Risotto och helstekt Kycklingfilé sätter piff på morgondagens lunchlåda
Lunchlådor kan ju ibland mer kännas som ett nödvändigt ont......måste helt enkelt bara bli gjorda. Känns bra när man får tillräckligt över efter middagar, men ibland så krävs det lite extra insats i köket för att få till det.

Många gånger blir det med ris eller pasta...............kände idag att det var dags för något annat.............och då blev det Risotto med helstekt Kycklingfilé. 

Inga större gastronomiska kunskaper som krävs egentligen. Bara lite rörande och ett visst tålamod.

Till 2 portioner:

1 schalottenlök
25 g smör
1 msk olivolja
2 dl risottoris
0,75 l varm höns- eller grönsaksbuljong
ca 1 tsk torkad basilika alt ett par msk färsk
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och fräs i smöret och oljan ett par minuter. Se till så att det inte bränner. Häll i riset och rör runt så det täcks av smör och olja. Häll knappt en deciliter buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en deciliter buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör hela tiden. Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, testa dej fram. Tillsätt basilika. Vispa samman äggulan, grädden, parmesan och peppar. När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning. Smaka av med salt och ev. mer peppar.

Samtidigt som Risotton tillagades, stekte jag kycklingfiléer i stekpanna på spisen.
Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Tyck till om GMO!

Nu vill livsmedelsverket att vi alla tycker till om GMO och i detta fallet genmodifierad raps.

Så läs här och tyck till! 

 

Bloggar etiketter:

Se gratis GMO-film fram till 17/10

GMO en tickande bomb del 2

GMO en tickande bomb del 1 + 2

Vet vi tillräckligt mycket om GMO?
Jag tycker inte vi ska pilla i evolutionen.
Se denna film  innan monsanto ev har makten att ta bort den!

 

Ny forskning: genmanipulerad vete kan ge allvarliga leverskador

Detta visar en undersökning gjord av  molekylärbiologen Jack Heinemann vid Universitet i Canterbury i Australien.
Torbjörn Sassersson skriver i News Voice

“Heinemann har publicerat en rapport som beskriver denna upptäckt i detalj och han uppmanar det vetenskapliga samhället att göra fler tester på djur innan veteprodukter säljs på marknaden. Enzymhämmaren i vetet kan angripa ett enzym som medverkar i produktionen av glykogen vilket i sin tur reglerar blodsockerhalten.

Upptäckten gör gällande att en beståndsdel i vetet med avsikten att ”tysta” eller ”släcka” vissa gener i vetet även kan ”tysta” gener i människan.

Forskarna som ställer sig bakom upptäckten har funnit en stor mängd potentiella matchningar mellan två gener i det genmodifierade vetet och mänskliga gener. Över 12 matchningar är identiska och har orsakat utsläckningen av gener i experiment. Upptäckten är helt säkerställd och det ger forskarna anledning att uppmana kollegor i forskarvärlden att göra sina egna försök och det måste göras omgående innan allt för många människor äter detta vete.”

Läs gärna resten av artikeln i länken ovan!

Bloggar etiketter: , ,

GMO-fritt rapsmjöl till kor innehöll 8% GMO!

Nu visar det sig att rapsmjölet har blivit kontaminerat med GMO!
Vi är ju många som inte vill äta något genmodifierat alls!
I Foodmonitor skriver man:
“Som FoodMonitor berättat om tidigare så sålde nyligen Lantmännen foder kontaminerat med GM-raps till svenska bönder. Nu står det klart att rapsråvaran, i form av mjöl som Lantmännen fått från en leverantör, innehöll inte mindre än drygt åtta procent av GM-rapsen Event RT73. Dessutom innehöll mjölet DNA-spår som är karakteristiska för den genmodifierade sojan MON-04032-6.”

Tom den genmodifierade soja  hittade man i mjölet som givtvis går ut i mjölken…och detta har redan nått konsumenterna…

Det är ju förfärligt att sådant här får ske!
Björn Hammarskjöld om GMO

 

 

Bloggar etiketter:

LCHF-Bröd med Sesamfrön och Hasselnötter i stekpanna

Bröd på LCHF-vis

Jag brukar experimentera fram olika bröd med lite kolhydrater då och då, för ibland gör sig suget efter en vanlig smörgås påmint.

Det vanligaste LCHF-brödet är nog Oopsies, men de tycker jag mest smakar stekt ägg.

Därför har jag de senaste åren skapat helt nya recept, på bröd som har lite mer tuggmotstånd.

Hittade på det här en dag under vårens resa till Turkiet. Hade med lite Fiberhusk och Pofiber hemifrån, bra om man vill baka glutenfritt på semestern.

Brödet är väldigt enkelt att göra i stekpannan, så det fungerar även på semester utan ugn eller i ett spritkök ute i vildmarken.

När brödet kallnat blev det riktigt gott med smör och ost på, men den största njutningen var nygräddat med färska jordgubbar till.

Det slår vilken rostad macka med marmelad som helst med hästlängder.

Ett bra tips om Du tänker resa till Alanya i sommar, är att besöka den gamla stadsdelen Tophane.

Ett undangömt paradis som inte många turister hittar till.

Bakom Röda Tornet i hamnen följer man en liten stig, så öppnar sig en helt annan värld än den turisttäta staden.

Här fortgår livet som förr,  en känsla av frid råder på stigarna mellan de gamla husen.

En del har nyligen renoverats varsamt. Ett inrymmer ett litet hotell, Centauera, med bara fem rum.

Vi tog en kopp Turkiskt kaffe serverat i vackrast tänkbara kopp på hotellets uteservering.

Mycket lugnt läge, med fantastiskt fina rum och enastående utsikt. Här ska vi bo nån gång framöver.

Nedan följer några länkar till mina tidigare glutenfria LCHF-bröd, så har Du några att testa inför sommarens utflykter.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga Nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Småfranska med Bovete

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med Sesamfrön

Stekpannebröd med Sesamfrön och Hasselnötter

1 Ekologiskt Ägg

1 dl riven Ost

1 dl Sesamfrön

2 msk finhackade Hasselnötter

1 tsk Pofiber

½ tsk Fiberhusk

½ tsk Kanel

Lite Havssalt

3 msk Smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl.

Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen.

Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan.

Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan.

Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.


Gnocchi med lövbiff i rosmarinkryddad sås


Gnocchi var länge sen vi åt men är så ju galet gott så nu tyckte jag det vad dags för en uppdatering. Vi äter oftast gnocchi med en het tomatsås och färsk riven parmesan, eller en sås på gorgonzola, eller bara smörsteka med salvia…

Idag fick det bli lövbiff till. Lövbiffen har fått bräseras riktigt mör i en mustig buljong av lök, rosmarin och oxfond. Just rosmarin eller timjan är extra gott till nötkött och passar dessutom bra i det här höstvädret vi har! ;-) Vart tog sommaren vägen??

När lövbiffen sen är riktigt mör har jag vänd ner strimlor av krispiga grönsaker som ger ett härligt tuggmotstånd och lättar upp den mastiga såsen också. Hur äter du helst gnocchi? 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
400 gram lövbiff i tunna skivor
1 gul lök
2 tsk torkad rosmarin
2 msk mörk oxfond
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk kikkoman soya
Ca 1-1½ liter vatten
2 morötter
10 cm zucchini
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna med smör och gul lök i grova bitar. Smula den torkade rosmarinen mellan fingrarna och låt fräsa med tills köttet fått fin färg. Tillsätt oxfond, svartvinbärsgelé och soya. Sänk till medelvärme och låt köttet bräsera utan lock, slå på vatten vartefter det kokar bort. Efter ca 1 timme är köttet mört. Om inte, låt bräsera en stund till. Rör ner en burk creme fraiche, strimlad morot, zucchini och schalottenlök och låt puttra klart ca 10 min. Smaka av med slat & peppar.

Självklart kan du använda färsk rosmarin, men i en köttgryta som denna vill jag ha med smaken från början och då passar den torkade bäst och ger dessutom mer smak. Sen kan du ju givetvis dekorera med färsk rosmarin.


Goda, krispiga grönsaker som passar bra i pastasåser, eller som här serverad till gnocchi.


Doften av den här lövbiffsgrytan är helt otrolig och rosmarinen ger en extra knuff åt det rustika hållet.