LCHF med mycket grönt
Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.
Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.
Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.
Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.
Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.
Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.
För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.
Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.
Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.
Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.
Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.
Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.
Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.
Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.
En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.
Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.
Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.
Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.
Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.
Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.
Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.
Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.
Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.
Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.
Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser
1 gul Lök
300 gr fryst Spenat
Smör eller Olja till stekning
Salt och Peppar
1 krm Muskotnöt
4 Ägg
2 dl Crème Fraiche
200 gr smakrik Hårdost
Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.
Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.
Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.
Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.