck, stimulerar immunsystemet samt antiaterogena egenskaper

Vill du veta mer? Karin Jonsson, Chalmers