Citronmuffins med frosting
Citronmuffins med frosting
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 10

Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl sukrin/sötin eller liknande
125 g smält smör
200 g philadelphia
1 dl vispgrädde
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
0,5 tsk vaniljpulver
1/2 dl Sukrin melis (florsocker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret. Vispa ner smör, 100 g philadelphia och vispgrädde i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna med citronskal och rör ner i smeten. Portionera i muffinsformar och grädda i ca 25-30 min. Ät muffinsen varm nu om du vill och spara några som får svalna.
Blanda philadelphia och ?florsockret? och smeta på muffinsarna och ställa in i kylen i 15 minuter.
Sockerkaka – LCHF

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin, sukrin) och 1/4-1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt 3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Chokladmuffins med marängsmörkräm
Chokladmuffins med marängsmörkräm
Källa: mrsgoldfish
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Chokladmuffins
100 gr smör ( helst osaltat, om inte ; normalsalt )
2 ägg
Cirka 3 msk sötningsmedel ( 2 dl strösocker )
5 msk mandelmjöl
3 msk kakao
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ msk bakpulver
½-1 dl upptinade hallon

Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 kryddmått vanljpulver
3 msk sötningsmedel ( 2 dl socker )
pressad citron från en ½ citron
150 gr smör ( helst osaltat, annars normal )
Gör så här:
Kladdkakemuffins
Ugn 200 grader.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Vispa samtidigt upp äggen med sötningsmedlet. Det ska bli väldigt fluffigt!
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Om ni gillar sött så tillsätt lite extra i det torra.
Vispa ned torringredienserna i äggblandningen och sist det smälta smöret. Blanda nu ned hallonen utan att få med så mycket vätska.
Klicka ned blandningen i muffinsformar. Ha dom helst i en muffinsform så de behåller formen bra.
In i ugnen i mitten och i cirka 10 min. Känn med en sticka; ej kletiga
Låt dom kallna i muffinsformen i kylen.

Marängsmörkräm
Vispa upp äggvitor, vaniljpulver, citron och sötningsmedel i en bunke ovanför ett vattenbad. Ta gärna hjälp av en termometer för marängen ska helst bli 65 grader.
Efter smeten är varm, tjock och blank så ta bort den från vattenbadet. Fortsätt vispa tills smeten är kall och medans detta händer klicka i smör lite i taget så den blandas väl med marängsmeten. Vispa tills smeten är blank och tjock.

Smaka av, kanske lite mer sötningsmedel eller citron?

Tips! Marängsmörkräm är jättetacksam att smaksätta med t ex essanse eller bär m.m
Jag tog de upptinade hallonen och använde vätskan av dom till att smaksätta krämen med.
LCHF-Bröd med Sesamfrön och Hasselnötter i stekpanna

Bröd på LCHF-vis

Jag brukar experimentera fram olika bröd med lite kolhydrater då och då, för ibland gör sig suget efter en vanlig smörgås påmint.

Det vanligaste LCHF-brödet är nog Oopsies, men de tycker jag mest smakar stekt ägg.

Därför har jag de senaste åren skapat helt nya recept, på bröd som har lite mer tuggmotstånd.

Hittade på det här en dag under vårens resa till Turkiet. Hade med lite Fiberhusk och Pofiber hemifrån, bra om man vill baka glutenfritt på semestern.

Brödet är väldigt enkelt att göra i stekpannan, så det fungerar även på semester utan ugn eller i ett spritkök ute i vildmarken.

När brödet kallnat blev det riktigt gott med smör och ost på, men den största njutningen var nygräddat med färska jordgubbar till.

Det slår vilken rostad macka med marmelad som helst med hästlängder.

Ett bra tips om Du tänker resa till Alanya i sommar, är att besöka den gamla stadsdelen Tophane.

Ett undangömt paradis som inte många turister hittar till.

Bakom Röda Tornet i hamnen följer man en liten stig, så öppnar sig en helt annan värld än den turisttäta staden.

Här fortgår livet som förr,  en känsla av frid råder på stigarna mellan de gamla husen.

En del har nyligen renoverats varsamt. Ett inrymmer ett litet hotell, Centauera, med bara fem rum.

Vi tog en kopp Turkiskt kaffe serverat i vackrast tänkbara kopp på hotellets uteservering.

Mycket lugnt läge, med fantastiskt fina rum och enastående utsikt. Här ska vi bo nån gång framöver.

Nedan följer några länkar till mina tidigare glutenfria LCHF-bröd, så har Du några att testa inför sommarens utflykter.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga Nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Småfranska med Bovete

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med Sesamfrön

Stekpannebröd med Sesamfrön och Hasselnötter

1 Ekologiskt Ägg

1 dl riven Ost

1 dl Sesamfrön

2 msk finhackade Hasselnötter

1 tsk Pofiber

½ tsk Fiberhusk

½ tsk Kanel

Lite Havssalt

3 msk Smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl.

Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen.

Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan.

Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan.

Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.


Ost-mandel frallor
Källa: Christina
Portioner: ca 10 st

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 dl krossade solrosfrön
2 msk Bakepro
2 dl riven ost
1 msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
En nypa flingsalt

4 ägg
½ dl olivolja



Gör så här:
Blanda de torra ingridienserna
Vispa upp äggen och blanda i olivoljan

Rör ihop och låt svälla en stund
Klicka ut med sked ca 10 bullar på bakplåtspapper
Grädda i 200 ca 10 min
Kanelbullemuffins
Kanelbullemuffins
Källa: Therese
Portioner: 12-15 st

Ingredienser:
Muffins
5 ägg
1.5 dl kokosmjöl
0.5 dl pofiber
100g smält smör
2 dl grädde
2/3 krm fransk stevia
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor

Fyllning
50g smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
1/2 krm fransk stevia

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader(varmluft). Börja med fyllningen. Smält smöret i en kastrull och blanda ner övriga ingredienser. Vispa ägg och stevia pösigt. Blanda i smör och grädde. Blanda de torra ingredienserna(mortla kardemumman innan) och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig. Fördela i muffinsformar och gör ett hål som du fyller med fyllningen. Grädda i ugnen 10-12 min.
Getostpaj
Getostpaj
Källa: Elin
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
1 ägg

Fyllning
300-400 g getost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3 ägg
salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform och låt stå kallt 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader i 5-8 minuter.

Skiva getosten och dela ev. i mindre bitar. Lägg i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop resten av ingredienserna och häll över osten.
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.

Detta är blev en jättegod paj som passar ihop med en sallad, till buffébordet eller till kräftskivan! Godast att äta kall tycker jag :)
Feta mackor
Feta mackor
Källa: Theresia Wikström
Portioner: 9

Ingredienser:
200 g smör
5 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk krossade eller hela linfrön
1 tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Valfri topping, t ex solroskärnor
Gör så här:
Smält smör och vispa äggen ordentligt för sig.
Blanda alla torra ingredienser för sig.
Rör ner äggen i smöret och sedan de torra ingredienserna. Rör om ordentligt.
Låt smeten vila ett par minuter.
Häll sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper. Forma till ett stort, 1 cm tjockt bröd.
Toppa med det du vill. Låt vila några minuter på plåten.
Grädda cirka 12 minuter på 200 grader.

Sedan kan man skära ut bröden. För mig blev det 9 bröd. Och det blev mums!

Jag har använt kokosnötsmjöl med 4 g kolhydrater, från lchfbutiken.se. Märket är Aman Prana. Du behöver ett sånt med riktigt låg kolhydrathalt för att det ska suga upp så här mycket fett och vätska bra. Det blir cirka 1 g kolhydrat per macka.
Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
6 ägg
2 tsk fiberhusk

1 dl finriven morot

1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötmjöl, grovmixat
0,5 dl linfrö krossade
1 tsk malen kanel (kan ökas)
1 krm bikarbonat

0,5 dl naturella solrosfrön
Gör så här:
Sätt ugnen 180 grader 15 minuter i muffinsplåt.

Vispa 4 ägg fluffigt i en bunke, blanda med 2 tsk fiberhusk och låt stå i 5 min och svälla.

Blanda sedan i 1 dl finriven morot

Blanda i en annan bunke:
mandelmjöl
hasselnötmjöl, grovkornigt/ finhackat mixat
krossade linfrön
kanel
bikarbonat

Ca 0,5 dl naturella solrosfrön - vänd ner de torra ingredienserna i ägg- morotsmeten, fördela i muffinsplåten, lägg på lite naturella solrosfrön på varje bröd, grädda en kvart i ca 180 grader.
Fikabröd med choklad och pistachenötter
Fikabröd med choklad och pistachenötter
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk

2,5 msk kakaopulver med hög kakaohalt, jag använder Kung Markattas ekologiska kakao, den är jättegod

1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl malda pistagenötter
+ 0,5 - 1 dl grovt hackade pistagenötter
0,5 dl krossade el hela linfrön
valfritt: 1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader

Vispa 4 ägg kraftigt med elvisp 1-2 minuter så det blir fluffigt äggvisp i en egen skål, tillsätt 2 tsk fiberhusk, vispa ihop, och låt stå 5 min och svälla

Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna i en andra skål

Vänd ner de torra ingredienserna i äggfluffet med en slickepott och blanda ihop, då stannar luften kvar i äggen bättre än om man skulle använda elvispen här, klicka sedan ut smeten, ca 2 msk i varje, i 6 stora formar, ev hacka 1 dl pistagenötter i grova småbitar och strössla ovanpå.

Grädda 15-16 min i 180-200 grader varm ugn

Servera som de är, eller kanske med en matsked cashew- vaniljgrädde, gott!

Cashewgrädde
Mixa 2 dl naturella cashewnötter till 'mjöl'
i med 1 tsk äkta vaniljpulver
+ 1 tsk citronsaft
och sen mixar ni ner 0,3 - 0,5 dl vatten efter önskemål om konsistens

Mjölkfritt, sockerfritt, glutenfritt, LCHF och vego, vegan

Tips: mixa nötmjöl av olika nötter, mest mandel som passar i alla bröd, och spara i burkar i kylskåpet, spara nötter i påsar i frysen så håller de sig längre.