Semestern lider mot sitt slut…

Imorgon är sista dagen här i Grekland, söndag vid lunch går flyget från Rhodos till Arlanda, snart dags att packa igen resväskorna för hemresan…

Tiden har verkligen bara rusat fram men oj så mycket vi hunnit se och uppleva ändå på bara en vecka…

Nu vet jag vad det är som tar sån evinnerlig tid hemma i Sverige; Plocka, städa, hänga tvätt, diska och laga mat, för inget av de har jag gjort här nere. Bara varit ledig och njutit, badat, solat och haft de bra! :-P Duktigt bortskämd har man blivit minst sagt… Efter frukost när vi kommit tillbaka på rummet har sängarna varit bäddade, smutstvätt omhändertagen, badrum och alla ytor skurade och sopor tömda… Lyxliv verkligen men jag vette sjutton om jag skulle vilja ha de så alltid??

Vill man de?? Jag saknar att boa, piffa, torka och plocka här å där o hit o dit så jag kan nog konstatera att allt har sin tid men såhär mycket semester har jag aldrig nånsin haft så de tog ett tag att ställa om sig, jag går fortfarande och ”förstädar” lite innan städerskorna ska komma, haha!! ;-) Men jag är väl som jag är!

20121026-152602.jpg
Bläckfisk

20121026-152633.jpg
Bilder från en av hotellets pooler överst samt akvariumet i gamla stan; Rhodos.

The post Semestern lider mot sitt slut… appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburken från Grekland rapporterar;

20121025-191946.jpgVi tackar Linda för det fina gästblogginlägget här på Kryddburken! :-P va roligt att ni hänger kvar och kommenterar när jag är borta på semester. Som jag skrev på Facebook så är internetuppkopplingen riktigt begränsad här. Det är bara i själva lobbyn jag har tillgång till wifi, går jag utanför entrén försvinner den direkt så det blir några korta, sporadiska stopp efter frukost o middag, många som sitter där med sina laptops och iPhones om dagarna men då försvinner ju lite tjusningen med semester samtidigt. Just nu sitter jag på vår uteplats vid poolen och skriver i ”anteckningar” som jag ska klistra in i inlägg till er senare ikväll! (Nu :) )

Här i Anfandos i Grekland har vi haft strålande sol hela dan, temperaturen har legat runt 23-25 grader – helt perfekt! Det är 3:e dan vi haft hyrbil och sett oss omkring här på ön! Tisdag och onsdag hyrde vi en jeep och idag en Toyota Yaris, det är billigt med hyrbil via hotellet. Kanske inte riktigt så smart med jeep dom två dagar vi haft regn och Nicke propsade på jeep utan tak ;-) men han är verkligen en levande GPS och har varit duktig med körning och hitta vägar och kunnat anpassa sig till trafiken vilket inte är riktigt som hemma i Sverige. ;-) Idag bestämde dock JAG bil och har faktiskt kört själv och vi fick en bil med tak och AC! hehe… 50euro per dygn för en jeep och 25euro för ett dygn med Toyota!

Helt otroligt vilket fantastiskt land, folket, djuren, atmosfären… Vi har vandrat i dom små, trånga gränderna i gamla staden i Rhodos, fikat med papegojor, shoppat fina grekiska smycken, vävda dukar, keramik och kläder. Priserna är ungefär som i Sverige, inte speciellt billigt men otroligt mysigt att gå och strosa bland allt vackert.

Dagen idag har vi tillbringat uppe i bergen och kört på dom små slingriga bergsvägarna bland getfarmar och lokala bönderna och deras marker. Fantastiska olivlundar, citronträd, betande getter, clementiner, vildhundar och en svindlande natur har vi upplevt!

Nähä, nu är det snart dags för middag och vi ska börja göra oss iordning!

Sköt om er nu så hörs vi snart igen, massor med kramar till er alla! Jag saknar er! <3

20121026-090803.jpg

20121026-090841.jpg

20121026-091338.jpg

The post Kryddburken från Grekland rapporterar; appeared first on Kryddburken.se.

Länktips: Våra 5 mest populära LCHF recept

Här nedan finner ni våra populäraste recept – utifrån era reaktioner på mest facebook likes.

1. Oppsie bröd - 404 facebook likes

Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!

2. Super gott LCHF bröd - 274 facebook likes

Fantastiskt bröd som till och med icke-lchf-personer gillar.

3. LCHF Frukostmuffins - 140 facebook likes

Frukostmuffins är perfekta för dig som vill i väg snabbt på morgonen! Kan förvaras i kylen och avnjutas på vägen till jobbet!

4. Ägg och bacon muffins - 101 facebook likes

Ägg och bacon muffins är ett perfekt mellanmål för oss som äter enligt LCHF.

5. Sesambröd - 64 facebook likes

Det här brödet går supersnabbt att göra och är gott att använda både som hamburgerbröd eller vanlig macka med smör och ost på.

 

Vad tycker ni? Det verkar som om bröd är populärt! Vi kanske ska lägga upp fler brödrecept?

Hemma igen från ett Marseille i 25 graders värme

till ett regnigt och kallt Borås… visst brukar man säga “borta bra men hemma bäst” men det vete katten om det stämmer just nu…

Marseille rekommenderas ett besök och jag kan konstatera att 2,5 dagar är för lite. Att sedan besöka Marseille nästa år eller framöver kommer vara en helt annan upplevelse när man ska till att uppleva Vieux-Port/The old Port, för nu bygger man om så gamla hamnen kommer vara bilfri! Marseille blir 2013 Europe capital of culture. Så ska man någon gån besöka Marseille kanske nästa år är året!

 

Vad vi såg i Marseille:

I första hand medelhavet och de vita klipporna

 Det första vi såg på morgonen när vi öppnade vår balkongdörr var
med fängelsen ön If, där romanfiguren Greven av Monte Christo var fängslad
*****

Vart man gick eller åkte så kunde man se Marseilles Notre-Dame de la Garde
Utsikten från Notre Dame är magnifik!
Vackra hus fanns det gott om
Den lilla mysiga byn Cassis fick ett besök, området är känt för sina calanques.


Det hans också med en liten vinprovning i Cassis utkant!
Efter tre timmars vistelse i Cassis och bilturen ner till en calanque
som går att komma åt med bil på hösten, gick färden vidare med Laurent,
vår privatguide som hotellet samarbetade med till det stora lite röda berget ni ser i bakgrunden här 
Där hade  vi en vidunderlig utsikt över Cassis 
och många idkade bergsklättring på den stupbranta vägg… och andra fick vänta på husse och matte ovanför…

Sedan körde Laurent oss till en för turister så gott som helt okänd och svårhittad calanque.
Calanque de Figuerolles 
Oerhört spektakulär och vacker plats!
Denna plats utropades till republik 1956…
Sista dagen njöt vi bara området nära hotellet, Hotel Peron.
Kan varmt rekommenderas om man inte bryr sig så mycket om att man hör andra gäster… men bästa läget i stan? Helt klart!
Mer tillmötesgående hotellägare får man nog leta efter.
Ägg fanns ju som sagt på lilla buffén,
men att de hade gjort sig omaket att köpa glutenfritt sötebröd
(hade ju dock inte behövts men ;) ) och fet skinka till vår frukost enbart för oss
är oerhört gulligt och generöst. Enkelt hotell (2**) men
oerhört tillmötesgående och måna om sina gäster har jag sällan varit med om

*****

Något av detta åt vi inte…


men gulliga är ju grisarna, annat kan man inte säga!

Men detta kunde däremot slinka ner…

Bloggar etiketter:

Nu är det nära…

20121020-234351.jpg

Ja nu e de bara 4 timmar drygt innan klockan ringer och vi ska upp och checka in bagaget, få i oss lite frukost och kliva på planet. :-P

Vi sover på Rest n Fly mitt inne på Arlanda. Tänkte att vi skulle hittat oss en restaurang att sitta på ikväll men de var verkligen öde här. Just lördagar stänger dom flesta restauranger kl 17?? Men söndagar 22?? Där hänger jag inte med… Mc Donalds var ju öppet förstås men precis intill hittade vi Alfredos med husmanskost, pizza, pasta, sallader, grillat mm som såg himla trevligt ut, och fullsatt blev det ganska snabbt efter en stund också. Vi beställde varsin pizza och satt och kollade på myllret av folk innan det var dags att krypa ner. Så här är vi nu i väntan på flyget!

Vill önska er alla en himla härlig vecka, jag har förstått att tillgängligt wifi inte är det bästa dit vi ska men nån gång kommer jag säkert in för att godkänna kommentarer och se vad ni skriver så sluta för guds skull inte att skriva!! ;-)

I veckan kommer även en gästbloggare hit till kryddburken så lite händer de ändå när jag är borta!

Stora kramar från mig till er, va nu rädda om varann! <3

The post Nu är det nära… appeared first on Kryddburken.se.

Marseille – Franska rivieran ska njutas i helgen

Nu åker jag och Mikael till Marseille och njuter lite medelhavsluft.
Här ser ni Marseille och bilden under är hotellet vi ska bo på, de har ägg på frukostbuffén detta har jag givetvis kollat av  ;)


Vi brukar fixa en väldigt bra LCHF-mat på våra resor och vi hoppas att även
Maresille kan bjuda på god LCHF-mat!
Ha det gott alla och vi hörs!

Bloggar etiketter: ,

Knäckebröd (frukostknäcke)
Knäckebröd (frukostknäcke)
Källa: Våra LCHF recept
Portioner:

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrö (mixade till mjöl)
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl olivolja
0,5 dl fiberhusk
3 msk pofiber
3 dl varmt vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt). Strö över flingsalt (inte för mycket).
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Ställ in brödet igen, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. Brödet ska se torrt ut och ha fått färg.
Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

Jodå, det började ju bra…


Men vilken dag!! Alltså det började ju så bra…

Dagen idag började bra, redan igårkväll. Jag checkade av ingredienserna till kanelbullar. Smör, mjölk, mjöl, honung, kanel, vaniljsocker, ägg, pärlsocker! YES! Imorgon skulle de blir bullar av redan tidig morgon hade jag bestämt.

IDAG; 
Gick upp när klockan ringde, fixade frukost till barnen, skjutsade barnen till skolan och hem igen i godan ro. Hade förberett allt i köket på morgonkvisten. Plockat fram ingredienser, degmaskin, sladden i uttaget och förrklä´på bänken o radion rattad till P4:a på full volym! Allt enligt planerna…

Smöret var mjukt, rumstempererat och fint och allt stämde utom det där lilla jävla gula paketet som jag VISSTE att jag hade i kylskåpet! Men som inte fanns där just i morse då??? Å just idag så fanns inte det där lilla **** gula paketet i torrform heller som jag alltid brukar vara garderad med såna här stunder. Gaahhh…!!!!

NÄÄÄE!!
Jag tänker inte sätta mig i bilen i morgonrock och foppatofflor och köra ner till ICA och sur-vänta till klockan slår 09 då dom öppnar, tänker jag INTE göra!!! *tjurig*

…Så jag har surat hela dan, TYP!

Inte riktigt men… Jag har dammsugit, torkat golv, rensat kylskåpet, plockat disk och tvätt och allt annat sånt man blir så himla glad av… Ja, å sen så åkte jag då å köpte den där förbannade jästen. Sen BAKADE JAG BULLAR! :-P

HURRA FÖR KANELBULLENS DAG!!! HURRA, HURRA, HURRaaaaaaaa!!

Förutom de så är jag sjuk IGEN… Igen, igen, och åter igen… Hostar, rosslar, snyter mig, febertoppar var å vareviga dag! Måste jag alltid va sjuk?? Om 2 veckor åker vi till Grekland å då är jag friskt, eller hur??


Ett stort glas iskall mjölk…. Har du som vi ett knasigt kylskåp som inte genererar iskall mjölk så är det bara att ploppa ner några isbitar i glaset! SÅ! Sluta gnälla nu Linda Nilsson….


Bakade på en halvliter, precis som receptet i morse, orkade inte mer… Två proppfulla plåtar bidde de. Stora fina, lukta-gott-i-hela-huset-bullar-som-man-blir-glad-av-kan-jag-behöva! :-P


Glada blev även gubben och barnen förstås, resten frös jag ner… Bullarna alltså!
Få se nu? Visst va de en dag imorgon också???

The post Jodå, det började ju bra… appeared first on Kryddburken.se.

Dripp, dropp och gröna drömmar…


Satt o funderade i morse vid frukosten om det ändå kunde sluta regna nån gång!?? Om höstsolen kunde göra sig besväret att hälsa på lite nu när det vankas skördefest? Jag vill ju gå runt o strosa på marknaderna i ljummen höstsol och bara njuta, har ju liksom haft den illusionen i bakhuvudet i flera månader å så sätter det igång och regna som aldrig förr??

Trotsade i alla fall det blöta vädret och tog en sväng med kameran, å se där på slutet då kom väl solen till slut, så nu jädrans e de bara att hålla alla tummar och tår att morgondagen start på skördefesten inleds med SOOOL! :-P