God fortsättning
Njutit av några dagars ledighet efter de dagliga inläggen med Tomtens Adventskalender, så nu har jag laddat upp med några tips inför årets sista festmåltid.
Hoppas att du också passar på att njuta lite extra av ledigheten nu med långa promenader, gärna i skog och mark.
Det är den typen av återhämtning som ger mest vila för själen, inte att sitta framför TVn och slötitta på en massa filmer.
Att umgås med nära och kära, utan tider att passa och mobiler som hela tiden pockar på uppmärksamhet, är riktigt värdefullt att njuta av i dessa mellandagstider.
Mina små tips passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.
De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteterna.
Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på fröknäcke/kex.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden ovan, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.
Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.
Laxmousse 2-4 port
150 g gravad eller rökt lax
1 dl majonnäs
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.
Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på en halv avokado eller mindre ägg på gurkskivor.
En klick rom är gott till, garnera med dill och citron.
Något som är riktigt enkelt men också väldigt delikat är rökt lammstek med hjortroncrème.
Har du inte lamm så fungerar den väldigt bra ihop med varmrökt fisk också.
Hjortroncrème
2 dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde
1½ dl hjortron
ev 1 tsk honung
Några droppar Worcestershiresauce
Lite smulat flingsalt
Vispa crème fraichen tjock med elvisp och smaksätt med honung, salt och Worcester.
Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.
Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund i kylen.