Vit chokladbräck med saffran och mandel

Julgodis är bland de roligaste jag vet att göra! Stämningen dagarna innan jul, alla tända ljus, julmusiken i bakgrunden och huset städat, bara att njuta och koppla av och göra det man tycker om. Jag rullade köttbullar igår och Joline gjorde sin favorit, chokladbräck. Riktig goda med smak av saffran och mandel. Idag pysslas det också i köket. Janssons frestelse och brysselkål är förberedd, jag har bara förkokat dom små brysselkålarna och ska steka dom imorgon tillsammans med rimmat sidfläsk och valnötter, kan bli riktigt gott tror jag. Nu ska ni få receptet på dessa bräck iallafall för snart ska vi fortsätta stöka i köket och koka fudge och knäck. Uppesittarkväll och Bingolotto väntar sedan till kvällen. God jul på er allihop och var rädda om varann!

 

Ca 30 bitar

Det här behöver du :

200 gram vit choklad

1 dl mandelspån

2 tsk saffransarom

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda hälften med saffransarom och bred ut ett lager på bakplåtspapper. Strö över hälften av mandelspånet. Bred på resten av den vita chokladen och toppa med mandelspån överst. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt i mindre bitar. Förvara torrt.

Nyttig chokladmousse med avokado och banan

image

Hej på er! Nu har jag testat ännu ett gott recept på sötsaker. Då jag tycker om att experimentera och testa nya, nyttiga recept i köket så var detta ett måste för mig som är galen i choklad. Jag kikade runt och hittade ett recept på chokladmousse med avokado på Åse’s blogg 56kilo. Hon lägger upp goda, nyttiga LCHF-recept som är värda att prova.

Jag ökade dock mängden kakao och la till banan i receptet. Detta är något man måste testa. Jag personligen tyckte detta var godare än vanlig chokladmousse och vem kan motstå en len, nyttig och god dessert med mycket chokladsmak? /Joline

 
Det här behöver du:

2 mogna avokado

1 banan

1 – 2 dl kakao av fin kvalitè

2 msk honung

0,5 dl mjölk

 
GÖR SÅHÄR:

Kör avokado och banan i matbredare med kniv tills det blir helt slätt utan klumpar. Tillsätt sedan kakao, honung och mjölk och mixa len. Om du inte vill ha en lika stark chokladsmak så minska endast mängden kakao.

Hemkunskapsläxa


Joline bakade pizza i helgen då dom fått en hemläxa från hemkunskapen i skolan. 
Det är inte första gången så hon har rutinerna inne. Degen gjorde hon med hälften vetemjöl och hälften durumvete. Ca 12 gram jäst till två runda pizzor för en tunn o fin botten som fick jäsa ca 1 timme. Därefter förbakade hon bottnen i ca 5-8 min på 225 grader innan hon la på pålägger och gräddade dem färdiga. 
Tomatsåsen kallrörde hon ihop med finkrossade tomater (Mutti, Kung Markatta eller annan tomatkonserv av hög kvalité) torkad oregano, en skvätt vatten och olivolja. Kryddade upp den med salt o peppar, tomatpuré o en gnutta socker. 


Pålägget med mozzarella och pepperoni blev väldigt gott och hela familjen gav tummen upp. Bra jobbat! 😛 

Joline bakar hundkex!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.002773241200719312,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline är omtänksam och bakar goda, hemmagjorda hundkex till Kean – vilken han äääälskar! 😛 Kan säga att dom blev väldigt goda… Fördelen med just att baka egna hundkex till träning etc är ju att man vet vad de innehåller. När jag var aktiv inom SBK gjorde jag ofta eget hundgodis till belöning. Att skiva upp blodpudding och sen skära i tärningar och torka i ugnen är också himla praktiskt och betydligt mer behagligt att ha i jackfickan än rå blodpudding! Kalla kokta makaroner är också populärt. Prova gärna att baka dessa och tipsa om era egna bästa belönings-godis ni som har hundar!

Dessa kex gick verkligen hem hos Kean. Det gick åt några vid fotograferingen också som ni kan se! 😛

 

ca 100 st
Det här behöver du : 

2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

½ dl riven ost (gouda)

½ dl potatismospulver

1 tsk rapsolja

1 ägg

6 dl vetemjöl

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten och buljongtärningen. Låt svalna till fingervarmt. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät deg. Eventuellt, ta lite mer mjöl vid utkavling. Lägg upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta ca ½ cm tjock. Tryck ut med pepparkaksformar den figur du vill ha. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 225 grader ca 10 minuter. När du gräddat bägge plåtarna sätt över alla kex på samma plåt och ställ in i ugnen över natten och låt torka. Förvara i plåtburk i rumstemperatur.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01416914065810637,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Snabba bananplättar med bara 3 ingredienser

bananplättar_enkelet_billigt_nyttigt_recept_banan

Ytterligare ett tips från Joline! – FRUKOST!

 

Blanda ihop dessa tre ingredienser och stek som  plättar. Servera med blåbär, skivad banan och lite honung. Woooilaa! 😛 Hon har gjort det igen! Supergott, enkelt och lite nyttigare än vanliga plättar.

 

Det här behöver du :

1,5 dl havregryn

1 banan

2 ägg

GÖR SÅHÄR : 

 

Blanda ingredienserna i en skål. Mixa med stavmixer. Klicka ut smeten i het stekpanna och stek på bägge sidor tills de rest sig något och fått fin färg. Servera med banan, blåbär och flytande honung.

Energismoothie med grönkål, spenat och blåbär

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01168544689682527,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Joline är en sån energibomb just nu och har hållit igång hela sommaren med sin träning, boxning och gymmet. Hon älskar att experimentera i köket och hitta på den ena nyttiga frukosten, smoothisen, mellanmålet efter det andra och det är superkul tycker jag! Här har hon gjort en grym vitaminkick fylld av nyttigheter. Ser kanske inte så galet god ut för ögat men det gör gott i kropp och knopp! Grönkål, spenat, blåbär och lite sötma av honung. Den som inte blir pigg av detta??! Ja, då vette tusan… 😛

 

Skolstart! Here we come! En vecka till sen börjar barnen skolan här på ön!
Det roliga med alla Jolines recept är att hon själv sitter och söker inspiration och googlar och laborerar med egna ingredienser och hux flux blir man bjuden till köket att prova något nytt hon mixat ihop.

 

2 port

Det här behöver du : 

2 dl fryst grönkål

2 dl fryst spenat

2 dl frysta blåbär

3 dl vatten

2 msk honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en tillbringare, mixa slät. Söta med honung efter smak.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05895189841720061,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Jolines hälsobröd

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.02426119247940584,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline har denna sommar tagit mer och mer plats i köket. Hon gillar att experimentera och baka lite nyttigare kakor, bröd, snacks och bakverk. Självklart är filmjölkslimpan ett gott och nyttigt alternativ där man kan laborera med smaker och olika mjölsorter och det är ju så enkla att röra ihop utan jäsning, bara skjuts in i ugnen. Hon fick ett grundrecept av mig och gav sig på uppgifter med bravur. Det blev riktigt gott och hon kallar den för hennes hälsolimpa. Inte illa för att vara första gången på egen hand!

 

Nästa gång ska hon experimentera mer med olika frön i bröden. Använd gärna krossade linfrön, chiafrön, solrosfrön, pumpa, quinoa mm. Det söta i brödet får hon utav den torkade frukten men kan även bytas ut mot lingonsylt, sirap, honung etc. Kryddor som kummin, anis, pomerans och kanel är också väldigt gott att blanda i. Vill man ersätta lite av den ”blöta” ingrediensen – filmjölk kan man använda finriven morot, rödbeta, zucchini eller potatis. Ett himla gott bröd att experimentera med. 😛

 

2 limpor i form

Det här behöver du :

ca 16 – 18 dl valfria mjölsorter

(Här användes 8 dl vetemjöl special med fullkorn, 4 dl havregryn och 6 dl grahamsmjöl)

2 msk bikarbonat

2 tsk salt

1 liter filmjölk, yoghurt eller A-fil

1 dl torkad frukt (aprikoser, fikon, russin)

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda dom väl i en stor bunke tillsammans den torkade frukten, finhackad i mindre bitar. Tillsätt 1 liter filmjölk eller yoghurt. Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar. Blöt händerna lätt och stryk över bröden så de får en slät yta. Toppa med frön, kärnor etc. Bröden behöver inte jäsas.  Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Låt svalna på galler.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.05623607710003853,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Oopsies – enkelt grundrecept

oopsies_grundrecept_mandelmjöl_lchf_tips_bröd

Joline hon laborerar och grejar i köket och håller på experimentera med allt möjligt. Häromdagen gjorde hon oopsies och det blev verkligen strålande goda och väldigt ”brödlika”. Här är hennes grundrecept. Detta kan du använda som bas och sedan variera med att tillsätta frön, nötter, riven ost, brödkryddor etc, allt efter vad du är sugen på.

 

Det här behöver du : 

3 ägg

1 dl mandelmjöl

100 gram philadelphiaost

1 krm salt

½ tsk bakpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Separera äggvitor och gulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa sedan gulorna med mandelmjölet, philadelphiaost, salt och bakpulver. Rör ihop de två smeterna och klicka ut ca 6 runda kakor på bakplåtspapper. Grädda ca 5 – 8 min i 200 grader.

Melonskål med fruktsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0317247668888907,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens härliga desserter är här och de blir både nyttiga och goda när man kan använda färska frukter och bär efter säsong. Såklart måste man piffa till det även till vardags och detta är ett väldigt enkelt exempel med ett par meloner och lite färska bär. Festligt att servera på buffé eller bjudning dessutom.

 

Det här behöver du : 

1 mini vattenmelon

1 nätmelon cantaloupe

200 gram fryst mango

½ liter jordgubbar

Flytande honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Dela melonerna på mitten och gröp ur dom med ett kuljärn. Skär sedan halvorna rena inuti. Rester av fruktköttet lägger du i en påse i frysen, perfekt att ta upp till att mixa drinkar eller smoothies med. Fyll upp de två halva vattenmelonerna med kulorna från bägge, samt fryst mango och jordgubbar. Den frysta mangon håller desserter fräsch och kall. Ringla över lite flytande honung före servering.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05511359771224456,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06174166599777742,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Jolines godaste kycklingsallad med ”ketchup-sås”

kycklingsallad_recept_pastasallad_dressing_ketchupsås_joline_nilsson_kryddburken_kycklingfile

Joline och hennes kompis Matilda ska göra praktik på en lantgård här i närheten hela veckan och då ska det såklart vara en matsäck med på dagarna. Istället för varm choklad och smörgåsar ville hon göra kycklingsallad som hon älskar så här är hennes absoluta favoritrecept som hon gjort helt själv. Kycklingsallad-älskaren! 😛

 

Till att börja med skar hon upp fyra kycklingfiléer i bitar och stekte i het panna med rapsolja. Tillsatte tomatpuré, soya, en matsked kycklingfond, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Under tiden pastan kokade förberedde hon grönsakerna som blev en burk majskorn, en halv gurka, en näve romantica-tomater och isbergssallad.

 

När pastan var klar hällde hon upp allt i en form och slog över kycklingen med såsen som blivit i stekpannan och vände runt. Därefter tillsatte hon majs, tomater och gurka samt bruschettakrydda. När salladen svalnat något skar hon även ner isbergssallad och vände runt. Färdigt att portioneras upp i små matlådor.

 

Ketchup-såsen : 

Såsen är hennes favorit sen hon var liten och då kallade hon den för ”ketchup-sås” men det är en väldigt enkelt variant på Rhode island-dressing. 2 dl gräddfil utrört med ketchup, smaksatt med salt och peppar. That´s it! 😉

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_penne

Pasta penne med den varma kycklingen.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_matlådor

Blanda ihop den varma pastan med kycklingen och alla grönsaker och kryddor utom isbergssallad medan den är varm. Blanda runt så alla smaker går ihop. När den svalnat tillsätt isbergssallad och förvara i kylskåp.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips

Mycket enkel, god och mättande lunch till bondgårdstjejerna i veckan. 😛