Valdag och ny receptklubb
Idag handlar det om val på flera sätt, det mycket viktiga valet för vår framtid här i Sverige och valet om vad vi ska äta för att hålla oss pigga och friska.
Nu så här efter sommaren vill många komma igång med ett lite hälsosammare liv och nyttigare matlagning, det är det bästa valet du kan göra för din hälsa.
Men det kan innebära en hel del stress att hela tiden hitta på nya svar på den ständiga frågan; Vad ska vi äta idag?
Nu har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och Rebecca och Johan på Hälsa som livsstil kommit på en mycket bra lösning som kan hjälpa dig med den frågan.
De båda bloggarna har tillsammans skapat den nya sidan CookEat, en matplaneringstjänst för dig som vill få tips på goda och nyttiga recept.
De har tagit fram olika veckomatsedlar med inköpslista att ta med till affären, så du inte behöver planera så mycket därhemma.
CookEat är litegrann som en färdigplanerad matkasse, men här har du den stora fördelen att själv få välja ut de fina råvarorna i din butik.
Jag och några fler matbloggare bidrar med recept till sidan, där finns något för alla som valt en glutenfri kostinriktning med färre kolhydrater.
Du väljer mellan de olika grupperna Allätare, Paleo, AIP, Lakto/Ovo Vegetarisk och Pescetarian.
De första 14 dagarna kan du testa CookEat helt gratis, sen kostar det bara 129 kr per månad och du kan vara med så länge du vill.
Läs mer här om hur sidan fungerar, vad som ingår och hur du registrerar dig.
Där kan du även läsa om alla bloggare som deltar, sidan har redan 500 recept i sin tjänst.
Idag får du ett recept från Jenny och Magnus och deras blogg Under vårt tak, en köttfärssoppa som värmer gott i höstmörkret.
Här hittar du ett mjölkfritt formbröd som blir gott att rosta till soppan.
Värmande het köttfärssoppa 4-6 port
500 g nötfärs
125 g bacon
1 gul lök
2 morötter, grovrivna
690 g finkrossade tomater
5 dl kokosmjölk
2-3 vitlöksklyftor
½ röd chili
3 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk eldigt örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar
En näve färsk basilika
En näve persilja
Kokosolja att bryna i
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt.
Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans morötterna och lite olja. Klipp ner bacon.
Tillsätt nötfärs och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt.
Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken. Rensa och finhacka chilin.
Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i övriga kryddor och rör om.
Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan. Låt soppan koka upp.
Snart kommer du också att kunna ta del av Jenny och Magnus Anderssons recept i bokform.
Deras första kokbok ”Ren & naturlig mat” kommer ut nu i slutet på september, du kan förhandsbeställa ett signerat exemplar här.
Jag har fått den stora äran att skriva förordet i mina vänners kokbok, något jag är väldigt glad och stolt över, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.