Capellini med krämig pastasås på champinjoner, vitlök och citron

snabb_pastasås_vegetarisk_meatless_monday
Gokväll får jag säga. :-P Sena timmen nu men jag har haft fullt upp idag och spenderat tid på andra sidan bron i diverse ärenden. Snart fredag och det ska bli skönt med helg igen. Här bjuder jag på ett gott recept på en väldigt snabb vegetarisk pastarätt, lika god till vardags som helg. ;-)

Jag är lite småkär i dom här tunna spagettin från Barilla, en solklar favorit till köttfärssåsen men även till denna snabba pastasås med champinjoner, vitlök, citron och creme fraiche! Mycket enkla ingredienser och det går på en kvart så står middagen på bordet.

Joline har varit ett par dagar hos mormor så denna pasta lagade jag bara till mig och Nicke så därav 2 port. Två stooora portioner för det blev en liten skål över till Kean också… :-P

2 port
Det här behöver du : 

2 port kokt barilla capellini no°1
250 gram färska champinjoner
Olivolja
Smör
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
½ pressad citron
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Pensla av champinjonerna från ev. smuts och jord. Skiva dom. Hetta upp en stekpanna och lägg i champinjonerna. Viktigt att pannan är torr utan olja eller smör för att champinjonerna ska ”vattna ur” sig. Efter nån minut har dom krympt och blivit mörkare och du ser hur fukten dunstar ur pannan. Tillsätt då olivolja och en klick smör samt finhackad vitlök och låt det få fräsa ihop.

Sänk värmen och rör ner creme fraiche, vatten och pressad citron. Låt puttra nån minut så det blir riktigt krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera med tunna spagetti och toppa med ärtskott, flingsalt och några extra varv med pepparkvarnen.

champinjoner_färska_sås
Torr svamp – torr panna!

steka_champinjoner_pastasås_sås_vegetarisk
Här ser ni hur champinjoner är fuktiga och deras vätska dunstar bort av värmen, de får en gyllene färg och krymper något. NU kan man tillsätta smör och olivolja.

champinjoner_sås_vegetarisk_pastasås
Creme fraiche, en skvätt vatten och pressad citron åker i. Nu får det puttra ihop några minuter så det blir krämigt.

champinjonsås_pastasås_vegetarisk
Sådärja! ;-) Smaka av med salt och peppar.

spagetti_svamp_champinjoner_sås_pastasås_vegetarisk
Smaklig spagetti! :-P

Grillmiddag med rostade tillbehör

grillad_skinkstek_vitlökssmör
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt! :-P

Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!

Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar

räfflad_kniv_potatis_morötter
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.

rostade_grönsaker_rotfrukter_tillbehör_grillat
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.

grillmiddag_potatistillbehör_förberedaFörbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god! ;-)

American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

tillbehör_grillat_potatis_rostade_majs_grönsaker_rotfrukter
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.

tillbehör_grillat_potatis_majskolvar_morötter_ugnsrostade_grönsaker
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.

grillat_griskött_skinkstek
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret! ;-)

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P

Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...